• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτικά κενά

 • A-
 • A+
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.

Είναι γνωστή η βασική γραμμή της αριστοτέλειας Φυσικής ότι η φύση απεχθάνεται το κενό. Και η Πολιτική φαίνεται όμως ότι διακατέχεται από την ίδια απέχθεια στα πολιτικά κενά. Με την αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια των μνημονίων δημιουργήθηκε ένα μεγάλο έλλειμμα στον κεντροαριστερό χώρο. Ενα έλλειμμα δημοκρατικού και κοινωνικού ορθολογισμού που έδωσε τη δυνατότητα σε δυνάμεις με λαϊκιστικές προσεγγίσεις να καλύψουν αυτόν τον χώρο. Το ίδιο αλλά σε μικρότερο βαθμό έγινε παροδικά και στον χώρο της Ν.Δ.

Μάλιστα, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, αρκετοί θεώρησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού μας συστήματος. Προφανώς αγνόησαν ότι η πολιτική, εκτός από τα κενά, απεχθάνεται και τα δόγματα. Ετσι, «φίλοι και εχθροί» μάς προέτρεπαν, προσαρμοζόμενοι στο αποτέλεσμα των εκλογών, να αναζητήσουμε ρόλο συμπληρωματικής δύναμης. Αλλοι θεωρούσαν ότι η διάσωση της ελληνικής Κεντροαριστεράς περνάει μέσα από τη συμμαχία με τη ριζοσπαστική Αριστερά και άλλοι με όχημα την κυβερνησιμότητα και την πολιτική σταθερότητα μας χρέωναν στην κεντροδεξιά «πολυκατοικία».

Οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής ανέδειξαν ως κυρίαρχο αίτημα της κοινωνικής μας βάσης την ανανέωση, την αυτονομία και την ταυτοτική μας ιστορική διαδρομή. Αυτά εκφράστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό αποτυπώνεται και στις πρώτες δημοσκοπήσεις, που ενδεχομένως δείχνουν ότι η κοινωνία πλέον δεν βολεύεται με το σημερινό δίπολο. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί τον Ρουβίκωνα και η παλινδρόμηση της Ν.Δ. στον δεξιό μονόδρομο δημιουργούν συνθήκες υπέρβασης του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Φυσικά, οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν με την επίκληση απλών βολονταριστικών διαθέσεων.

Η συγκρότηση ενός προοδευτικού εναλλακτικού πόλου απέναντι στη συντηρητική παράταξη έχει σχέση με το ιστορικό καθήκον της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας που ασφυκτιά από τη μεροληψία υπέρ των λίγων και ισχυρών. Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών. Η μάχη για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά είναι βασικό επίδικο για το Κίνημα Αλλαγής. Η κυριαρχία στο εκλογικό σώμα της Προοδευτικής Παράταξης είναι στρατηγική μας στόχευση και σε καμία περίπτωση δεν παραχωρούμε στον ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον χώρο.

Πρέπει και μπορούμε να εκφράσουμε πολιτικά μια νέα συμμαχία της μεσαίας τάξης με τους λιγότερο προνομιούχους, με το διαχρονικό αίτημα ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Η μεγάλη πρόκληση είναι το αίτημα αυτό να το προσαρμόσουμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, με στοχευμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενσωματώνουν τις αγωνίες και τις ελπίδες μιας δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Μια κοινωνία που δοκιμάστηκε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και δοκιμάζεται σήμερα από τη μεγάλη υγειονομική κρίση. Μια κρίση όπου διακυβεύονται οικονομίες και ανθρώπινες ζωές και αναδεικνύει με τραγικό τρόπο και σε αυτό το πεδίο την υπεροχή των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών. Η σύγκρουση ορθολογισμού-ανορθολογισμού που εκδηλώνεται στο επίπεδο αντιμετώπισης της πανδημίας εξελίσσεται παράλληλα με τη σχηματική διαίρεση πρόοδος-συντήρηση που τοποθετεί τις πολιτικές δυνάμεις σε δύο μεγάλα στρατόπεδα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει διαλέξει στρατόπεδο.

*Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, Κίνημα Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Habemus papam (στο ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η πλειονότητα των εκτιμήσεων ασχολείται με τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό μεριδίων του εκλογικού σώματος, όπως αυτό εκφράστηκε στις εκλογές του 2015 και του 2019.
Habemus papam (στο ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαφαινόμενη αναγέννηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η επικίνδυνη για τη Ν.Δ. νέα συνθήκη
H τελευταία μηνιαία μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata καταγράφει μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση ύψους 70% ως προς την επιρροή του Κινήματος Αλλαγής.
Η διαφαινόμενη αναγέννηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η επικίνδυνη για τη Ν.Δ. νέα συνθήκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
Το «κυβέρνηση τουρλού» εισήχθη στην πολιτική αργκό κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ομως, η προϊστορία των «κυβερνήσεων τουρλού» ήταν λίγο μεγαλύτερη.
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως το πρόβλημα είναι η λύση του;
Ολα τα κόμματα πιστεύουν πως όταν κερδίζουν, δίκαια κερδίζουν· και όταν χάνουν, άδικα χάνουν. Αυτό επιτάσσει η επικοινωνιακή πολιτική.
Μήπως το πρόβλημα είναι η λύση του;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή το περιβόητο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική χρηματοδότηση της διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς» αναδείχθηκαν ξανά οι προβληματισμοί των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το είδος της...
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας