• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.2°C / 13.9°C
  5 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.8°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  71%
EUROKINISSI

Απαιτείται το ενδελεχές διάβασμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών

 • A-
 • A+

«Η πολιτική δεν είναι ακριβής επιστήμη»
(Όττο Φον Μπίσμαρκ)

Το έγγραφο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και σχετιζόταν με «επιθυμίες» της αμερικανικής πλευράς γύρω από το γνωστό αγωγό East Med προκάλεσε ευλόγως μεγάλο ντόρο στις εγχώριες δημοσιολογίες. Κάποιοι «έπεσαν από τα σύννεφα», ενώ ορισμένοι προτρέπουν στην αποφυγή βιαστικών συμπερασμάτων που «φέρουν την καταστροφή», καθώς για αυτούς πρόκειται για μία «εκσυγχρονισμένη προσαρμογή στις ανάγκες των καιρών» και τίποτα άλλο. 

Πέρα από τις ερμηνείες που δίνει ο καθένας, μία τέτοια εξέλιξη είναι άκρως ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται στις μέρες μας ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός. Είναι μία εποχή που κάθε αβεβαιότητα μπορεί πολύ εύκολα να πάρει τα ηνία και να εγκαθιδρυθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο, ανατρέποντας σχεδιασμούς, δημιουργώντας νέους όρους και αλλάζοντας τα μερίδια στην πίτα των προνομίων.

Τα κράτη χαράσσουν τη γενική τους στρατηγική και υιοθετούν τις ανάλογες τακτικές εξυπηρέτησής της. Όμως, κάθε κράτος μπορεί το ίδιο να αλλάξει κατευθύνσεις μέσα στο χρόνο χωρίς να το εξαναγκάσει κάποιος άλλος ή ενδεχομένως για να προλάβει κάτι που (δια)βλέπει να έρχεται στο άμεσο μέλλον. Έχουν παρατηρηθεί ακόμα και περιπτώσεις στις οποίες άλλες προτεραιότητες έχει μία ηγετική ομάδα ενός κράτους και άλλες μία άλλη που συνυπάρχει μαζί της στην ίδια κυβέρνηση, στο ίδιο κόμμα, στο ίδιο ινστιτούτο, στον ίδιο ευρύτερο κρατικό μηχανισμό, στην ίδια υπηρεσία. Η πολυφωνία και η ποικιλία αντιλήψεων είναι ευχή και κατάρα μαζί. Ευδοκιμούν συνήθως εκείνοι -οι λίγοι αριθμητικά- που αντιλαμβάνονται έγκαιρα πότε είναι ευχή και πότε όχι.

Είναι πολύ λογικό στον ελλαδικό χώρο να βρίσκεται διαχρονικά πολύ ψηλά το ενδιαφέρον για το ρόλο και τις σχέσεις της Τουρκίας με τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις κάθε εποχιακής συγκυρίας. Η ιστορία είναι γεμάτη από παρόμοιες υπο-περιπτώσεις, που κάθε σύγχρονος γεωπολιτικός αναλυτής χρειάζεται έναν ιστορικό και κάθε ιστορικός έναν στρατιωτικό. Και όλοι μαζί έναν ψυχολόγο που ξέρει οικονομικά και νομικά, θα προσθέταμε σαρκαστικά...

Το παράδειγμα της Τουρκίας είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα της σύγχρονης εποχής ως προς τα εύρη των «διερευνώμενων αντικειμένων»: μπορείς, άραγε, να την πεις φιλονατοϊκή και φιλοαμερικανική ή είσαι υποχρεωμένος να την αντιληφθείς ως φιλορωσική; Είναι ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη που κινείται έχοντας πάντα σχέδιο και τον έλεγχο των καταστάσεων ή διακατέχεται συνέχεια από άγχη και πολλαπλές δεσμεύσεις; Είναι ένας γίγαντας «που ακολουθεί το πεπρωμένο του» ή μία ανοιχτή πληγή που θα πληρώνει πάντα τις αντιφάσεις και τα τρωτά της; Είναι πολύ δύσκολο να ερμηνεύσεις τη στάση της τουρκικής πλευράς χωρίς να υπολογίζεις όλες τις επίσημες και ανεπίσημες παραμέτρους που αναδύονται από τις κινητικότητες που αναπτύσσονται κατά καιρούς.

Η αβεβαιότητα αυτή, βέβαια, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την έλλειψη πλάνου και τη μη χάραξη στρατηγικής από κάποια πλευρά... Αλίμονο σε όποιον ισχυριστεί πως μπορεί να είναι απροετοίμαστος σε ένα τέτοιο διφορούμενο και αντιφατικό συνάμα διεθνές σκηνικό επειδή αλλάζουν συχνά κατευθύνσεις και διαπιστώνονται νέες συμφωνίες και συνεργασίες ακόμα και από ετερόκλητα μέρη. 

Τι χρειάζεται λοιπόν; Πέρα από την τόλμη και την αποφασιστικότητα που πρέπει να υπάρχουν σε μεγάλες δοσολογίες, απαιτείται το ενδελεχές διάβασμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Να ξέρεις ποιοι πρεσβεύουν τι, πού το πάνε, πώς και πότε επιδιώκουν να προτάξουν τις διάφορες επεμβατικές-παρεμβατικές αξιώσεις τους. Αρκεί να είναι κάποιος ανά πάσα στιγμή έτοιμος να προσαρμοστεί σε κάθε μεταβολή, σε κάθε λιγότερο ή περισσότερο όψιμη αναθεώρηση, σε κάθε πιθανό σενάριο.

Το ελληνικό κράτος από τη στιγμή που συμμετέχει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ είναι πολύ λογικό να συντάσσεται με βασικές τους επιλογές. Κάθε ταύτιση γίνεται στο πλαίσιο της απόκτησης κάποιων μικρών ή μεγάλων ωφελειών, μας λέει το κυρίαρχο αφήγημα κάθε κυβερνητικού σχηματισμού που προβαίνει σε κάποια συγκεκριμένης υφής επιλογή, π.χ. σύναψη συμμαχίας με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, κοκ. Από την άλλη, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει -για πολλούς λόγους- να χάνει την αυτονομία της σκέψης, την αξιοπρέπεια των καθαρών και πολυδιάστατων βηματισμών στο παγκόσμιο σκηνικό, την οξυδέρκεια της αναζήτησης πολλαπλών κερδών από διαφορετικές πηγές.

Στο μέτρο του εφικτού κάθε φορά, βεβαίως, και στο βαθμό που μπορεί να προβλέψει σωστά πιθανούς ελιγμούς άλλων στρατοπέδων, αλλά και τους πολύπλευρους κινδύνους που γεννοβολάει η δυσαρέσκεια ενός ισχυρού παίκτη. Επί της ουσίας και επί του πρακτέου, δεν εμπιστεύεσαι κανέναν παρά μονάχα εκείνους που σου εμπνέουν εμπιστοσύνη και μόνο για το χρόνο που το κάνουν...

Με τους όρους που διαμορφώνεται στις αρχές του 2022 ο διεθνής ανταγωνισμός σε διάφορα θερμά σημεία του πλανήτη, ξεκαθαρίζεται με τον πιο καταλυτικό τρόπο πως όλοι, αν θέλουν να διασφαλίσουν το μέλλον τους (με οτιδήποτε συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τον καθένα, αφού φερ΄ειπείν άλλους στόχους έχει η Γερμανία, άλλους το Μάλι...), οφείλουν την ίδια ώρα που ενδυναμώνουν τις πολυσχιδείς αποτρεπτικές τους δυνάμεις να δουλεύουν με τις μηχανές στο φουλ για την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των θεωρητικών-αναλυτικών τους εργαλείων. Στον ίδιο (πλούσιο) βαθμό που χρειάζονται τη γρήγορη (αλλά όχι βιαστική...) αξιοποίηση των ικανότερων στελεχών κάθε τομέα, πάνω στη βάση της εφαρμογής και της υλοποίησης ενός στιβαρού σχεδιασμού που πρέπει να είναι αταλάντευτος όταν χρειάζεται και προσαρμοστικός εκεί που απαιτείται κάτι ανάλογο...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανήσυχη αναμονή
Μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας;
Ανήσυχη αναμονή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Ράκα στη Στοκχόλμη
Στη Ράκα της Βορειοανατολικής Συρίας, υπάρχει μια ντε φάκτο κουρδική οντότητα, υπό την προστασία, χρηματοδότηση αλλά και εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού στρατού.
Από τη Ράκα στη Στοκχόλμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;
Οι ίδιοι οι κάτοικοι να αποφασίσουν σχετικά με την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στη θαλάσσια περιοχή της, διότι θα επιβαρύνει ποιοτικά τη ζωή τους, όπως και των επόμενων γενεών και θα αλλάξει τον χαρακτήρα...
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση.
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων του νέου πολυπολικού κόσμου, που αναδείχθηκε την τελευταία κυρίως δεκαετία.
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας