• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 33.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 34.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.1°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.2°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.7°C
  4 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  44%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η περίπτωση του Ιλ-ντε-Φρανς

 • A-
 • A+
Ο χωρικός σχεδιασμός μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας των επιδημιολογικών εργαλείων ● Η πραγματική κατάσταση του εμβολιασμού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο απέχει πολύ από τα επίπεδα κάλυψης που απαιτούνται για την επίτευξη παγκόσμιας ανοσίας. Επιπλέον, μεγάλες αποκλίσεις στην κάλυψη του εμβολιασμού παρατηρούνται όχι μόνο μεταξύ των προνομιούχων και λιγότερο προνομιούχων χωρών, αλλά και μεταξύ των προνομιούχων και λιγότερο προνομιούχων περιοχών στην ίδια χώρα.

Η πανδημία δεν είναι μόνο ένα ιατρικό ζήτημα, αλλά σχετίζεται με κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και χωρικές παραμέτρους. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα φτώχειας, ανεργίας, εισοδήματος, περιβαλλοντικής και κοινωνικής υποβάθμισης σε διαφορετικές περιοχές των μητροπολιτικών περιοχών συντελούν στην εξάπλωση και επιδείνωση του Covid-19. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από τα ευρήματα μελέτης πρωτογενών δεδομένων από τρία πανεπιστημιακά νοσοκομεία που λειτουργούν στο Παρίσι σε συνάρτηση με διασταύρωση εκτενούς βιβλιογραφικής έρευνας.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και γι’ αυτό η περιοχή μελέτης που επιλέχθηκε είναι το Ιλ-ντε-Φρανς, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Μας παραχωρήθηκαν πρωτογενή δεδομένα από 3 μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της ανατολικής πλευράς της πόλης.

Τα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε αφορούσαν το φύλο, την ηλικία, το ιικό φορτίο και τον ταχυδρομικό κώδικα της κατοικίας από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε αυτά κατά το 1ο και το 2ο κύμα της πανδημίας, δηλαδή τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 και από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία που αναλύσαμε, στόχος του συστήματος υγείας θα πρέπει να είναι αφενός να αποφευχθεί ο υπερκορεσμός στα νοσοκομεία μέσω της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που σκοπός της δεν θα είναι μόνο η θεραπεία ασθενών, αφετέρου η ανάγκη διατήρησης ενός καλού επιπέδου υγείας του πληθυσμού.

Μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι η κατανομή των ασθενών αποκαλύπτει μικρό αριθμό περιστατικών ανά ταχυδρομικό κώδικα, όμως η συσσώρευση των ασθενών στα νοσοκομεία οδήγησε σε υπερκορεσμό και κρίση του συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων πανδημικών κυμάτων, ενώ οι αριθμοί των ασθενών είναι χαμηλοί σε τοπικό επίπεδο. Ο κορεσμός των νοσοκομείων με ασθενείς Covid-19 κατά τη διάρκεια των 2 κυμάτων είναι αποτέλεσμα συνδυαστικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ροής των ασθενών και της ανάγκης για μακρά νοσηλεία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα που αφορούν τα διαφορετικά διαμερίσματα του Παρισιού, τα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής είναι ανάλογα του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών, δηλαδή οι φτωχότερες περιοχές, με υψηλά επίπεδα μεταναστών, είχαν περισσότερες νοσηλείες κατ’ αναλογία πληθυσμού. Το περιβάλλον διαβίωσης, η ποιότητα του αέρα, η επιφάνεια της βλάστησης που διατίθεται ανά κάτοικο και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς φαίνεται να είναι τα κριτήρια που διαφοροποιούν περισσότερο τις περιοχές.

Το Παρίσι και οι περισσότεροι γειτονικοί δήμοι συνδυάζουν φτωχότερη ποιότητα αέρα, λιγότερη βλάστηση ανά κάτοικο και μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αντίθετα, σε λιγότερο κεντρικές περιοχές, η ποιότητα του αέρα είναι καλύτερη, οι κάτοικοι επωφελούνται από μεγαλύτερη παρουσία βλάστησης αλλά έχουν λιγότερη προσβασιμότητα στα μέσα μεταφοράς. Το Ιλ-ντε-Φρανς είναι από τις περιοχές της Γαλλίας, αλλά και της Ευρώπης, που έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν λείπουν οι ανισότητες. Συγκεκριμένα, η αναλογία γιατρών ανά κάτοικο διαφέρει τόσο εντός του αστικού ιστού όσο και μεταξύ κέντρου και προαστίων. Αυτή η ανισότητα έγινε ακόμη πιο αισθητή στην αρχή της πανδημίας, όταν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ είχαν υπερκορεστεί. Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες οδήγησαν στην αύξηση της θνητότητας και της νοσηρότητας σε ανθρώπους χαμηλότερων κοινωνικών ομάδων και στους μετανάστες.

Τα ευρήματά μας τεκμηριώνουν ότι η αυξημένη ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία καθορίστηκε επίσης από την απουσία γεωγραφικής κατανομής των δομών υγείας και ένα κεντρικό νοσοκομειακό σύστημα που δέχεται ασθενείς από μεγάλο αριθμό περιοχών που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από το νοσοκομείο. Επίσης είναι σημαντικό να επισημανθεί η συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και ιικού φορτίου. Μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι η νόσος Covid-19 δεν αφορά μόνο τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Παρατηρήσαμε ότι εντός του αστικού ιστού στο Παρίσι νεαροί ασθενείς νοσηλεύτηκαν παρόλο που είχαν χαμηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι της παραγωγικής ηλικίας νοσηλεύτηκαν με σοβαρό Covid-19.

Οπως καθίσταται σαφές, η διαχείριση των ασθενών με Covid-19, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές χώρες, παραμένει συγκεντρωτική στα νοσοκομεία, ενώ οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι λιγότερο εμπλεκόμενες και η οργανωμένη θεραπευτική παρέμβαση στην κοινότητα είναι περιορισμένη. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική βασίζεται κυρίως στον μαζικό εμβολιασμό. Πράγματι, αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αύξησης της ανοσίας του πληθυσμού.

Ωστόσο, η πραγματική κατάσταση του εμβολιασμού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο απέχει πολύ από τα επίπεδα κάλυψης που απαιτούνται για την επίτευξη παγκόσμιας ανοσίας. Επιπλέον, μεγάλες αποκλίσεις στην κάλυψη του εμβολιασμού παρατηρούνται όχι μόνο μεταξύ των προνομιούχων και λιγότερο προνομιούχων χωρών, αλλά και μεταξύ των προνομιούχων και λιγότερο προνομιούχων περιοχών στην ίδια χώρα. Σε αυτές τις συνθήκες, το τέλος της πανδημίας δεν προβλέπεται άμεσα.

Η εκτεταμένη βιβλιογραφική επισκόπηση που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι «ο χώρος έχει σημασία», καθώς υπάρχουν κοινωνικο-χωρικές διαφοροποιήσεις ως προς την έκθεση των ανθρώπων στον ιό, τη σοβαρότητα της νόσου και τα ποσοστά θνησιμότητας, αντανακλώντας ευρύτερες ανισότητες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο χωρικός σχεδιασμός μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας των επιδημιολογικών εργαλείων.

Το σύνθημά μας για τη διαχείριση της πανδημίας είναι «Think Globally - Act Locally», δηλαδή στοχεύοντας στη βελτίωση των παραγόντων επιδείνωσης σε τοπικό επίπεδο, περιορίζονται επιπτώσεις της πανδημίας και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Για να επιτευχθεί αυτό προτείνουμε να ληφθούν υπόψη τόσο οι ενδοαστικές ανισότητες όσο και οι ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και να γίνει τοποθέτηση μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπου κρίνεται απαραίτητο σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού.

* Μηχανικοί Χωροταξίας και Ανάπτυξης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παγωμένο πρόσωπο της Υγείας
Οι παγωμένες εικόνες της «Ελπίδας» δεν μας δίνουν ελπίδα για καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα χαλάρωσης ήδη ξεκινούν. Οσο κι εάν τα επιθυμούμε ύστερα από τέτοια κόπωση, φαίνεται ότι είναι λάθος η...
Το παγωμένο πρόσωπο της Υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας διδάσκει η πανδημία
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δει πολλά κι απίστευτα τα μάτια μας. Κι αυτό μας επιτρέπει να διατυπώσουμε ορισμένες εικασίες για τον κόσμο που θα προκύψει όταν η πανδημία εκλείψει
Τι μας διδάσκει η πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξία του σώματος
Στην περίοδο της πανδημίας, ένας υφέρπων ή έκδηλος πατερναλισμός που παρατηρούμε στη συμπεριφορά μιας σημαντικής μερίδας κρατών απέναντι στους πολίτες τους πρόσθεσε ένα ακόμη παράδειγμα επεμβάσεων στον...
Η αξία του σώματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
Μετά ενάμιση χρόνο πανδημίας και 16.000 νεκρούς στην Ελλάδα πρέπει να ξανασκεφτούμε τα αίτια αυτού του καταστροφικού αποτελέσματος και τις πιθανές προτάσεις εξόδου από το αδιέξοδο.
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
Υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών που πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα.
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας