• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.4°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 24.0°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.0°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 20.7°C / 25.0°C
  3 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.3°C
  0 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  0 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.6°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 27.1°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  4 BF
  86%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για την Ιο

 • A-
 • A+

Το σωματείο μας «Σώστε την Ιο (Save Ios)» έχει βασικό του στόχο την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και της αιγαιοπελαγίτικης φυσιογνωμίας της Ιου. Γι’ αυτό παρακολουθούμε με ενδιαφέρον εδώ και καιρό την αρθρογραφία στην εφημερίδα σας αναφορικά με την Ιο.

Η πιο πρόσφατη αναφορά σας ενημέρωνε τους αναγνώστες για την απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου της Νάξου που επέβαλε ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή στη νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας 105 ΑΕ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό. Διαβάσαμε επίσης την εξώδικη διαμαρτυρία που λάβατε από τον κ. Αγγελο Μιχαλόπουλο, στην οποία αναφέρει ορθά ότι η ποινή φυλάκισης δεν επιβλήθηκε σε εκείνον.

Μια έρευνα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ https://www.businessregistry.gr/publicity/index) παρέχει τις εξής πληροφορίες για την 105 ΑΕ και τη σχέση του κ. Μιχαλόπουλου με αυτή. Η 105 ιδρύθηκε το 2009 από τον κ. Μιχαλόπουλο και τη σύζυγό του κ. Βασιλική Πετρίδου του Αντωνίου, με κεφάλαια σχεδόν αποκλειστικά δικά του.

Ο κ. Μιχαλόπουλος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της 105 ΑΕ. Ηταν Αντιπρόεδρος των επομένων Δ.Σ. μέχρι και τον Μάιο του 2015, δηλαδή μερικούς μήνες πριν εκτελεστούν τα έργα για τα οποία εξεδόθη η καταδικαστική απόφαση. Τότε ο ίδιος και η σύζυγός του βγήκαν από το Δ.Σ., στο οποίο εισήλθε η κ. Ιωάννα Πετρίδου χήρα Αντωνίου (πεθερά του;) ως αντιπρόεδρος και η οποία έλαβε εξουσιοδοτήσεις να «ανοίγει και κινεί τραπεζικούς λογαριασμούς» να «αναλαμβάνει και καταθέτει χρήματα σε εταιρικούς λογαριασμούς», να «οπισθογραφεί και να εισπράττει επιταγές», να «συνάπτει δανειακές συμβάσεις οιουδήποτε ποσού» κ.λπ., και να «διορίζει πληρεξουσίους ή εντολοδόχους» για τα παραπάνω. Το 2019 και 2020 οι εξουσιοδοτήσεις αυτές δόθηκαν εκ νέου στον κ. Μιχαλόπουλο.

Δεν είναι επομένως παράλογο να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κ. Μιχαλόπουλος και η 105 ταυτίζονται. Αλλωστε μεγάλο μέρος της αρθρογραφίας του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου που παράχθηκε τα τελευταία χρόνια γύρω από την δράση της 105 στην Ιο, συνέδεε την εταιρεία με το πρόσωπο του κ. Μιχαλόπουλου, αναφέροντάς τον μάλιστα ως «Αρχοντα της Ιου». Ο κ. Μιχαλόπουλος αρέσκεται να τον ταυτίζουν με την 105 στην περίπτωση θετικής δημοσιότητας. Οταν όμως οι εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές που η 105 έχει προκαλέσει στην Ιο (και συνεχίζει να προκαλεί) τιμωρούνται από τα ελληνικά δικαστήρια, στέλνει εξώδικα για την ταύτιση και αποσιωπεί τη σχέση του με την εταιρεία.

*Πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, του Δ.Σ. «Σώστε την Ιο (Save Ios)»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
Η Ίος είναι το πρώτο νησί όπου η τουριστική εκμετάλλευση περνάει μαζικά, από τα χέρια των κατοίκων, σχεδόν μονοπωλιακά στα χέρια ανώνυμων εταιρειών.
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
Οι όποιες λύσεις να γίνονται με τον σωστό σχεδιασμό, υπολογίζοντας τη διατήρηση των ευαίσθητων οικολογικών ισορροπιών και πάντα μέσα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να έχουν τη στήριξή της.
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επί λέξει
«Νησιωτικότητα», ακαδημαϊκά ο όρος περιγράφει ένα σύνολο χαρακτηριστικών που αφορούν τα νησιά και σχηματοποιούν όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες στην καθημερινότητά τους.
Επί λέξει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εδώ, που χάθηκε η Αλήθεια για το προσφυγικό
Εδώ, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μια φαρσο-τραγωδία ζούμε. Δίπλα μας ο φιλοκυβερνητικός πολιτευτής που το πρωί εξεγείρεται και το βράδυ υπακούει. Πόλεμο μας κήρυξαν με τις επιτάξεις και κάποιοι ήδη...
Εδώ, που χάθηκε η Αλήθεια για το προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι διαδικασίες ασύλου και τα ασυμβίβαστα
Η σημερινή κατάσταση στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας (αλλιώς, κατά παλαιότερη ονομασία, ασύλου) καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη και λαμβάνει πλέον...
Οι διαδικασίες ασύλου και τα ασυμβίβαστα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δασικοί χάρτες στις Κυκλάδες
Οι δασικοί χάρτες χαρτογραφούν και διαχωρίζουν τις δασικές, χορτολιβαδικές και εκτός δασικής νομοθεσίας εκτάσεις (αγροτικές κ.λπ.). Το έργο αυτό, αν γίνει σωστά, θα αποτελέσει ένα από τα θεμελιωδέστερα έργα...
Οι δασικοί χάρτες στις Κυκλάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας