• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 34.5°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 33.0°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.4°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 34.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 32.2°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  49%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιτακτική ανάγκη δημοσιοποίησης όλων των δεδομένων για τον κορονοϊό

 • A-
 • A+
Εχουν δει τη δημοσιότητα στο παρελθόν και πρόσφατα αιτιάσεις για τη μη δημοσιοποίηση από τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) όλων των δεδομένων σχετικά με την ανέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας. Αυτά που δίδονται κάθε ήμερα για τον ιό από τον οργανισμό αυτόν αναφέρονται στα κρούσματα, στους θανάτους, στους διασωληνωμένους και στα τεστ για τον κορονοϊό την ημέρα εκείνη και για το σύνολό τους από την αρχή της πανδημίας.

Ενώ είναι απλό να διαμορφωθούν από τα καθημερινά δεδομένα, δεν υπάρχουν, δυστυχώς, επίσημες δημοσιευμένες χρονοσειρές για τα δεδομένα αυτά από την αρχή της πανδημίας ανάλογες με εκείνες που δημοσιεύει ο ECDC (o ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, τους θανάτους και τα τεστ για τον κορονοϊό για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τους νομούς της χώρας στις καθημερινές δημοσιεύσεις του ΕΟΔΥ υπάρχουν δεδομένα μόνο για τα κρούσματα εκείνη την ημέρα, όχι, όμως, και για το σύνολό τους από την αρχή της πανδημίας. Δεν δημοσιοποιούνται οι θάνατοι που συνέβησαν και τα τεστ που έγιναν για τον κορονοϊό στους νομούς κατά την ημέρα εκείνην ούτε για το σύνολό τους από την αρχή της πανδημίας.

Είναι προφανές ότι η μη δημοσιοποίηση από τον ΕΟΔΥ όλων των δεδομένων αυτών στερεί τη δυνατότητα στους κατοίκους να γνωρίζουν την ανέλιξη του κορονοϊού στον νομό που διαμένουν και πώς αυτή συγκρίνεται με την ανέλιξή του σε άλλους νομούς της χώρας. Στερεί, όμως, και τους επιστήμονες από δεδομένα με τα οποία θα μπορούσαν να ερευνήσουν τις αιτίες των διαφορών αυτών και να προτείνουν συγκεκριμένα και διαφοροποιημένα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στους νομούς στους οποίους υπάρχει έξαρση της επιδημίας.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, καλείται ο ΕΟΔΥ να δώσει στη δημοσιότητα (και να είναι προσβάσιμες στον ιστότοπό του σε κάθε ενδιαφερόμενο) τα πλήρη δεδομένα για το σύνολο στο οποίο είχαν ανέλθει κάθε ημέρα, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι σήμερα στους 51 νομούς (η Αττική ως νομός) και στο σύνολο χώρας:

 • (α) τα κρούσματα (βλέπε ΣΗΜΕΙΩΣΗ),
 • (β) οι θάνατοι (εντός και εκτός νοσοκομείων),
 • (γ) οι διασωληνωμένοι σε ΜΕθ και σε θαλάμους,
 • (δ) τα (χωριστά rapid και μοριακά) τεστ.

Μόνο αν δοθούν στη δημοσιότητα τα παραπάνω στοιχεία θα καταστεί δυνατή η διακρίβωση των διαφορών κατά νομό της θνητότητας του κορονοϊού (θάνατοι ανά 100 κρούσματα) και της θετικότητας των τεστ (κρούσματα ανά 100 τεστ) και στη συνέχεια να διερευνηθούν οι παράγοντες στους οποίους οφείλονται οι διαφορές αυτές. Για τη διερεύνηση, όμως, αυτήν απαιτούνται και άλλα δεδομένα για τη δυναμικότητα των νοσοκομείων σε κλίνες και ΜΕΘ, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Πέρα από τα όσα προαναφέρθηκαν, υπάρχει πρόβλημα για το από ποια τεστ προέκυψαν τα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ για το σύνολο χώρας. Πιο συγκεκριμένα: πόσα από αυτά προέκυψαν από τυχαία δειγματοληψία σε όλους τους νομούς της χώρας και πόσα από τεστ που έγιναν σε άτομα που με δική τους πρωτοβουλία προσήλθαν στα σημεία (ή, τώρα, και στα φαρμακεία) για να κάνουν τεστ. Είναι σαφές ότι αν τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι μόνο από τα τελευταία, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει –επιστημονικά διαπιστωμένη– η πραγματική έκταση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

* πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας στα τεστ
Τα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν από τις 29 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου με υπερδιπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας στα τεστ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αύξηση εβδομαδιαίας και συνολικής θετικότητας
Τα κρούσματα από τον κορονοϊό αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον αριθμό των τεστ, με αποτέλεσμα μεγάλες διαφορές στη θετικότητα του κορονοϊού από τη μια ημέρα στην άλλη.
Αύξηση εβδομαδιαίας και συνολικής θετικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπεραισιόδοξος και αντικοινωνικός ο Προϋπολογισμός του 2022
Κατατέθηκε στη Βουλή στις 19.11.21 ο Προϋπολογισμός του 2022. Παρ’ ότι είναι το σημαντικότερο νομοσχέδιο που κάθε χρόνο ψηφίζεται από τη Βουλή –δεδομένου ότι επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του τόπου και...
Υπεραισιόδοξος και αντικοινωνικός ο Προϋπολογισμός του 2022
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι θάνατοι από κορονοϊό επιδείνωσαν το οξύ δημογραφικό πρόβλημα
Σαν να μην έφταναν οι επιπτώσεις των μνημονίων, ήρθε και η πανδημία του κορονοϊού για να τις επιδεινώσει το 2020 και ακόμα περισσότερο το 2021.
Οι θάνατοι από κορονοϊό επιδείνωσαν το οξύ δημογραφικό πρόβλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υγειονομική στρατηγική στη νέα φάση της πανδημίας
Είναι προφανές ότι στη φάση αυτή, η μάχη με τον ιό και τις μεταλλάξεις του θα κερδηθεί ή θα χαθεί στην κοινότητα και στα μέτρα δημόσιας υγείας και όχι τόσο στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.
Υγειονομική στρατηγική στη νέα φάση της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο «Θριάσιο» των COVID-19 περιστατικών
Ενα τριτοβάθμιο νοσοκομείο είναι κλειστό μόνο και μόνο για 130 κλίνες COVID-19 αφήνοντας ακάλυπτη μια περιοχή με πολλά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.
Στο «Θριάσιο» των COVID-19 περιστατικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας