• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.4°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.6°C / 34.4°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 35.4°C
  3 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 32.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 31.0°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  52%

Μια από τις πιο γνωστές απεικονίσεις του Μεγαλέξανδρου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τα ευρήματα της κ. Σουβαλτζή στη Σίουα

 • A-
 • A+

Προς την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Στο φύλλο της εφημερίδας σας (15-16 Ιανουάριου 2021, σελ. 30) δημοσιεύτηκε άρθρο του κ. Δημ. Γκιώνη με τίτλο: «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγαλέξανδρου...» και υπότιτλο: «Πριν από 30 χρόνια στην αιγυπτιακή έρημο Σίουα».

Στο άρθρο σας γίνεται αναφορά στο ιστορικό της ανακάλυψης ενός σημαντικού αρχαιοελληνικού μνημείου του 4ου π.X. αιώνα στην Οαση της Σίουα της Αιγύπτου από την αρχαιολογική μας αποστολή, παραθέτοντας όμως τα γεγονότα με τρόπο που αντιστρέφουν την πραγματικότητα, αλλά και επιχειρώντας με τη δημοσίευση μιας σχετικής δήλωσης της Διευθύντριας της Αποστολής Λιάνας Σουβαλτζή (εν μέσω περιγραφών για την «πρωτόγονη κατάσταση με τις γυναίκες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους και παιδάκια κακοντυμένα να τρέχουν ξοπίσω..) να δημιουργήσετε ίσως την εντύπωση της ακαταλληλότητας αυτού του χώρου για την ταφή του Αλεξάνδρου, αλλά και της δικής μου ενδεχομένως αμφιβολίας για την «ιστορική ταυτότητα του συγκεκριμένου μνημείου».

Οσο για το περιεχόμενο των αναφορών του άρθρου σας, σχετικά με δηλώσεις του κ. Αδωνη Γεωργιάδη, για αυτό το θέμα κατά το παρελθόν, δεν κρίνουμε προς το παρόν σκόπιμο να διατυπώσουμε κάποιο δημόσιο σχόλιο, αλλά θα επανέλθουμε αν χρειασθεί.

Ομως προς αποκατάσταση της αλήθειας των πραγμάτων, λόγω της ιδιαίτερης αξίας των αρχαιολογικών ευρημάτων της ανασκαφής μας στην Οαση Σίουα, αλλά και της έγκυρης ενημέρωσης των αναγνωστών της εφημερίδας σας, ζητώ να φιλοξενήσετε την απάντησή μας.

Α) Στις 29/1/1995 ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, καθηγητής Αμπντ Ελ Χαλίμ Νουρ Ελ Ντιν, μετά από επιτόπια λεπτομερή εξέταση των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής όλων των ευρημάτων της ανασκαφής και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι, προχώρησε σε επίσημη δημόσια ανακοίνωση: «Πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη... Το κείμενο των επιγραφών δεν αφήνει αμφιβολία ότι ο τάφος ανήκει στον Αλέξανδρο».

Επομένως, ο ισχυρισμός του αρθρογράφου ότι: «η Ελληνίδα αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου....» και ότι αυτό «ενόχλησε τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές, οι οποίες της απαγόρευσαν να συνεχίσει τις ανασκαφές, καθώς απέκλειαν το ενδεχόμενο να έχει ταφεί εκεί ο Αλέξανδρος..» όχι μόνο είναι ανυπόστατος και ψευδής, αλλά και προδήλως συκοφαντικός.

Β) Οσον αφορά τη δήλωσή μου προς τον αρθρογράφο το 1992: «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι θαμμένος εδώ, αλλά ο τάφος που ανακάλυψα κατασκευάστηκε γι’ αυτόν», θέλω να επισημάνω ότι το περιεχόμενό της, μετά από 30 χρόνια, εκφράζει και τη σημερινή επιστημονική μου άποψη, που βεβαίως θα αποκτήσει την ιδιαίτερη αξία της όταν καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθεί το ανασκαφικό μας έργο.

Με εκτίμηση

Ο Νομικός Σύμβουλος και Πληρεξούσιος Δικηγόρος


Η απάντηση του Δημήτρη Γκιώνη

Το κείμενό μου –για τα 30 χρόνια από την ανακοίνωση περί τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου– δεν ήταν παρά σύνοψη εκτενούς δημοσιεύματός μου στην «Ελευθεροτυπία», Δευτέρα και Τρίτη 19 και 20 Ιανουαρίου 1992, για το οποίο δεν υπήρξε καμία διάψευση. Ταύτα, και ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να παρέλθουν άλλα 30 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο στο οποίο αναφέρεται στην κατακλείδα της επιστολής του ο Εμμανουήλ Δ. Σουβαλτζής, νομικός σύμβουλος και πληρεξούσιος δικηγόρος.


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 24/01/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξωδικαστικό αίτημα επανόρθωσης από τη Χρ. Σταμούλη και η απάντησή μας
Η Χρ. Σταμούλη με αφορμή άρθρο του καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ στην εφημερίδα μας έστειλε εξώδικο στο οποίο κάνει κάποιες διευκρινήσεις και επισημάνσεις.
Εξωδικαστικό αίτημα επανόρθωσης από τη Χρ. Σταμούλη και η απάντησή μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Damnatio memoriae ή περί των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Αφωνοι ακούσαμε τον πρωθυπουργό της χώρας να εξαγγέλλει από τη ΔΕΘ την απόσπαση και τη μεταφορά των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ακυρώνοντας τη μελέτη και τις εν εξελίξει εργασίες...
Damnatio memoriae ή περί των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια «περίεργος κοινωνία»;
Οι αντιλήψεις αυτές, που οξυγονώθηκαν και εκλαϊκεύθηκαν στον περίβολο της αθηναϊκής δημοκρατίας, είχαν διαχυθεί στα περισσότερα κέντρα της ελληνικής πνευματικής παρουσίας, όπως ιδίως τα στελέχωσαν οι επίγονοι...
Μια «περίεργος κοινωνία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Καστοριάδης και ο Μάης 1968
Στο αφιέρωμα της «Εφ.Συν.» για τον Μάη 1968, γράφτηκε από κάποιους ότι ο Καστοριάδης απείχε από το κίνημα και ότι ήταν απλός παρατηρητής. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Κατ’ αρχάς ο ίδιος ο Καστοριάδης σε...
Ο Καστοριάδης και ο Μάης 1968
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Λαμπράκης, η «Εφ.Συν.» και ο κ. Κοττάκης
Ο κ. Μανώλης Κοττάκης ασχολήθηκε με το πολυσέλιδο αφιέρωμα για τον φάκελο του Γρ. Λαμπράκη στην Ασφάλεια, που δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, ισχυριζόμενος πως προσπαθούμε να βγάλουμε τον...
Ο Λαμπράκης, η «Εφ.Συν.» και ο κ. Κοττάκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Quo vadimus?
Τούτη η βαθιά και πολύπλευρη κρίση, τούτη η φάουσα αντλεί σαν τον μυθικό γίγαντα Ανταίο δύναμη πατώντας στην πολιτισμική έρημο, που μας έχει αποκόψει από την ταυτότητά μας, γιατί, «αυτό που σε κάνει Ελληνα...
Quo vadimus?

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας