• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.7°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 23.0°C
  3 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  4 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.7°C
  3 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο ρόλος των Πειθαρχικών της ΕΣΗΕΑ

 • A-
 • A+

Στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας λειτουργούν δύο θεσμικά όργανα τα οποία εποπτεύουν, εγκαλούν, εξετάζουν και αποδίδουν ευθύνες στα μέλη της 'Ενωσης.


Τα Όργανα αυτά είναι τα δύο Πειθαρχικά. Το Πρωτοβάθμιο και το Δευτεροβάθμιο. Τα μέλη τους – πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά για το κάθε πειθαρχικό – αναδεικνύονται μέσα απο δύο εκλογικές διαδικασίες, που ορίζει το καταστατικό της Ενωσης ( μία και μία τελική ).ό

Ας δούμε τώρα πως λειτουργούν τα δύο αυτά ΄Οργανα και πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στον χώρο.
Βρισκόμαστε σε μία εποχή, όπου η δημοσιογραφία δυσπνοεί .


Δυσπνοεί από ανεργία,  άθλιες συνθήκες εργασίας, κακές αμοιβές, λογοκρισία.


Οι δικλείδες ασφαλείας, που παλαιότερα επιστρατεύονταν και προστάτευαν τόσο τον συντάκτη, όσο και την ίδια την δημοσιογραφία είναι απολύτως περιορισμένες.

Ο κοινωνικός ρόλος του δημοσιογράφου, που είναι η ενημέρωση και η τεκμηριωμένη είδηση, στις σημερινές συνθήκες τίθεται σε εξαιρετικά μεγάλη αμφισβήτηση.


Η κοινωνία λειτουργώντας απαξιωτικά αποδίδει συλλήβδην την κακή ενημέρωση , την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις  σε όλο τον κλάδο – ενδεχομένως και χωρίς εξαιρέσεις. Το γνωστό και ευρέως διαδεδομένο σύνθημα (Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι),  μας υποχρεώνει όλους σε απολογία και αγανάκτηση.


Αγανάκτηση, αλλά και ταυτόχρονα σε επιμονή στην αποκατάσταση της χαμένης μας “τιμής”.


Η πολιτική εξουσία, σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ελέγχουν τα ΜΜΕ συνεπικουρεί και κάνει ό,τι μπορεί για την ενίσχυση και την διεύρυνση της απαξίωσης αυτής.


Σε αυτές τις συνθήκες η ύπαρξη και η σωστή λειτουργία των δύο Πειθαρχικών Συμβουλίων κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
Με παρεμβατικό και καθοριστικό ρόλο στην τήρηση των αρχών της δεοντολογίας , καλούνται να συμβάλλουν στην αποθάρρυνση παρεκτροπής απο τον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης κάθε μέλους της Ένωσης, κάθε δημοσιογράφου.
Ασφαλώς και ο ρόλος τους δεν είναι apriori τιμωρητικός.


Ασφαλώς και πρέπει με σοβαρότητα , σεβασμό, ευαισθησία και κατανόηση να εξετάζονται, όλες οι καταγγελίες που υποβάλλονται.
Ασφαλώς και πρέπει με σχολαστικότητα, να διερευνώνται όλες οι τυχόν σκοπιμότητες, οι συνθήκες, τα κίνητρα αλλά και οι ευθύνες του κάθε μέλους που καταγγέλλεται καθώς επίσης και του κάθε καταγγέλλοντος.

Στο διαδικαστικό μέρος, οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων , όπως προβλέπει άλλωστε το καταστατικό, παίρνονται κατά πλειοψηφία. Η άποψη της μειοψηφίας καταγράφεται στα πρακτικά ως ένδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας και σεβασμού στα εκλεγμένα μέλη.


Το Πρωτοβάθμιο έχει την υποχρέωση να κοινοποιήσει την απόφαση που έχει λάβει  εντός δέκα ημερών , στο Δ.Σ της Ένωσης, στον εγκαλούντα και τον εγκαλούμενο. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν έφεση, έτσι ώστε η εκτέλεση της απόφασης να ανασταλεί, προκειμένου να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό στο Δευτεροβάθμιο.

Ολοκληρώνοντας και εκτιμώντας την υπευθυνότητα του κάθε μέλους, που καλείται να αναδείξει τους εκπροσώπους των δύο αυτών σημαντικών οργάνων, θα ήθελα να επισημάνω τον καθοριστικό ρόλο, που καλούνται να παίξουν, οι εκλεγμένοι απο τις επικείμενες αναμετρήσεις στα δύο αυτά 'Οργανα , ως Θεματοφύλακες των Αρχών της “ταλαίπωρης” Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας .
Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους.


Ας εκλεγούν οι καλύτεροι.

*Μέλος ΕΣΗΕΑ – Υποψήφια για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο Τούνεζι, στην Μπαρμπαριά, μας έπιασε κακοκεφιά...
Το Συνέδριο της IFJ, που κάθε τρία χρόνια οργανώνεται σε άλλη ήπειρο, φέτος οργανώθηκε στην Τυνησία. Απ’ όπου πριν από οκτώ χρόνια ξεκίνησε η ματαιωμένη «αραβική άνοιξη» (εναρκτήριο θέμα του συνεδρίου), όταν...
Στο Τούνεζι, στην Μπαρμπαριά, μας έπιασε κακοκεφιά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στήριξη του Τύπου πριν να είναι πολύ αργά
Αν και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί τρία «κοινωνικά» πακέτα, ένα απο την κυβέρνηση Σαμαρά και δύο απο την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς και αναδρομικά εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, δεν έχει...
Στήριξη του Τύπου πριν να είναι πολύ αργά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια τεράστια καρδιά
Τον Σεραφείμ Φυντανίδη τον γνώρισα το 1983, στα 23 μου χρόνια. Συνέβη τότε να βρίσκομαι στον 5ο όροφο κι εγώ, όπου ήταν το γραφείο του, στην οδό Κολοκοτρώνη 8. Τον έβλεπα καθημερινά. Με δέος τότε και ώς πολύ...
Μια τεράστια καρδιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τελευταίος των μεγάλων διευθυντών
Ηταν Φλεβάρης του ‘88, αν θυμάμαι καλά, όταν χτύπησε ένα πρωί το τηλέφωνό μου. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν η Ποτούλα (γραμματέας του διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας») για να μου μεταφέρει ότι «ο κ....
Ο τελευταίος των μεγάλων διευθυντών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψυχή της δημοσίευσης
O τακτικός οβολός σε μέσα ενημέρωσης που θα εγγυώνται την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και τη δημιουργία αληθινών κοινοτήτων συλλογικής ανταλλαγής και επεξεργασίας πληροφοριών και ιδεών επανέρχεται...
Η ψυχή της δημοσίευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη δεοντολογία
Μετά από μήνες, η παρέα ξαναβρέθηκε σε απαρτία, κάτω από τον πλάτανο, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Δημοσιογράφοι όλοι, εκτός από έναν που, διαταράσσοντας τη χαλαρότητα, με το καλημέρα φώναξε «Παιδιά, δεν...
Για τη δεοντολογία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας