• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 32.5°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 29.9°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 27.6°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 30.0°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.2°C / 34.8°C
  4 BF
  24%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  25%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.8°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.0°C
  3 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 31.0°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  24%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.0°C / 32.7°C
  4 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 28.3°C
  4 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 29.4°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκλήσεις για το 2022

 • A-
 • A+

Υπάρχει σήμερα θέμα «κανονικότητας»; Ναι, υπάρχει, αλλά παρακάμπτοντας την τρωτότητα που προκαλεί η πανδημική κρίση. Κυρίως, παραβλέποντας τις συνέπειές της στην οικονομία και την κοινωνία. Εκ των πραγμάτων, αυτό κάνει η κυβέρνηση, πάντα με την υπόμνηση πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει παντού στον κόσμο. Την ίδια μεταχείριση είχε και η ελληνική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Από επίσημα χείλη χιλιοειπώθηκε ότι η κρίση «ήταν ένα κακό όνειρο που, πάει, πέρασε» μαζί με τη χαμένη δεκαετία. Ομως, επειδή τίποτα δεν πέρασε, ο κίνδυνος της επιστροφής σε πολιτικές συναφείς με συνταγές μακροπρόθεσμης αποτυχίας είναι πάντα εδώ. Εμπειρικά, στην οικονομία και στην κοινωνία ουδέποτε εξασφαλίστηκε μια γραμμικότητα ευημερίας επειδή κάτι αυξήθηκε στα απόλυτα ή στα μέσα μεγέθη των οικονομικών συγκρίσεων, δίχως ο μέσος όρος να διαχέεται επί του συνόλου, μάλιστα, σε συγκείμενα δημοκρατίας και ειρήνης.

Το 2022 είναι ένα νέο έτος ημερολογιακά. Κατά τα άλλα, είναι συνέχεια της λεγόμενης πολιτικής ορθοδοξίας και των ιδεών που, μάλλον από τη δεκαετία του 1980, κυριάρχησαν για τις δεκαετίες της μετάβασης από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Παρότι η μεγάλη οικονομική ύφεση του 2008-2009 έδειξε να αμφισβητεί θεμελιωδώς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των πιο αναπτυγμένων οικονομιών τις τελευταίες δεκαετίες, ο νεοφιλελευθερισμός δείχνει να ξεπερνάει αυτήν την πρόκληση. Ομως, με κόστος την αύξηση των ανισοτήτων, του αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων, με κόστος στην ποιότητα και την αντοχή της δημοκρατίας και, τέλος, με κόστος για την ειρήνη. Ολα τα παραπάνω είναι προκλήσεις για το 2022, δίχως σαφείς απαντήσεις.

Λόγου χάρη, η πεποίθηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία –ακόμα και εάν δεν θα πρόκειται για «πόλεμο μεγάλης κλίμακας»– έχει ήδη συνέπειες, ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα γίνει τίποτα. (Οπως ακριβώς είχε ο Ψυχρός Πόλεμος που, για όλη τη διάρκειά του, «δεν ήταν κάτι για να κερδηθεί».) Προφανώς, σε τέτοια παγκόσμια συγκείμενα, οι πανηγυρισμοί και οι κυβερνητικές φιέστες για την άφιξη της πρώτης εξάδας των αεροσκαφών Rafale ήταν ακριβώς πανηγυρισμοί και φιέστες ενός χαρούμενου κυβερνητικού τσίρκου – με το λογότυπο μάλιστα της Ν.Δ. Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Ελλάδας όταν πληγούν τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας από τις «σκληρές» κυρώσεις που ετοιμάζει η Δύση (οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.) κατά της ρωσικής οικονομίας; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.

Σε ένα άλλο, αμιγώς οικονομικό επίπεδο, ποια είναι ακριβώς η πολιτική της χώρας στις πληθωριστικές πιέσεις; Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λειτούργησε ως δανειστής έσχατης ανάγκης την περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης και συνεχίζει να λειτουργεί ομοίως στην περίοδο της πανδημικής κρίσης. Η απουσία πληθωριστικών πιέσεων οφειλόταν στη σταθερότητα των τιμών για το διάστημα της κρίσης χρέους και στην εσωτερική υποτίμηση στην περίπτωση της φτωχοποιημένης Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να διατηρηθεί περαιτέρω για πολλούς λόγους στην πανδημική κρίση. Ηδη, η πραγματικότητα έχει ανατρέψει τον στόχο της ΕΚΤ για σταθερότητα τιμών, γεγονός που αποδεικνύει την έντονη πολιτικοποίηση και την υπακοή της σε πολιτικές πιέσεις των ισχυρών χωρών της Ε.Ε. Τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση όταν θα αποδειχτεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα είναι προσωρινές – όπως υποστηρίζουν πολλοί τους οποίους αντιγράφει η κυβερνώσα αμεριμνησία; Προφανώς, υπάρχουν ισχυροί παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση, που θα λειτουργήσουν ώστε να γίνει μονιμότερη η πληθωριστική πίεση. Και εδώ είναι δύσκολες οι απαντήσεις. Αν η ΕΚΤ προσπαθήσει να αυξήσει τα επιτόκιά της, θα γίνει αδύνατη η αποπληρωμή του σωρευμένου ελληνικού δημόσιου χρέους στο αμέσως επόμενο διάστημα – κάτι που θα πλήξει άμεσα την Ελλάδα. Εάν δεν αυξήσει τα επιτόκιά της, οι ευρωπαϊκές οικονομίες (και η Ελλάδα) θα οδηγηθούν σε σπείρες αυξήσεων μισθών-τιμών που θα ανατρέψουν κάθε προοπτική απρόσκοπτης και σταθερής ή βιώσιμης ανάπτυξης – και, άρα, ευημερίας, λ.χ. για τον μέσο Ελληνα όπως υπόσχεται η κυβέρνηση.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει ριζικά και που δεν μπορούμε να τον αποκωδικοποιήσουμε με νέα εργαλεία. Αρκετά είναι πολύ σημαντικά «για να αφεθούν στην κατάρρευση». Σε πείσμα των καιρών, η ελληνική κοινωνία έχει αντέξει. Αλλά οι ταλαιπωρίες της θα συνεχιστούν όσο η κυβέρνηση δεν λύνει το μείζον των επιλογών της. Η διαμάχη ενός πανίσχυρου «κράτους-Λεβιάθαν» και ενός «κράτους-νυχτοφύλακα», με την πικρή ελληνική εμπειρία της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών, της αναποτελεσματικότητας, της μεταρρυθμιστικής ασυνέχειας ή της προσχηματικής επιτελικότητας, είναι εδώ. Και αυτό είναι μια επιπλέον πρόκληση που δείχνει να μην πολυενδιαφέρει κανέναν. Ο Κυριάκος «έκανε πάλι το θαύμα του»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απειλή της νέας κλιμάκωσης
Οπως συνέβη και στο παρελθόν, η Ελλάδα και η Κύπρος προσβλέπουν στην αλληλεγγύη των εταίρων, αλλά αυτοί θέλουν τη σύμπραξη με την Τουρκία και όχι την απομάκρυνσή της. Δεν βλέπουν λύσεις στα προβλήματα, παρά...
Η απειλή της νέας κλιμάκωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος χρονικός ορίζοντας;
Οι θιασώτες στην Ουάσινγκτον ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι η παράταση της σύγκρουσης είναι πέρα από τις αντοχές και τις δυνατότητες της Γηραιάς Ηπείρου.
Ποιος χρονικός ορίζοντας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
O δρόμος προς την επιτυχία έχει κι άλλα μονοπάτια
Η ιταλική Ρόμα είναι εδώ και λίγες μέρες η πρώτη κάτοχος του νεότευκτου UEFA Conference League. Aυτομάτως, το όνομά της περνάει στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
O δρόμος προς την επιτυχία έχει κι άλλα μονοπάτια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δυσβάστακτο το κόστος της ταπείνωσης
Ο Πούτιν προέβλεπε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα είναι ένας υγιεινός περίπατος και θα έπιανε τους στόχους του σε λίγες μέρες. Διαψεύστηκε. Οι δυτικοί προέβλεπαν ότι οι βαριές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη...
Δυσβάστακτο το κόστος της ταπείνωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια στην πολιτική
Στην πολιτική αντιπαράθεση και το δικαίωμα στην κριτική, η ειδοποιός διαφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι μοιραία εξωστρεφής. Από αυτό όμως μέχρι την πλήρη απουσία αυτογνωσίας και συνέπειας μεσολαβεί...
Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια στην πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τον Μέγα Κωνσταντίνο στον Ιουστινιανό
Το άνομα Αχειροποίητος σχετίζεται με την εικόνα της Παναγίας που υπήρχε στο ναό και πίστευαν ότι η θαυματουργή αυτή εικόνα δεν έγινε από ανθρώπινο χέρι, γι` αυτό και Αχειροποίητος.
Από τον Μέγα Κωνσταντίνο στον Ιουστινιανό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας