• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.2°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 22.1°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.9°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.5°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  54%
AP Photo/Patrick Semansky, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερήμην της Ευρώπης

 • A-
 • A+

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά τη Συμφωνία της Γιάλτας, τον Φεβρουάριο του 1945, και τριάντα χρόνια μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και τη διάλυση της ΕΣΣΔ αναζητείται το πλαίσιο και οι εγγυήσεις που θα σταθεροποιήσουν τη Γηραιά Ήπειρο.

Όταν στα τέλη του 1999 ο Πούτιν ανέλαβε τα ηνία του Κρεμλίνου, επιχείρησε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κυρίων με τους Κλίντον και Μπους υιό, η οποία να εγγυάται και τα συμφέροντα των δύο υπερδυνάμεων και συνολικά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Όταν διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται στη Ρωσία όπως αρμόζει σε χώρα που ηττήθηκε στον πόλεμο, όταν άφησαν αναπάντητη την προθυμία του να συνεργαστεί στενά με τον Μπους για τη συντριβή της ισλαμικής τρομοκρατίας, αναζήτησε στενή ειδική σχέση με τον γαλλογερμανικό άξονα που λίγο πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, την άνοιξη του 2003, σήκωσε με πρωτοβουλία των Σιράκ και Σρέντερ τη σημαία της χειραφέτησης της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ.

ΠΡΟ

ΕΚ

ΤΑΣΕΙΣ

Έτσι εγκαινιάστηκαν οι τριμερείς συναντήσεις κορυφής Σιράκ, Πούτιν και Σρέντερ, με το σχήμα αυτό να ατονεί σταδιακά καθώς η Ε.Ε. ήταν βυθισμένη στην εσωστρέφεια της διεύρυνσης προς Ανατολάς αλλά και της δύσκολης διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση και την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης.

Παρ’ όλα τα παραπάνω ο γαλλογερμανικός άξονας με το βέτο που έβαλε στην ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι την άνοιξη του 2008, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι Παρίσι και Βερολίνο δεν θεωρούν ότι η Ρωσία και οι θέσεις της για την πρώην ΕΣΣΔ συνιστούν απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η μεγάλη ανατροπή έγινε το φθινόπωρο του 2013, όταν στη σύνοδο του Βίλνιους στη Λιθουανία η Ε.Ε. πρότεινε ειδική σχέση στην Ουκρανία με ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης.

Η συνέχεια είναι γνωστή, με την Ε.Ε. να διαμορφώνει συμβιβαστική πρόταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Κίεβο, την οποία τορπίλισαν οι ΗΠΑ που ανάγκασαν τον πρόεδρο της χώρας Γιανουκόβιτς να τραπεί σε φυγή.

Από τότε μέχρι και σήμερα η Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα η Γαλλία και η Γερμανία δραστηριοποιούνται μεσολαβητικά μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Μινσκ για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Παρίσι και Βερολίνο απονεύρωσαν τον επιδιαιτητικό τους ρόλο καθώς δεν ήθελαν να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με το ρωσοφοβικό μπλοκ της Ε.Ε. (Πολωνία, τρεις Βαλτικές, Σουηδία και Φινλανδία).

Η αδυναμία της Ε.Ε. να κινηθεί προς την κατεύθυνση της πολιτικής και αμυντικής χειραφέτησής της προκάλεσε δεύτερες σκέψεις στο Κρεμλίνο.

Αν το βασικό κίνητρο των ΗΠΑ στην εμμονή για περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην πρώην ΕΣΣΔ είναι να προκαλέσει μια ελεγχόμενη ένταση που να νομιμοποιεί την ηγεμονική πρωτοκαθεδρία της Ουάσινγκτον στην εγγύηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, τότε γιατί η Μόσχα να μην επιδιώξει μια συνολική διαπραγμάτευση με την Ουάσινγκτον για ένα κοινό πλαίσιο κανόνων, έναν συνολικό συμβιβασμό, το στίγμα του οποίου θα πρέπει να αναζητηθεί μεταξύ της ρητής ή της παρασκηνιακής συμφωνίας κυρίων που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές;

Κάθε μέρα που περνά γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές ότι Μπάιντεν και Πούτιν επωφελούνται από την εμπλοκή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που έχει βραχυκυκλώσει την όποια δυναμική χειραφέτησης, και προωθούν μια παλινόρθωση της παλαιάς παντοδυναμίας τους.

Στην παραπάνω οπτική, προφανώς η Ρωσία προκάλεσε συνειδητά μια ελεγχόμενη κρίση στην Ουκρανία για να πετύχει την έναρξη στρατηγικής διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ – μια επιλογή η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε κατάσταση αναμονής
Της όποιας ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης, από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέχρι την τροποποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, προηγείται ο καθορισμός του πλαισίου και των κανόνων της διατλαντικής...
Σε κατάσταση αναμονής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αντοχή των αντιπάλων
Μέχρι στιγμής δεν νομιμοποιείται η παραμικρή αισιοδοξία πως η πρώτη πολεμική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το 1945 θα λειτουργήσει ως επιταχυντής της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η αντοχή των αντιπάλων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην ανάσχεση;
Σήμερα μια μακράς διαρκείας απομόνωση της Ρωσίας μόνο κόστος θα έχει για τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ και χωρίς καμιά προσδοκία υπερατλαντικής στήριξης.
Επιστροφή στην ανάσχεση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων του νέου πολυπολικού κόσμου, που αναδείχθηκε την τελευταία κυρίως δεκαετία.
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός τώρα;
Αυτή που δείχνει επικίνδυνα σημάδια εγκεφαλικής παράλυσης είναι η Ε.Ε. Οποια κι αν είναι η έκβαση του πολέμου στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, η Ευρώπη θα βρεθεί στην πλευρά των χαμένων.
Ποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός τώρα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας