• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.4°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.6°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  58%
© Minacarson | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα παπούτσια

 • A-
 • A+

Του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι, είναι μια γνωστή έκφραση. Που μπορεί να υποδηλώνει γενναιότητα. Κάποιος/α προκαλεί ρήξη στην ανισομερή προσωπική σχέση με άλλον. Η κλεψύδρα της υπομονής άδειασε, οπότε τα παπούτσια παραμάσχαλα και η προτροπή για άλλες ατραπούς. Χωρίζουν οι κοινές διαδρομές.

Η παροιμιακή φράση ενίοτε διατυπώνεται με διαφορετικό τρόπο. Σε γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια. Η φράση αυτή, που μπορεί να αποκτήσει ποικιλία μορφών, εμπεριέχει απαξίωση. Εκφέρεται από τον δράστη της απαξιωτικής πράξης ή από τρίτο πρόσωπο ως αξιολόγηση μιας συμπεριφοράς. Συνιστά είδος αντίστασης σε οποιαδήποτε εξουσία. Είναι ένα είδος στάσης που υπονομεύει την αξιοπιστία των λόγων και των πράξεων του προσώπου προς το οποίο απευθύνεται.

Τα παπούτσια λοιπόν έχουν τη δική τους θέση στις σχέσεις των ανθρώπων. Στις πολιτισμικές συμπεριφορές. Μπορεί να είναι τα υλικά αντικείμενα μιας μνήμης ατομικής. Σαν εκείνα τα παπούτσια που πετάχτηκαν σε κάποια αποθήκη, κρεμασμένα σε νάιλον σακούλα. Που υπομένουν καρτερικά την απόσυρση. Και έρχεται η ώρα που το ξεκαθάρισμα στην αποθήκη γίνεται αφορμή να μιλήσουν τα αντικείμενα. Να θυμίσουν παλιές σχέσεις. Αγωνίες, βιασύνες να προλάβουν να είναι στην ώρα τους στη δουλειά· ένα απ’ αυτά θυμάται που έσπασε το λεπτό και ψηλό τακούνι του σε μια σχάρα υπονόμου. Από μια άλλη σακούλα ακούγεται η γερασμένη φωνή ενός ζευγαριού. Το παίρνει στα χέρια, το χαϊδεύει με τρυφερότητα. Εχουν σκεβρώσει, τα φορούσε συνέχεια. Ανοιξαν, το φάγωμα έφτασε στον πάτο, μονοφόρι ήταν, θυμάται τις δυσκολίες των πρώτων καιρών, το δεύτερο ζευγάρι ήταν πολυτέλεια.

Μπορεί όμως τα παπούτσια να είναι ο άφωνος μάρτυρας ιστορικών περιπετειών. Σαν τα παπούτσια που ξαφνιάζουν στην όχθη του Δούναβη στη Βουδαπέστη. Που ιστορούν τα πάθη των Εβραίων και τη ναζιστική αγριότητα που τους πέταξε στο ποτάμι. Κι έμεναν τα παπούτσια, μικρά, στενά, με τακουνάκι, να θρηνούν για τον χαμό αυτών που τα φορούσαν. Είναι αυτά τα παπούτσια που σιγοψιθυρίζουν στους ανήξερους διαβάτες όσα συνέβησαν.

Τα παπούτσια μπορούν να μιλήσουν με τον δικό τους τρόπο για το παρελθόν. Το εξιστορεί ο Στίαν Μπρούμαρκ στο βιβλίο του («Επαναπατρισμοί», Εστία). Γέμισε με παλιά παπούτσια το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στα γεγονότα του 1954. Εκατοντάδες ζευγάρια στους δρόμους. Παπούτσια που μαρτυρούσαν για τη φτώχεια όσων τα φορούσαν. Εγιναν κι αυτά μάρτυρες της βίας και της καταστροφής. Τα παπούτσια των Ρωμιών έγιναν λάφυρο όσων υπάκουσαν στις άναρθρες κραυγές των εμπνευστών εκείνων των γεγονότων.

Στα χρόνια που πέρασαν τα παπούτσια έχασαν τη διαρκή σχέση με τον/την κάτοχο. Εγιναν ένα ζευγάρι στην παπουτσοθήκη. Χάθηκε η προσωπική σχέση. Ομως, δεν απώλεσαν την παροιμιακή τους δύναμη. Να δοθούν τα παπούτσια στο χέρι σε όσους προκάλεσαν απογοήτευση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρέος της γενιάς μας
Πάντα θεωρούσα κοινοτοπίες τις ηθικολογίες περί νέας γενιάς χρεοκοπημένων αξιών, μειωμένης αγωνιστικότητας και ήσσονος πολιτιστικής αντίληψης.
Το χρέος της γενιάς μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οτιδήποτε καλό είναι να μας έρθει θα μας το φέρουν οι Γλέζοι του μέλλοντος
«Πηγαίνετε, βγείτε έξω. Τα τελευταία λόγια είναι για τους ανόητους που δεν έχουν πει αρκετά» (Καρλ Μαρξ) Nα που έσπασε η δικτατορία της...
Οτιδήποτε καλό είναι να μας έρθει θα μας το φέρουν οι Γλέζοι του μέλλοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τραβέρσο ανάποδο»*
Ο τρόπος που οι κοινωνίες οργανωμένα «θυμούνται» και οι εθνικές και κομματικές Ιστορίες καταγράφουν, συχνά σε ανταγωνισμό με εναλλακτικές αφηγήσεις, δεν είναι ποτέ ανεξάρτητος από τις πολιτικές, κοινωνικές και...
«Τραβέρσο ανάποδο»*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γεροσύνη και μπερεκέτια
Γεροσύνη και μπερεκέτια. Τι καλύτερο να ζητήσει κανείς από το νεογνό 2019. Το σώμα πρώτα. Την υγεία. Είναι αυτό που κρατάει όρθιους ακόμη κι αυτούς που νιώθουν το βάρος της αρρώστιας. Η ευχή σπάει τα δεσμά της...
Γεροσύνη και μπερεκέτια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πύλες υψώνονται σωρό
Η πύλη αυτή φυλάει ένα άταφο πτώμα. Οσο αυτό ζούσε, χιλιάδες εργάτες το έθρεφαν με τον ιδρώτα, το μυαλό και το αίμα τους. Ομως κανένα μνημείο, ούτε ένα τόσο δα εικονοστάσι δεν έχει στηθεί «μέσα» στο τεράστιο...
Πύλες υψώνονται σωρό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδεολογικός μεσαίωνας
Στα ημέτερα, παρούσα και αρκούντως προπαγανδιζόμενη η θεωρία των «δύο άκρων», σκανδαλωδώς και κατά τρόπο εξόχως αντιεπιστημονικό παραγνωρίζουσα ότι ο φασισμός υπηρέτησε πιστά την αριστοκρατία και τη...
Ιδεολογικός μεσαίωνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας