• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 33.0°C
  4 BF
  14%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 34.4°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 36.5°C
  2 BF
  22%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 36.2°C
  0 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 32.6°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.1°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.5°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 33.2°C
  4 BF
  9%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.4°C / 34.4°C
  4 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  47%

Φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για λαθροδιακινητές και παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες

 • A-
 • A+
Η απεμπλοκή των νησιών μας από το Μεταναστευτικό πραγματοποιείται χάρη στην αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούμε.

Το Μεταναστευτικό χρησιμοποιείται, δυστυχώς, ως αγωγός fake news και παραπληροφόρησης, ειδικά σε ό,τι αναφέρεται στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Θεώρησα, από την πρώτη στιγμή, χρέος μου να ακούω με προσοχή τις απόψεις των συμπολιτών, να αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες τους και όπου μπορώ να διαλύω τις αμφιβολίες τους και να αποκαθιστώ την αλήθεια.

Σήμερα, θέλω να δώσω μια οφειλόμενη απάντηση στον «συντοπίτη» μου, βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κ. Γιώργο Καμίνη. Προετοιμάζοντας εμφανώς το έδαφος για την κάθοδό του ως υποψήφιος βουλευτής Χίου, δυστυχώς, ο κ. Καμίνης επιλέγει τον πεπατημένο δρόμο του λαϊκισμού.

Στο χθεσινό άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», χαρακτηρίζει συγκυριακή την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Μια αποσυμφόρηση που βιώνουν στην πράξη τόσο στα νησιά όσο και την ηπειρωτική Ελλάδα, με μείωση διαμενόντων 79% και 49% αντίστοιχα. Που, ωστόσο, δεν θα είχε επιτευχθεί αν υποκύπταμε στις τοπικές αντιδράσεις το 2020-2021.

Αρα, ο γεωγραφικός περιορισμός για τον οποίο μιλά ο κ. Καμίνης στην πράξη δεν εφαρμόστηκε, με τρόπο που διασφαλίζει σήμερα ότι τα νησιά μας δεν είναι τόπος μόνιμης παραμονής μεταναστών. Ο γεωγραφικός περιορισμός ως έννοια, άλλωστε, θα πρέπει να μεταβληθεί, ώστε να μη λειτουργήσει ξανά ως παράγοντας συμφόρησης στα νησιά. Θέση που στηρίζει τώρα η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο, όπου θέλουμε μεγαλύτερη ευελιξία διαχείρισης των αιτημάτων ασύλου.

Οσο για τις σταθερά μειωμένες ροές των τελευταίων δύο ετών, είναι γνωστό ότι οφείλονται στις αδιάκοπες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία των συνόρων μας, με την οποία το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με ερωτήσεις στη Βουλή συχνά επιχειρεί να απαξιώσει.

Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κ. Καμίνης αποδίδει σε συγκυρία τον περιορισμό των ροών. Με εκπλήσσει που επιμένει να το κάνει ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων της FRONTEX που δείχνουν ότι την ίδια περίοδο που η Ελλάδα καταγράφει μείωση ροών κατά 90%, η Ευρώπη γνωρίζει αύξηση ροών κατά 56%, στην Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο, στη γειτονική μας Ιταλία και στην Ισπανία.

Η απεμπλοκή των νησιών μας από το Μεταναστευτικό πραγματοποιείται χάρη στην αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούμε. Μια συνολική πολιτική 7 σημείων που φυσικά και εμπεριέχει τον διαχωρισμό προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες στα σημεία εισόδου της χώρας και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υποδοχής.

Οι άναρχες δομές στα νησιά οδήγησαν σε αύξηση των ροών, με αρνητικές επιπτώσεις αρχικά στα ίδια τα νησιά. Οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των διαμενόντων στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα –όπου επί δημαρχίας Καμίνη είχαμε τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση αλλοδαπών κατοίκων– και δυσκολία επίτευξης απελάσεων.

Ενδεικτικά, από 74.815 στα τέλη του 2014 οι νόμιμοι μετανάστες που κατοικούν στον Δήμο Αθηναίων στο τέλος του 2019 αυξήθηκαν σε 105.935. Δηλαδή σε διάστημα πέντε ετών στον μόνιμο καταγεγραμμένο πληθυσμό της πρωτεύουσας προστέθηκαν 31.120 μετανάστες. Τότε, ο κ. Καμίνης έλεγε ότι έπρεπε «να μοιραστούν οι πρόσφυγες και σε άλλες περιοχές της Αθήνας», δηλαδή να μετατραπεί σε μια απέραντη δομή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, έχουμε τερματίσει συνολικά τη λειτουργία 86 δομών. Αλλο ένα αποτέλεσμα της πολιτικής για περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Αντίθετα, οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές λειτουργούν αποτρεπτικά για κυκλώματα λαθροδιακινητών, παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, αποσυμφορώντας συγχρόνως και τα νησιά μας και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζω ότι μια συνολική δομή-«πακέτο» με ΠΡΟΚΕΚΑ σαν το Θόλο επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε συμφωνήσει στη Χίο όλοι οι αιρετοί. Αυτό το ΠΡΟΚΕΚΑ, μαζί με όλες τις άλλες εγκαταστάσεις, δηλαδή μια «υπερδομή», θα γινόταν στο «18». Σήμερα, είναι φανερό ότι η διαμάχη στη Χίο ενέχει προσωπικά και μόνο χαρακτηριστικά.

Με εκφραστές τα κόμματα της Αριστεράς που πολλές φορές αψηφώντας νόμους και θεσμούς επιλέγουν να «πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους». Και αναρωτιέμαι, πώς μπορεί ο αρμόδιος τομεάρχης ενός κοινοβουλευτικού κόμματος με τόση ευκολία να νομιμοποιεί τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι «θα βρίσκεται στο πλευρό τους μέχρι το τέλος»;

Ειδικά για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στα ευρωπαϊκά fora για το Μεταναστευτικό. Μετά την επιτυχημένη συγκρότηση του μετώπου των 5 μεσογειακών χωρών (MED-5) και τις κοινές θέσεις των χωρών πρώτης υποδοχής εν όψει του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, δημιούργησε ένα ισχυρό μέτωπο 16 κρατών-μελών υπέρ της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η χώρα μας όχι απλώς ζητά ευρωπαϊκή λύση αλλά τη διαμορφώνει. Εχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που δεν είχε καν πρόσκληση για το τραπέζι του διαλόγου.

Κλείνοντας, με λυπεί βαθύτατα το γεγονός ότι στο κείμενό του ο κ. Καμίνης δεν αφιέρωσε ούτε μια παράγραφο για το μέλλον της Χίου που βρίσκεται μακριά από το Μεταναστευτικό. Ενα μέλλον που «σφραγίζεται» από τα μεγάλα έργα που επί σειρά ετών «λίμναζαν», αλλά πλέον αναμένεται μέχρι το 2023 να ολοκληρωθούν στο νησί μας. Επενδύει στο «σήμερα», αντί να μιλήσει για το «αύριο». Και αυτό είναι το λάθος που το 2023 θα τον κρατήσει νομοτελειακά, μαζί με το Μεταναστευτικό, στο «χθες».

Εχει κολλήσει η βελόνα; Ναι! Στον σωστό τόνο, όμως, και για πολλά χρόνια. Και αυτή η συνέπεια και η σοβαρότητα είναι που αναγνωρίζουν οι συμπολίτες μας και εκτιμούν. Ηρθα στον τόπο μου για να προσφέρω. Με γνώμονα πάντα το καλό της Χίου και της Ελλάδας.

*Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου Ν.Δ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μύθοι, οι ορδές και τα «καλά παιδιά» της Ευρώπης στο προσφυγικό
Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά φέρνει τη χώρα στη συντηρητική πρωτοπορία της Ευρώπης. Με το νομοσχέδιο για τις επιστροφές και τις απελάσεις συνεχίζει να ξηλώνει τις όποιες εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς...
Οι μύθοι, οι ορδές και τα «καλά παιδιά» της Ευρώπης στο προσφυγικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαιώνει η Βόζεμπεργκ τη στοχοποίηση όσων καταγγέλλουν επαναπροωθήσεις
H ευρωβουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε τον Ιάσονα Αποστολόπουλου «σκοτεινό τύπο», «εχθρό εντός των τειχών» και «Εφιάλτη» μεταξύ άλλων, κατηγορώντας τον για συκοφάντηση της χώρας μας και φορέα «fake news».
Επιβεβαιώνει η Βόζεμπεργκ τη στοχοποίηση όσων καταγγέλλουν επαναπροωθήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ριτσώνα: τρία χρόνια χωρίς σχολείο
Η Περιφέρεια της Εύβοιας με σχολαστική τυπολατρία επιμένει σε δεκάδες διαγωνισμούς μεταφοράς μαθητών, οι οποίοι βγαίνουν άγονοι κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Ριτσώνα: τρία χρόνια χωρίς σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέντρα υποδοχής με το «έτσι θέλω» από τον Μηταράκη
Tην έμμεση ακύρωση κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας που μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα σε αυθαιρεσίες της διοίκησης ζητά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Κέντρα υποδοχής με το «έτσι θέλω» από τον Μηταράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας