• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 5.8°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.4°C / 3.1°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.6°C / 2.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -0.9°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.4°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.2°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.8°C / -1.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.8°C / 3.2°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ζώα δεν είναι σάκοι ανταλλακτικών οργάνων για τους ανθρώπους

 • A-
 • A+

Η μεταμόσχευση καρδιάς από μεταλλαγμένο χοίρο σε άνθρωπο παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ σαν μια θετική ιατρική καινοτομία. Η εταιρεία Revivicor υπόσχεται πως τα πατενταρισμένα, μεταλλαγμένα υβρίδιά της εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις. Η έλλειψη μοσχευμάτων όμως έχει πολιτικά αίτια. Με ένα διαφορετικό μείγμα ενημέρωσης, κινήτρων και εξαναγκασμών, η προσφορά σε καρδιές, ήπατα κ.λπ. θα ξεπερνούσε τη ζήτηση. Αυτό εξάλλου συνέβη με τον νωτιαίο μυελό. Αυτή η οδός όμως δεν είναι τόσο κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις γενετικής μηχανικής.

Οι χοίροι χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στις μεταμοσχεύσεις. Η γενετική μας ομοιότητα είναι εντυπωσιακή. Μοιραζόμαστε ταυτόσημο DNA κατά 80%, περισσότερο από ό,τι με ορισμένα πρωτεύοντα όπως ο ουρακοτάγκος. Ομως, αυτό που καθιστά τον χοίρο πρόσφορο για ξενομεταμοσχεύσεις, δηλαδή η συγγένειά του με τον άνθρωπο, είναι ακριβώς αυτό που καθιστά ανήθικη τη χρήση του γι’ αυτόν τον σκοπό. Ως κοντινός συγγενής του ανθρώπου, ο χοίρος μοιράζεται μαζί μας πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και υψηλή νοημοσύνη. Ο χοίρος ελπίζει, αγαπάει, σχεδιάζει, πονάει, φοβάται. Οι γνωστικές του δεξιότητες ξεπερνούν εκείνες ενός τρίχρονου παιδιού. Εάν ανακαλύπταμε ένα τόσο εξελιγμένο ον σε κάποιον άλλον πλανήτη, θα δαπανούσαμε ευχαρίστως δισεκατομμύρια για να ερευνήσουμε τον συναισθηματικό του κόσμο και να επικοινωνήσουμε με τη διάνοιά του. Καθώς όμως το βρήκαμε εδώ στη Γη, απλά το… τρώμε - και τώρα θέλουμε να του φερθούμε σαν σε έναν άψυχο σάκο ανταλλακτικών οργάνων για άρρωστους ανθρώπους.

Βασανιστικά, ο άνθρωπος μοιάζει να συνειδητοποιεί πως είναι διαφορετικός από τα άλλα ζώα, όχι ανώτερός τους. Το επόμενο «άλμα» για τον άνθρωπο θα είναι να εφεύρουμε έναν πολιτισμό στον οποίο όλα τα ζώα θα ζουν χειραφετημένα από τις ανθρώπινες ανάγκες. Τυχαίνει μάλιστα αυτό το πολιτικό εγχείρημα να είναι προϋπόθεση για να μην εξαφανιστεί η ανθρωπότητα (ή να μη βουλιάξει σε μια σκοτεινή βαρβαρότητα χωρίς διέξοδο), υπό το βάρος της κατάρρευσης στο κλίμα, στη βιοποικιλότητα και στους φυσικούς πόρους.

Οι ξενομεταμοσχεύσεις που δοξολογούμε τις τελευταίες ημέρες προσομοιάζουν περισσότερο σε άλλες τεχνικές καινοτομίες του παρελθόντος, που όμως ταυτόχρονα υποβάθμισαν την ανθρωπότητα, όπως είναι η κατασκευή ατομικής βόμβας και η λειτουργία των στρατοπέδων θανάτου. Θα αποτελέσει τρομερό πισωγύρισμα για την ανθρωπότητα εάν, δίπλα στην κτηνοτροφία, αναπτυχθεί ένας νέος οικονομικός κλάδος στον οποίο θα παράγονται ζώα για να σφαγούν και να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά ανθρώπινων οργάνων. Αυτή είναι ακριβώς η λογική που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι «άλματα» προς την ίδια κατεύθυνση.

* εκπαιδευτικός και στέλεχος του Κόμματος για τα Ζώα. Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» (2020) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
Η επιθυμία να θέλουμε να επιβάλουμε μια ανθρώπινη ηθική σε μη ανθρώπινες υπάρξεις αποτελεί μια μορφή κυριαρχίας και ανθρωποκεντρισμού.
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντίο στον ελεύθερο σκύλο (Αρκούδη) που είμαστε όλοι
«Αυτοί οι τελευταίοι, οι αναίσθητοι, με κυνήγησαν, με έβρισαν, με φοβήθηκαν. Δεν φοβήθηκα κανέναν. Δεν κουνούσα την ουρά μου σε κανέναν. Δεν είχα άλλωστε ουρά».
Αντίο στον ελεύθερο σκύλο (Αρκούδη) που είμαστε όλοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναγκαία η αποανάπτυξη στον τομέα παραγωγής ζωικών προϊόντων
Οι κυρίαρχες σήμερα οικονομικές-πολιτικές ελίτ στηρίζονται στην ουτοπία ότι το «μαγικό ραβδί» της αγοράς και η εξελισσόμενη επιστήμη-τεχνολογία θα μας λύσουν τα προβλήματα και στον αγροδιατροφικό τομέα...
Αναγκαία η αποανάπτυξη στον τομέα παραγωγής ζωικών προϊόντων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομοσχέδιο πρόσχημα
Είναι δύσκολο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να πιστέψει κανείς, όσο καλή προαίρεση και αν έχει, ότι το ενδιαφέρον ενός αναίτιου σχεδίου νόμου για “την προστασία των ζώων” έχει σκοπό τα ίδια τα ζώα.
Νομοσχέδιο πρόσχημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο θάνατος του «Κωστή» και οι ηθικοί αυτουργοί
Οι μικρές φώκιες μετατρέπονταν σε ένα είδος «κατοικίδιου» που δεν μπορεί πλέον να εναρμονιστεί στην άγρια φύση με το άγριο είδος του, αφού το θεωρεί ξένο και παρείσακτο.
Ο θάνατος του «Κωστή» και οι ηθικοί αυτουργοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας