• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 11.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 9.9°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 5.4°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 13.6°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  5 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.3°C / 11.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 11.5°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

 • A-
 • A+

Μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση το 1973, η Ευρώπη άρχισε να στρέφεται στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Οι βόρειες χώρες έβαλαν το ποδήλατο και τα ΜΜΜ στη ζωή τους. Ως πεδινές χώρες είχαν λίγο ήλιο, αλλά σχετικά σταθερό και δυνατό αέρα. Ετσι, έβαλαν τις ανεμογεννήτριες στη ζωή τους με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα αρχικά ακολούθησε άλλο δρόμο λόγω της ηλιοφάνειας. Εδωσε φοροαπαλλαγή τη δεκαετία του 1980 στην αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα. Το αποτέλεσμα ήταν επίσης εντυπωσιακό. Μαζική διείσδυση ηλιακών θερμοσιφώνων με αποτέλεσμα η χώρα σήμερα να βρίσκεται στη 2η θέση στην Ευρώπη και στην 5η παγκοσμίως, με αναπτυγμένη εξαγωγική, εγχώρια βιομηχανία. Εγινε και γίνεται καθημερινά τεράστια εξοικονόμηση σε τεραβατώρες και τεράστια χρηματικά ποσά. Δυστυχώς αυτή η κατεύθυνση δεν συνεχίστηκε.

Μετά το 2010 εκδηλώθηκε τεράστιο ιδιωτικό ενδιαφέρον για τοποθέτηση ανεμογεννητριών των βορειοευρωπαϊκών χωρών στα βουνά και στα νησιά μας. Μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών προεγκρίνονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, με ανεπαρκές χωροταξικό πλαίσιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ΟΤΑ και τοπικών κοινωνιών, με ξεπερασμένες τεχνολογίες και με μόνο αρχικό κριτήριο τη δύναμη του αέρα. Ετσι, παράγονται χρηματιστηριακά αποτελέσματα και τεράστια κέρδη όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες. Παραβλέπεται ότι οι μεγάλες ανεμογεννήτριες αντιστρατεύονται και μειώνουν τα οφέλη που έχουν άλλοι παράγοντες της κλιματικής αλλαγής όπως η βιοποικιλότητα και η οικολογική αξία των περιοχών Natura. Για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, αντί να διασφαλίζεται η αρχή της ελάχιστης περιβαλλοντικής ζημίας, η κυβερνητική κατεύθυνση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση στην αδειοδότηση των αιολικών πάρκων. Οι αντιστάσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολλών ΟΤΑ για τις διαδικασίες έγκρισης τέτοιων σχεδίων και ο τρόπος εφαρμογής διογκώνονται.

Πώς μπορούν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Ο μακροχρόνιος ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας πρέπει να επανεξεταστεί.

Οι πολιτικές πρέπει να προωθούν πρωτίστως τις σταθερές ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (γεωθερμία, βιοκαύσιμα, υδρογόνο, υδατοπτώσεις, αντλησιοταμιεύσεις και άλλοι υβριδικοί συνδυασμοί) και δευτερευόντως τις ΑΠΕ που δεν παράγουν σταθερό ρεύμα (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κυματική ενέργεια κ.λπ.). Μάλιστα πρέπει να συνυπολογίζεται ότι τα φωτοβολταϊκά δίνουν πιο προβλέψιμα ενεργειακά αποτελέσματα από ό,τι οι ανεμογεννήτριες και γίνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση στις καύσεις ορυκτού αερίου ή πετρελαίου για σταθεροποίηση του ρεύματος.

Σίγουρα, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό (οικιακή γεωθερμία, αντλίες θερμότητας, ηλιακοί θερμοσίφωνες κ.λπ.).

Η ελληνική εμπειρία της πολιτικής ενεργειακής εξοικονόμησης και γρήγορης διείσδυσης από τους «ηλιακούς θερμοσίφωνες» θα μπορούσε σήμερα να αξιοποιηθεί ως πολιτική κατεύθυνση για τη γρήγορη διείσδυση και άλλων μορφών ΑΠΕ, τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε., τα φωτοβολταϊκά στις στέγες μπορούν να καλύψουν το 32% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (17.090 GWh ετησίως).

Επίσης, εκτιμάται ότι αν το 1/30 των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο εφαρμόσει την οικιακή γεωθερμία, με αντλίες θερμότητας, για θέρμανση και ψύξη (κόστος περίπου 10.000 ευρώ ανά νοικοκυριό), δηλαδή 115.470 νοικοκυριά στην επικράτεια, η εξοικονόμηση θα είναι 577 MW. Αυτό μπορεί να γίνει με εκτεταμένη ενημέρωση και κίνητρα για απόσβεση σε 3 αντί σε 7 χρόνια.

Εφαρμογές μικρής κλίμακας δίνουν τη δυνατότητα στους ίδιους τους πολίτες να αξιοποιούν τις ΑΠΕ σε οικιστικό ή επαγγελματικό περιβάλλον με:

■ τεράστιες δυνατότητες για παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας,
■ μεγάλη συνδρομή στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος,
■ σημαντική οικονομική ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών,
■ μείωση της ενεργειακής φτώχειας και
■ ενίσχυση της ανάπτυξης και άλλων βιομηχανιών παραγωγής ΑΠΕ μαζί με αυτή των ηλιακών θερμοσιφώνων.

Τέτοιες κατευθύνσεις, με επιδοτήσεις και κίνητρα, μπορούν να έχουν γρήγορη διείσδυση ανοίγοντας νέες δυνατότητες για την ενεργειακή αυτονομία ολόκληρων περιοχών και νησιών, με τεράστια πλεονεκτήματα αποκέντρωσης και χρήσης έξυπνων δικτύων. Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές τηλεθέρμανσης σε όλες τις πόλεις που διαθέτουν θερμοπηγές. Τέλος, πρέπει να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις για offshore πλωτές ανεμογεννήτριες στα 20 ναυτικά μίλια από τις ακτές, μέσα στις συμφωνημένες ΑΟΖ της χώρας.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση στο χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα θα μπει ευκολότερα η απαιτούμενη απεξάρτηση και από το ρυπογόνο ορυκτό αέριο αντί για τα τεράστια ποσά εγκαταστάσεων και δικτύων ορυκτού αερίου που μετά το 2030 θα τεθούν υπό αμφισβήτηση για την κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα του 2050.

* προέδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tουρισμός: μετά την πανδημία τι;
Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και μετά τι; Θα συνεχίσουμε το ίδιο ευάλωτο μοντέλο του καλοκαιρινού μαζικού τουρισμού; Oφείλουμε ως χώρα να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού με υψηλά στάνταρντ,...
Tουρισμός: μετά την πανδημία τι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» αποκαλύπτουν
Με τον καύσωνα τα νοικοκυριά άνοιξαν τα κλιματιστικά! Η κυβέρνηση τα χρειάστηκε και έβαλε τους αρμόδιους: ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ιδιώτες παραγωγούς να μας καθησυχάσουν.
Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» αποκαλύπτουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
Οι όποιες λύσεις να γίνονται με τον σωστό σχεδιασμό, υπολογίζοντας τη διατήρηση των ευαίσθητων οικολογικών ισορροπιών και πάντα μέσα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να έχουν τη στήριξή της.
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Δίκαιη μετάβαση», το μεγάλο κόλπο…
Η περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας θα θυσιαστεί στον βωμό του φυσικού αερίου, των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών. Ο ελληνικός καπιταλισμός μας δείχνει τα δόντια του. Δεν πρόκειται να αφήσει πέτρα πάνω στην...
«Δίκαιη μετάβαση», το μεγάλο κόλπο…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αντίδραση της Εύβοιας στις νέες ανεμογεννήτριες
Η Εύβοια αυτή την περίοδο βρίσκεται σε σύγκρουση με τις εταιρείες που οδηγούν την κούρσα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ειδικά δε μετά την ανακοίνωση ότι οι επενδύσεις...
Η αντίδραση της Εύβοιας στις νέες ανεμογεννήτριες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια κριτική της ενεργειακής πολιτικής στην Εκθεση Πισσαρίδη
Η Εκθεση κυρίως επιχειρεί να νομιμοποιήσει/αναβαπτίσει μια αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, η οποία στον πυρήνα της ενισχύει τη δημιουργία πολλαπλών κρίσεων και οδηγεί σε λύσεις που υπονομεύουν το περιβάλλον
Μια κριτική της ενεργειακής πολιτικής στην Εκθεση Πισσαρίδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας