• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.5°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.2°C / 34.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 32.6°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 35.1°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 33.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 33.3°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεσάτια στο επιτελικό

 • A-
 • A+
[…] ο χιονόμαλλος βασιλεύς τα έσπρωχνεν και τα ήλαυνεν εμπρός, κατά τους βράχους πάντοτε και τας εσχατιάς […]

Αλ. Παπαδιαμάντης, Κοκκώνα θάλασσα, 1900

Αίφνης, η μετάδοση ειδήσεων στην Ελλάδα έσκασε ως είδηση per se στον Guardian: «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καταδίκασαν την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών στη χιονοθύελλα, χαρακτηρίζοντας ασυγχώρητες (inexcusable) τις χαοτικές σκηνές σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.», έγραφε η ανταπόκριση στις 26 Ιανουαρίου 2022.

Η αλήθεια, όπως την ξέραμε, ξέφυγε και βγήκε. Μια χιονόπτωση αρκούσε για να φέρει στην επιφάνεια, ξανά, την απουσία. Κλειστό το μητροπολιτικό κέντρο της χώρας, αποκλεισμός ανθρώπων στην Αττική Οδό, στον αερολιμένα, κλειστές όλες οι οδικές αρτηρίες, ακινητοποιημένα τρένα, πόλη δίχως προαστιακό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (σε όλη τη διαδρομή τους), αδυναμία πρόσβασης και εφοδιασμού των μεγάλων νοσοκομείων, ασθενείς χωρίς νοσηλευτικά μέσα και φαγητό, διακοπές ηλεκτρικού, αβοήθητοι συνάνθρωποί μας· ακινητοποιημένα σωστικά μέσα, εκχιονιστικά χωρίς καύσιμα, Περιφέρεια χωρίς προμήθειες αλατιού, δήμοι απροετοίμαστοι. Βλέπετε, η διαχείριση της έκτακτης ανάγκης προϋπέθετε τη διαχείριση του διαχειριστικού χάους.

Και μετά, την επόμενη μέρα. Μια πόλη άδεια, δρόμοι παγωμένοι, δέντρα πεσμένα και άνθρωποι φοβισμένοι, τρομαγμένοι, κλεισμένοι στα σπίτια τους. Εχει λεχθεί ότι για να λειτουργεί η δημοκρατία πρέπει να λειτουργούν τα δίκτυα, το αποχετευτικό και τα απορριμματοφόρα και τα λεωφορεία να φτάνουν στην ώρα τους. Την Τρίτη δεν λειτουργούσε τίποτα. Λειτούργησαν κανονικά, βέβαια, τα αλληλοκαρφώματα, η απόσειση ευθυνών, η συγκάλυψη της ανευθυνότητας και της ανικανότητας, η αναζήτηση αποδιοπομπαίων, η αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίστηκε η αγωνία και η απελπισία των πολιτών.

Ομως, εδώ ας σταθούμε. Κανείς δεν αξίωσε να λειτουργούν όλα τέλεια, ούτε θα μπορούσαν να λειτουργούν ρολόι. Αλλά, παρότι η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί και γνώριζε, βρέθηκε απολύτως απροετοίμαστη. Και όλα σταμάτησαν να λειτουργούν με τις δυο έκτακτες αργίες. Κανείς δεν ζήτησε από τους πολιτικούς να είναι μοντέλα. Αλλά η συσσωρευμένη ανεπάρκεια εις βάρος της αποτελεσματικότητας μόνο σε πασαρέλα μπορεί να παραπέμψει. Κανείς δεν ζήτησε από τους πολιτικούς να είναι διανοούμενοι ή λογοτέχνες.

Αλλά η μετάβαση από το «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου στο «Η κακοκαιρία ήρθε νωρίτερα» του κυβερνητικού αφηγήματος δείχνει απόκλιση έργων και λόγων που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ποτέ άλλοτε δεν είχε τόσο μικρή ζωή αυτό που λέμε «πολιτική δέσμευση» για μια καλύτερη επίδοση... που δεν έρχεται ποτέ ή που είναι για... την επόμενη φορά. Και ποτέ άλλοτε δεν είχε φανεί τόσο χρήσιμο το εργαλείο «διατάσσονται έρευνες για την απόδοση ευθυνών» από εκείνους που δεν έδειξαν την παραμικρή υπευθυνότητα.

Ομως, προσέξτε. Δεν μιλάμε για αποτυχία διαχείρισης. Ούτε για κοινωνία που αποδέχεται την ειμαρμένη της υποδεέστερης θέσης της - κάτι που βεβαίως δεν τιμά κανέναν. Μιλάμε για «επιτυχημένη» κυβέρνηση που υπηρετεί συγκεκριμένη πολιτική. Σε αυτή την πολιτική πρυτανεύει ο επιτελικός κοτσαμπασισμός και ο υπερφίαλος συντηρητισμός. Η σημερινή Ν.Δ. υποθέτει ότι νεοφιλελευθερισμός δεν είναι σχολή σκέψης, οικονομικο-πολιτική τάση ή πολιτικό ξόανο, αλλά θεράπων του αρχηγού στο δοβλέτι.

Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι γίνεται στις άλλες χώρες, η Ν.Δ. κρατάει από τις δυνάμεις του φιλελευθερισμού μόνο τα κουσούρια του. Νομίζει ότι ο καπιταλισμός των ημετέρων ανεμίζει τη σημαία του κόμματός της και ότι -με το «αόρατο χέρι», με ΣΔΙΤ συναλλαγών, συγκάλυψη σκανδάλων, εξαγορά της ενημέρωσης, με τον υπόκοσμο, με αντιαριστερά ξόρκια και τη δεξιά του Κυρίου- θα αναπτύξει και θα εκσυγχρονίσει τη χώρα.

Εδώ όμως, από το υπόδειγμα εξαφανίζονται τα αυστηρά προαπαιτούμενα. Ακόμα και ο νεοφιλελευθερισμός αξιώνει δημοκρατία, ανεξάρτητους θεσμούς, ανεξάρτητες αρχές, ελευθερία Τύπου και ενημέρωσης, συμμετοχή πολιτών, διαφάνεια και λογοδοσία. Θέλει χαμηλό χρέος, χαμηλή ανεργία και χαμηλό πληθωρισμό. Θέλει σχεδιασμό και στρατηγική.

Στη χώρα ποτέ άλλοτε οι κοινωνικοί, πολιτικοί και οικονομικοί στόχοι δεν υπονομεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό από εκείνους που -υποτίθεται- ότι ορκίστηκαν να τους υπηρετούν. Επικοινωνιασμός, μισές συγγνώμες, εξαγορές, αυτοέπαινοι και παραπληροφόρηση χέρι χέρι με την υποβάθμιση της δημοκρατίας, τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, με υποσχέσεις και υπηρεσιακές φόρμες on camera, φιέστες, χωριά Ποτέμκιν. Ολα, στην υπηρεσία εσωκομματικών ισορροπιών μιας κυβέρνησης οικογενειοκρατικών φέουδων, αναξιοκρατίας, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ξιπασιάς και, φυσικά, χωρίς καμία παραίτηση.

Κατά τα άλλα; Δυσκολίες και κεσάτια στο επιτελικό. Ακέφαλο κοτόπουλο που τρέχει από κανάλι σε κανάλι παριστάνοντας το ζωντανό, ενώ είναι ξέπνοο. Αναμενόμενο από αντικοινωνικούς, ανεπάγγελτους και δογματικούς που έχουν τρόπο: είτε να είναι παντελώς άφαντοι στα δύσκολα είτε, αξημέρωτα, να διδάσκουν πώς στήνονται οι αναδουλειές και η ειμαρμένη της ανυπόληπτης χώρας που, αν σηκώσει κεφάλι, θα καταλάβει πόσο κακό της έχουν προξενήσει αυτοί που, χρόνια τώρα, αυτοθαυμαζόμενοι, υπηρετούν μόνο την πάρτι τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουράζουν το μυαλό τους στο επικοινωνιακό, φθείροντας το λειτουργικό...
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δείγματα που δεν επιτρέπουν πια μία στείρα αντιπολιτευτική εκμετάλλευση εναντίον κάποιας κυβέρνησης που δεν συμπαθούμε, αλλά μας υποχρεώνουν όλους σε μια διαφορετική ρότα πριν να...
Κουράζουν το μυαλό τους στο επικοινωνιακό, φθείροντας το λειτουργικό...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιώτευση
Η ιδιώτευση βρίσκεται σε διάσταση με τη διαρκή αναζήτηση της συλλογικότητας. Μεταφέρει η λέξη την ανάγκη για εστίαση στο άτομο και την απομάκρυνση από διεκδικήσεις όπου το άτομο γίνεται μέρος του «εμείς».
Ιδιώτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
Εμφανίζοντας ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ τον πληθωρισμό ως το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος των 500 ευρώ για να στηρίξει τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κοινωνία θα γράψει τον επίλογο της κυβέρνησης που ευθύνεται για τη βίαιη φτωχοποίησή της
Αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη για μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με μια ενδεχόμενη επιπλέον αύξηση σε δεύτερη φάση, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα...
Η κοινωνία θα γράψει τον επίλογο της κυβέρνησης που ευθύνεται για τη βίαιη φτωχοποίησή της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια ανάμνηση ή όνειρο;
Σε μια μακρινή εξωτική χώρα, νομίζω πριν από ακριβώς επτά χρόνια -Φεβρουάριος ήταν- ή σε μια άλλη εποχή, ο κόσμος αυθόρμητα είχε βγει να καταδικάσει τους παγκόσμιους κρατούντες στηρίζοντας τους εκλεγμένους...
Μια ανάμνηση ή όνειρο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας