• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.6°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 24.8°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 29.9°C
  5 BF
  22%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
© Andrey Popov | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραλογισμός πολλών μεγαβάτ

 • A-
 • A+

Τον Μάρτιο του 2002, στην ευρωπαϊκή Σύνοδο της Βαρκελώνης αποφασίστηκε η απελευθέρωση της ενέργειας. Η απόφαση άρχισε να εφαρμόζεται από το 2004 με διακηρυγμένο στόχο την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου, ώστε το κοινό να μπορεί να κάνει ελεύθερη επιλογή παρόχου και οι διανομείς να μπορούν ελεύθερα να ανοίγουν εταιρείες.

Υπήρχε όμως ένα μικρό πρόβλημα: οι νέοι πάροχοι δεν είναι παραγωγοί και επομένως δεν καθορίζουν αυτοί την τιμή της αγοράς. Οπότε όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν, πρέπει να αυξάνουν τις τιμές για τους πελάτες τους. Έγκυρα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή μια απίθανη απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν την Παρασκευή, λένε ότι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα ψηφίστηκε νόμος το 2011 που υποχρεώνει την EDF, τη γαλλική ΔΕΗ δηλαδή, να πουλάει στους ανταγωνιστές της ένας μέρος της ενεργειακής παραγωγής της σε χαμηλή και προκαθορισμένη τιμή. Που σημαίνει ότι έκτοτε επιχορηγεί τους ανταγωνιστές της για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί έναντί της! 

Τώρα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υποχρέωσε την EDF να δίνει στους ανταγωνιστές της ακόμα 20 τεραβάτ πέρα από τα 100 τεραβάτ ανά ώρα τον χρόνο που ήδη τους πουλούσε. Ο διευθυντής της αντέδρασε γιατί συμβαίνει κάτι το απολύτως παράλογο: αυτή τη στιγμή η εταιρεία είτε έχει κλειστά κάποια πυρηνικά εργοστάσιά της κάνοντας έργα βελτίωσης είτε φτιάχνει καινούργια. Υπάρχει μικρότερη δηλαδή εγχώρια παραγωγή ενέργειας οπότε η ίδια η EDF αγοράζει για τις ανάγκες της πανάκριβο ρεύμα από το εξωτερικό, σε τιμή 200 ευρώ το μεγαβάτ ανά ώρα. 

Σύμφωνα με την απόφαση της Παρασκευής, για να μη φτάσουν αυξήσεις ύψους 35% στον καταναλωτή, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να πουλάει στους εγχώριους ανταγωνιστές της το ρεύμα που αγοράζει πανάκριβα, σε τιμή μόλις 46 ευρώ το μεγαβάτ ανά ώρα. Που σημαίνει ότι τους χαρίζει 8 δισ. ευρώ! Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, που η κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση κατά δικής της εταιρείας, η EDF έχασε 20% της αξίας της στο χρηματιστήριο.

Και το κερασάκι στην τούρτα: οι ανταγωνιστές της EDF δεν είναι καν υποχρεωμένοι να μειώσουν τις χρεώσεις προς τους καταναλωτές. Το υπουργείο Οικονομικών τούς ζήτησε απλώς ευγενικά να το κάνουν, με ποινή, αν αυτό δεν συμβεί, να τους καταγγείλουν δημοσίως! Να προβούν δηλαδή απλώς σε ένα «name and shame», όπως λέγεται στη γλώσσα των τεχνοκρατών.

Η Ευρώπη λοιπόν αποφασίζει τη βίαιη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων (βλ. και στην Ελλάδα το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων αλλά εν μέρει και την εγκατάλειψη του EastMed) αλλά στον καθορισμό των τιμών που παίρνουν φωτιά -και όχι προσωρινά- από τις επιλογές της εξαντλεί την αποφασιστικότητά της σε ένα «name and shame». Χαρακτηριστικό επεισόδιο μιας πολιτικο-οικονομικής ευρωπαϊκής εξουσίας που εξυπηρετεί ιδεοληπτικά μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες σε βάρος κρατικών, νιώθει παντοδύναμη και ταυτόχρονα χάνει κάθε επαφή με την πραγματικότητα γύρω της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος χρονικός ορίζοντας;
Οι θιασώτες στην Ουάσινγκτον ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι η παράταση της σύγκρουσης είναι πέρα από τις αντοχές και τις δυνατότητες της Γηραιάς Ηπείρου.
Ποιος χρονικός ορίζοντας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πραγματικότητα και ρητορική της συνεργασίας
Η πιθανολογούμενη ισχυρή ανάκαμψη μετά το πιθανολογούμενο τέλος της πανδημίας δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι συνεχής και βιώσιμη. Είναι προετοιμασμένη η χώρα και οι πολίτες για αυτό το ενδεχόμενο;
Πραγματικότητα και ρητορική της συνεργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαθήματα από τις ενεργειακές κρίσεις
Για τις ΗΠΑ, που εκείνη την εποχή δεν αγόραζαν παρά το 6% της κατανάλωσής τους σε καύσιμα από την Εγγύς Ανατολή, δεν υπήρχε αρχικά κανένας κίνδυνος. Αλλά η Ευρώπη και η Ιαπωνία που εξαρτιόνταν από τον «μαύρο...
Μαθήματα από τις ενεργειακές κρίσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τέχνη τού να έχεις πάντα δίκιο (εν μέσω ενεργειακής κρίσης)
Μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες αναμένονται ακόμα πιο επίπονες και χωρίς αποτελεσματικά μέτρα θα λυγίσουν την ελληνική οικονομία. Επομένως, το να προσποιείται σύσσωμη η κυβέρνηση ότι η κρίση είναι παροδική,...
Η τέχνη τού να έχεις πάντα δίκιο (εν μέσω ενεργειακής κρίσης)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκοσμιοποίηση με άδεια ράφια και τρύπιες τσέπες
Η πραγματική αιτία της ακρίβειας θα πρέπει να αναζητηθεί όταν εγκαταλείφθηκε το «δόγμα της αυτάρκειας» προκειμένου να δηλώσουμε πίστη στο «δόγμα της εξωστρέφειας».
Παγκοσμιοποίηση με άδεια ράφια και τρύπιες τσέπες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός τώρα;
Αυτή που δείχνει επικίνδυνα σημάδια εγκεφαλικής παράλυσης είναι η Ε.Ε. Οποια κι αν είναι η έκβαση του πολέμου στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, η Ευρώπη θα βρεθεί στην πλευρά των χαμένων.
Ποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός τώρα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας