• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.6°C / 4.7°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.4°C / 3.8°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -7.1°C / -7.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -0.9°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.2°C / 10.6°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 7.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -7.1°C / -2.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -2.5°C / 2.8°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 4.9°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C -4.7°C / 3.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -3.3°C / 3.9°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει

 • A-
 • A+
Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και ενώ η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται εκτός ελέγχου, η πολιτική επαναπροσδιορίζεται και το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται. Η κυβέρνηση, διά της ολιγωρίας, γράφει χρυσές σελίδες στο εγχειρίδιο καταστροφής της χώρας, η δε αντιπολίτευση μετριέται κάθε μέρα με την πραγματικότητα και κρίνεται για το εάν μπορεί να είναι χρήσιμη και να προσφέρει μια ρεαλιστική, προοδευτική εναλλακτική για τη χώρα.

Το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται η Νέα Δημοκρατία, «Ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω πανδημίας», μαρτυρά τον πανικό της απέναντι σε ένα υπαρκτό και υπερέχον αντίπαλο δέος. Γι’ αυτό προσπαθούν να απαξιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με οπαδισμό και συνθήματα, εκ των προτέρων, για να μη χρειαστεί να αναμετρηθούν μαζί του στην πράξη. Διότι, όπως απέδειξε η κυβερνητική μας θητεία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θέλει και μπορεί να φέρει την αλλαγή.

Αλλωστε, η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως αξιόπιστης προοπτικής προοδευτικής διακυβέρνησης δεν ήταν ένα ιστορικό παράδοξο. Αντίθετα, ήταν η ανάγκη της κοινωνίας που εκφράσθηκε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, δήθεν, μια «αριστερή παρένθεση». Κι αυτό αποδείχθηκε με τις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν του 2015 όσο και με αυτή του 2019 και το 32% στην κάλπη. Δεν εφησυχάζουμε με την παγίωση της πολιτικής μας επιρροής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να αποτελέσει ξανά τη λύση για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Παραμένουμε η δύναμη ελπίδας, προοπτικής και ανατροπής του συστήματος που οδήγησε και οδηγεί στον όλεθρο.

Η κυβερνητική εμπειρία υπήρξε πολύτιμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμετρήθηκε με τις προκλήσεις της διακυβέρνησης, πέτυχε τους κύριους στόχους του, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Στην αναγκαία αυτοκριτική μας περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η συχνή μη ανάδειξη του πολυσχιδούς και πυκνού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, σε πείσμα των κέντρων και παράκεντρων της μνημονιακής θηλιάς.

Σήμερα, η πανδημία καταδεικνύει πόσο αναγκαία ήταν αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει από τότε, όπως η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και η πρόσβαση στην περίθαλψη για 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Η προοδευτική διακυβέρνηση αναδεικνύεται και πάλι αναγκαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε έναν ευρύ προσυνεδριακό διάλογο, εξωστρεφή και ανοιχτό στην κοινωνία. Προχωρήσαμε με βάση τον σχεδιασμό μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος, με στόχο ένα Συνέδριο τομής και συνέχειας. Διευρυνόμαστε για να αντιστοιχηθούμε με την κοινωνία και τους πολίτες που μας στηρίζουν. Μετασχηματιζόμαστε και θέτουμε εαυτούς στην υπηρεσία της κοινωνίας. Αποστολή μας να μετατρέψουμε τη σημερινή απόγνωσή της σε νέα ελπίδα. Στον δρόμο για το συνέδριο, μέσα από σειρά εσωκομματικών διεργασιών, προχωράμε συντεταγμένα. Παρουσιάσαμε σε προγραμματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις, ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες, τις προγραμματικές μας θέσεις, τις οποίες θέσαμε απ’ τον Ιούλιο σε διαβούλευση. Πραγματοποιήσαμε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει ολοκληρώσαμε τις εκλογές σε 62 νομαρχιακές επιτροπές. Πάνω από 1.500 οργανώσεις μελών συνεδρίασαν σε όλη την Ελλάδα.

Το συνέδριο συνιστά μια κορυφαία διαδικασία και οφείλει να εκπέμψει καθαρό μήνυμα. Οταν οι προκλήσεις υπερβαίνουν τον πολιτικό χρόνο μιας κυβέρνησης (π.χ. η ανεργία στους νέους αγγίζει το 39,1%, το κοινωνικό κράτος καταρρέει, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά, η ελληνική κοινωνία βίαια φτωχοποιείται ξανά), απαιτούνται προγραμματικές συγκλίσεις με τον προοδευτικό χώρο για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης εργαλειοποίησε προσχηματικά την πανδημία και για την αναβολή του συνεδρίου της Ν.Δ. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν χωρούν προφάσεις. Κι αν ακόμη το συνέδριο μετατεθεί λίγο χρονικά λόγω της πανδημίας που βρίσκεται σε έξαρση και δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή του με τους όρους εξωστρέφειας που θα θέλαμε, εναλλακτικές όπως οι νέες τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν παράλληλα.

Από τη διαδικασία του συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βγει πιο δυνατός. Ενωμένοι και εξωστρεφείς, πραγματιστές και οραματιστές ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το νέο ξεκίνημα που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία.

*Γραμματέας Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο μεγάλης, πολιτικής και δημόσιας προοπτικής, που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας πρέπει να γίνει και θα γίνει. Να σηματοδοτήσουμε την ολική επαναφορά του...
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά
Η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση από τους χειρισμούς της Ν.Δ. στην πανδημία, την οικονομία, την ακρίβεια, στα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο εχθρός της Αριστεράς είναι απέναντι, όχι μέσα της
Ως προς την ουσία της πρότασης Τσίπρα και με δεδομένο το πολιτικό βάρος- κεφάλαιο που προσωπικά του αναλογεί στο κόμμα και ευρύτερα στην κοινωνία: Το καλύτερο θα ήταν να την αποσύρει.
Ο εχθρός της Αριστεράς είναι απέναντι, όχι μέσα της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Xωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει
Το κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η προγραμματική –πολιτική και κοινωνική– μας οργάνωση έτσι ώστε να ηττηθεί η κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών.
Xωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Αυτό θα διεξαχθεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου η διαιρετική τομή Αριστεράς - Δεξιάς υποχρεώνει σε λόγο κρυστάλλινο και σαφή, με...
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερή τομή
Προετοιμάζονται έντονα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επικείμενο συνέδριό τους. Κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί να προβλέψει αν προκύψει κάτι καλό – για την κοινωνία, εννοείται.
Αριστερή τομή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας