• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.5°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 20.5°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.9°C / 13.8°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.2°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  59%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για το Καταστατικό

 • A-
 • A+
Πριν πω την άποψή μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω προκαταρκτικά ότι η συζήτηση αυτή, που είναι πολύ σημαντική, θα πρέπει να γίνει με όρους νηφαλιότητας και όχι με όρους ανταγωνισμού. Πόσο μάλλον με όρους πανηγυρισμών των νικητών. Ούτε βεβαίως ως νίκη της καινοτομίας απέναντι στους «κομματικούς θεματοφύλακες». Τούτων δοθέντων, ξεκαθαρίζω ότι τοποθετούμαι θετικά υπέρ των προτάσεων του προέδρου και της Επιτροπής Καταστατικού, υπό προϋποθέσεις. Γιατί;

Α) Η πρόταση εκλογής του προέδρου και ειδικότερα της Κ.Ε. από το σύνολο των μελών του κόμματος, πράγματι είναι μια καινοτόμα κίνηση που αποβλέπει σε μια μεγάλης εσωκομματικής κλίμακας δημοκρατική συμμετοχή όλων των μελών. Φυσικά η διαδικασία αυτή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, που θα ψηφίσει τα κείμενα και τις πολιτικές αποφάσεις και θα εγκρίνει επίσης τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Οπως καταλαβαίνουμε, πέραν από την άμβλυνση της επιρροής των τάσεων-μηχανισμών, είναι πολύ σημαντικό ότι θα προκύψει μια πολύ μεγάλη ζύμωση και κινητοποίηση των μελών, με στόχο την εκλογή προσώπων με συγκεκριμένη προσωπικότητα και συγκεκριμένα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Και αυτό βεβαίως εξαρτάται από την πολιτική και τεχνική προετοιμασία που θα υπάρξει στο διάστημα από το συνέδριο μέχρι την ημερομηνία της εκλογής.

Δεν έχω αυταπάτες ότι αυτό που γινόταν με τα «χαρτάκια» των υποψηφίων στους διαδρόμους των προηγούμενων συνεδρίων δεν θα επιδιωχθεί να απλωθεί σε όλο το κόμμα και μάλιστα με διακίνηση νόμιμων καταλόγων υποψηφίων των τάσεων με δημόσιο τρόπο. Ομως είναι άλλη η αποτελεσματικότητά τους σε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό μελών του συνεδρίου και άλλο στο σώμα κάποιων δεκάδων χιλιάδων μελών στις κάλπες των οργανώσεων. Θεωρώ φυσικά αυτονόητη τη μειωμένη σταυροδοσία έως 30%, όπως το έχουμε καθιερώσει σε όλες τις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Β) Η διαδικασία επανασύστασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα κρίσης ενστάσεων των Οργανώσεων Μελών απέναντι σε αιτήσεις εγγραφής νέων μελών είναι σημαντική, αρκεί να είναι προκαθορισμένα τα χαρακτηριστικά αποδοχής ή όχι των ενδεχόμενων ενστάσεων (εχθρικές πολιτικά και ιδεολογικά συμπεριφορές, πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου κ.λπ.). Θεωρώ προφανές ότι σε περίπτωση ενστάσεων, αναστέλλονται οι εγγραφές των συγκεκριμένων μελών έως την οριστική απόφαση της Επιτροπής.

Γ) Η λειτουργία του isyriza, εκτός από την εγγραφή νέων μελών, μπορεί και πρέπει να πάρει πολύ ευρύτερες διαστάσεις. Προτείνω να λειτουργήσει ως μια μόνιμη διαδραστική πλατφόρμα διαρκούς διαβούλευσης μελών και φίλων του κόμματος, στην οποία θα κατατίθενται προτάσεις, απόψεις, γνώμες για σημαντικά θέματα που μας απασχολούν. Οι απόψεις αυτές θα καταγράφονται και θα απαντώνται από τα τμήματα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος. Ετσι ο isyriza, θα αποκτήσει πραγματική οντότητα βήματος πολιτικής διαβούλευσης και συμμετοχής ευρείας κλίμακας. Προφανώς η ψηφιακή αυτή διαδικασία με την ενίσχυση της συμμετοχικότητας, θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση εγγραφής των μελών.

Δ) Η καθιέρωση θητειών σε βουλευτές - ευρωβουλευτές αποτελεί μια προωθημένη και καινοτόμα απόφαση, που να θυμίσω ότι είχε ψηφιστεί και σε παλαιότερο Καταστατικό και δεν εφαρμόστηκε. Το κρίσιμο σε αυτή τη φάση είναι από πότε θα εφαρμοστεί. Θα εφαρμοστεί για τους ήδη εκλεγμένους άμεσα ή θα υπάρξει μεταβατική περίοδος; Επίσης δεν νομίζω ότι μπορεί να εφαρμόζεται για τον εκάστοτε πρόεδρο.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι σε μια περίοδο απαξίωσης του πολιτικού και κομματικού σκηνικού, οι προτάσεις αυτές συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της ελπίδας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και στο κομματικό κατεστημένο. Ομως για να υπάρξει προοπτική και να μπορέσει η Αριστερά και το κόμμα μας να εμπνεύσει ξανά, απαιτείται πλάι στην αριθμητική αύξηση να υπάρχει και μια στιβαρή και συλλογική λειτουργία του κόμματος από την κορυφή έως τη βάση, που θα διασφαλίζει τόσο τη συμμετοχή όσο και την αποτελεσματικότητα στη δράση.

Σε αυτή τη λογική πρέπει να ενισχυθούν οι Οργανώσεις Μελών στις πόλεις, τα χωριά, τους χώρους δουλειάς κ.λπ., ως το κόμμα στον χώρο τους. Μόνο έτσι θα διαμορφωθούν στελέχη στην αυτοδιοίκηση, στις επαγγελματικές οργανώσεις, στα συνδικάτα κ.λπ. Με αυτές τις προϋποθέσεις, ναι στη διεύρυνση και στο ψηφιακό κόμμα, ναι στις συλλογικές λειτουργίες και στις καταστατικές αρχές, ναι σε ένα κόμμα συλλογικό διανοούμενο, οργανωτή του πολιτικού και κοινωνικού μετασχηματισμού!

* Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να είναι αποτέλεσμα της «λαϊκής κυριαρχίας» των μελών
Η καθολικότητα της ψήφου, όπως μόνο δύναμη δίνει στην κοινωνία, εκπαιδεύοντας τους πολίτες στη συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης για όσα τους αφορούν, έτσι θα δυναμώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δίνοντας δύναμη στα...
Ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να είναι αποτέλεσμα της «λαϊκής κυριαρχίας» των μελών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγικές αντιφάσεις
Ο ρόλος της Αριστεράς είναι να συναρθρώσει πειστικά διά μέσου της πολιτικής της πρακτικής την εν λόγω τάση για ριζοσπαστικοποίηση με δημοκρατικές αρχές και με τη ρεαλιστική υλοποίησή τους – πράγμα που μεταξύ...
Αρχηγικές αντιφάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ
Η έννοια του «αρχηγικού κόμματος» ή του «αρχηγισμού», όπως ισχύει και με την έννοια της «πασοκοποίησης», ποτέ δεν αναφέρεται ρητά βέβαια. Ο «αρχηγισμός» πάντοτε φέρει αρνητικό πρόσημο, κανείς δεν τάσσεται...
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «δεύτερος γύρος»
Ο λόγος της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα» θα μπορούσε να αγνοηθεί ως αναπόδεικτος, αβάσιμος και υποκριτικός, αν θελήσουμε να κρίνουμε τη συνταγματική συμπεριφορά της Ν.Δ.
Ο «δεύτερος γύρος»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ
Η ιδέα της διεύρυνσης είναι απαραίτητο να ανοικοδομηθεί από τα κάτω, δηλαδή από τις τοπικές-περιφερειακές κομματικές οργανώσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν με τρόπο εκλαϊκευμένο τις προγραμματικές διακηρύξεις του...
Περί διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει «Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας»
Είναι προφανές ότι η Αριστερά πρέπει να ψάξει βαθιά μέσα της και ριζικά να αναμορφωθεί αν έχει ακόμη τη φιλοδοξία να υπηρετήσει τους αδύναμους και με αξιώσεις να αγωνιστεί για μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία.
Τι σημαίνει «Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας