• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 24.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 16.0°C / 22.1°C
  0 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 22.8°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δίχως συμπόνια…

 • A-
 • A+

Όλο και περισσότερο μεγαλώνει η απορία μου: γιατί δεν παίρνονται αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (δημόσια σχολεία, ΜΜΜ, ΕΣΥ, μαζικοί χώροι εργασίας-χειρώνακτες κ.α.); Πέρα από την αρνητική έως απορριπτική στάση της κυβέρνησης για κάθε δημόσιο φορέα και την ολοφάνερη πρόθεσή της να υπηρετεί την οικονομική ελίτ, υπάρχει και κάτι άλλο;

Πρόσφατα διάβασα ότι στις προνεωτερικές κοινωνίες, όπου τα κοινωνικά σύνολα ήταν αυστηρά οριοθετημένα, οι άνθρωποι κάθε συνόλου σκέφτονταν διαφορετικά και είχαν διαφορετικά συναισθήματα. Σε κάθε σύνολο ίσχυε η ομοιότητα μεταξύ των μελών του. Πράγμα που δεν ίσχυε μεταξύ ατόμων που ανήκαν σε διαφορετικά σύνολα. Μεταξύ των μελών κάθε συνόλου ξεχωριστά υπήρχαν κατανόηση, συμπόνια, αλληλεγγύη. Υπήρχαν συναισθήματα. Παραέξω αυτά τα συναισθήματα δεν έφταναν. Οι άνθρωποι κάθε συνόλου θεωρούσαν τους ανθρώπους των άλλων συνόλων διαφορετικούς. Άλλους. Η έννοια του ανθρώπινου γένους δεν υφίστατο. Συμπόνια μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών συνόλων δεν υπήρχε. Οι οδύνες του ενός κοινωνικού συνόλου δεν άγγιζαν τους ανθρώπους του άλλου. Αυτό, κυρίως, ίσχυε για τα προνομιούχα κοινωνικά σύνολα. Οι πολλοί, οι κυριαρχούμενοι, οι καθημερινά υποφέροντες δεν θα μπορούσαν να ξέρουν τις όποιες οδύνες των λίγων προνομιούχων. Ενσυναίσθηση από τους προνομιούχους προς τους μη προνομιούχους δεν υπήρχε, όχι γιατί ήταν κακοί άνθρωποι, αλλά γιατί αυτή ήταν η κουλτούρα της εποχής.

Τι παρατηρούμε σήμερα; Δεκάδες θάνατοι την ημέρα -ξεπέρασαν τις 22.000 συνολικά-, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, νοσοκομεία υπερπλήρη, μεγάλη οικονομική δυσπραγία και η οδύνη να διαπερνά μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ταυτόχρονα οι μαθητές ανά σχολική τάξη αυξήθηκαν, τα ΜΜΜ είναι υπερπλήρη, τα αξιόπιστα τεστ ακριβά, το ΕΣΥ δεν ενισχύεται, στους χώρους εργασίας κάνει ό,τι θέλει ο εργοδότης. Και παρ' όλα αυτά κανείς δεν παραιτείται.

Είναι προφανές ότι η ενσυναίσθηση και η συμπόνια δεν χαρακτηρίζουν τους κυβερνώντες. Είναι σαν να ανήκουν σε άλλα κοινωνικά σύνολα, όπως παλιά. Το πόπολο που υποφέρει αποτελείται από άτομα που δεν είναι όμοιά τους. Έτσι νομίζουν. Οι άνθρωποι συμπονούν, κυρίως, τους ομοίους τους. Οι κυβερνώντες πιστεύουν πως οι ίδιοι δεν θα δυστυχήσουν ποτέ. Έτσι δείχνει η όλη τους συμπεριφορά. Ο πρωθυπουργός ως πορφυρογέννητος δεν φαίνεται να εμφορείται από τις αρετές της συμπόνιας και της κατανόησης. Αδυνατεί να κατανοήσει τον πόνο του καθημερινού ανθρώπου. Βρίσκεται πολύ μακριά. Επιπλέον, ως νεοφιλελεύθερο-υπερμοντέρνο τον διακρίνουν η εξατομίκευση και η απάθεια. Η δε ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, που τον περιστοιχίζει, θέλει να αφήσει κάθε αδύναμο στη μοίρα του. Ο αντιουμανισμός της είναι επιθετικός και άγριος.

Η κυβερνητική αυτή πορεία κάθε άλλο από αισιόδοξη είναι…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν συμμετέχουμε στη διορισμένη διοίκηση της ΟΛΜΕ!
Μέσα σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες και ενώ η αντιεκπαιδευτική πολιτική σαρώνει το Δημόσιο Σχολείο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία-Κίνα...
Δεν συμμετέχουμε στη διορισμένη διοίκηση της ΟΛΜΕ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
Πίσω από τα νούμερα υπάρχουν ανθρώπινες ζωές. Άνθρωποι που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους, άνθρωποι που αδυνατούν πλέον να αγοράσουν βασικά είδη...
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίχως μουσική
Οι επιδημιολόγοι θεωρούν τη μουσική επικίνδυνη. Έχουν στο μυαλό τους τεράστια κλαμπ όπου συνωστίζονται συνήθως νέοι και ιδρώνουν χορεύοντας μέχρι το πρωί. Ίσως εδώ είναι το λάθος: Το να ισοπεδώνουμε τα πάντα.
Δίχως μουσική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το 2021 έφυγε. Το 2022 είναι εδώ
Ο καινούργιος χρόνος (και) λόγω πανδημίας δεν εισέρχεται με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο.
Το 2021 έφυγε. Το 2022 είναι εδώ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας