Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας συνήλθε για πρώτη φορά πριν από είκοσι χρόνια ως φόρουμ που στόχευε στη διατήρηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα μετά τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς Ανατολάς, που ξεκίνησε το 1999.
Η εμπιστοσύνη διερράγη πολύ σύντομα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όταν ο Μπους υιός πρότεινε την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας χωρίς ούτε καν μια προσχηματική συζήτηση με τη Μόσχα.
Τότε η κρίση αποσοβήθηκε με το βέτο της Γαλλίας και της Γερμανίας στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με το Συμβούλιο να καθίσταται στην ουσία ανενεργό και να παγώνει μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία το 2014.
Ετσι, δίχως υπερβολή, η χθεσινή σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες ήταν επί της ουσίας η απαρχή της ουσιαστικής λειτουργίας του.
Επειτα από τις ΗΠΑ, στη συνάντηση της Δευτέρας στη Γενεύη, οι 30 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ χθες στις Βρυξέλλες αναγνώρισαν το αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στη Γηραιά Ηπειρο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.
Τόσο οι διμερείς διαβουλεύσεις της Δευτέρας στη Γενεύη όσο και η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες αποτελούν μια θεαματική στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν τελεσίγραφα, δηλαδή δεν έχουν τεθεί δεσμευτικές προθεσμίες, έσπευσε να διευκρινίσει χθες η Μόσχα με την επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Ενα είναι βέβαιο, ότι η Ρωσία του 2022 είναι πολύ πιο ισχυρή από το 1997, όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Από τη μεριά του το ΝΑΤΟ, που φιλοδόξησε να καταστεί παγκόσμιος χωροφύλακας στη μεταψυχροπολεμική εποχή, είδε τις φιλοδοξίες του να αποσαθρώνονται στην εικοσάχρονη παρουσία του, αλλά και την ταπεινωτική προ ολίγων μηνών φυγή του από το Αφγανιστάν.
Την Ανοιξη του 1999, ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στρατηγός Κλαρκ παραλίγο να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με τη Μόσχα, καθώς προσπάθησε να παρεμποδίσει την είσοδο ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στην Πρίστινα.
Σήμερα, στη Συρία, ΗΠΑ και Ρωσία πολεμούν δίπλα-δίπλα τα υπολείμματα των τζιχαντιστών και ελέγχουν τον παρεμβατισμό της Αγκυρας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας