• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.2°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.5°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.3°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  84%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίνεις έναν αφορισμό, όπως ένα χαστούκι

 • A-
 • A+

Η καινούργια χρονιά ξεκίνησε με ανηφόρα. Ετοιμαζόμαστε για τον ενιαύσιο κύκλο, έχοντας στο δισάκι μας τη θρακιώτικη ευχή «γεροσύνη και μπερεκέτια». Την υγειά μας πρωτίστως και τα πάσης φύσεως αγαθά, για τους εαυτούς μας αλλά και για τους άλλους, που διασφαλίζουν τη βιωτή μας. Οι ευχές βεβαίως έχουν μια ηθική διάσταση, που δεν είναι επιθυμητή στον σύγχρονo κόσμο.

«Με την εμπειρία της ηθικής, πράττεις και “υπάρχεις για τον άλλον”». Αυτό γράφει ο Ρούβαλης («Αφορισμοί», εκδόσεις Γραφομηχανή 2019). Είναι η ηθική της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης. Το νoιάξιμο για τον άλλο. Για τις αδυναμίες, τις αγωνίες, ακόμη και τις βλασφημίες του, όταν ο νους και η ψυχή θολώνουν μέσα σ’ έναν περίκλειστο ουρανό.

Στη θέση της ηθικής επιστρέφει η ηθικολογία. Με τη μορφή αφορισμών, ορατών και μη. Που δεν είναι εμποτισμένοι με την ηθική της έγνοιας για τον άνθρωπο, ακόμη κι όταν εμφανίζεται βλάσφημος, πάρωρος στη σκέψη του ή υπερβολικός στη διατύπωση. Μια ιδιότητα που οφείλει να οδηγεί τις αποφάσεις όσων κανοναρχούν, ιδίως των θρησκευτικών ηγετών.

«Δίνεις έναν αφορισμό, όπως ένα χαστούκι», αποφαίνεται ο Σοριάν, δάνειο από το βιβλίο του Ρούβαλη. Δεν έχει άδικο. ;Eνα χαστούκι είναι ο αφορισμός στην παρειά εκείνων που διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις. Είναι μια δημόσια αποδοκιμασία και τοποθέτηση εκποδών του αμαρτωλού/ής, που τολμά να διατυπώσει διαφορετικό λόγο. Που έχει μια διαφορετική θέαση του κόσμου. Οι δημοκρατικές και εκκοσμικευμένες κοινωνίες σέβονται την πίστη ως οντολογική κατάφαση των πολιτών τους. Ανεξάρτητα από τη δική τους σχέση με το θρησκευτικό βίωμα.

Όμως, οι αφορισμοί είναι εξοστρακισμός από την ομάδα. Γίνονται εκεί όπου έχει εξοριστεί η αγάπη από τις κοινωνικές σχέσεις. Σε περιπτώσεις που οι διάφοροι ηγέτες επιδεικνύουν αυταρχισμό και φανατισμό. Οι αφορισμοί, λοιπόν, είναι μορφοποίηση ανθρωποφοβικών αισθημάτων. Συνιστούν μέθοδο εκφοβισμού και τρομοκράτησης των διαφορετικών απόψεων. Σε δημοκρατικές όμως κοινωνίες, η εμμονή τόσο στους αφορισμούς όσο και η ανεπίκαιρη διατύπωση προβληματισμών που σχετίζονται με το θρησκευτικό αίσθημα, εκφυλίζονται σε φολκλορικές εκδηλώσεις.

«Οι καθολικές αλήθειες δεν λύνουν το πρόβλημα της πραγματικότητας, προσδοκώ έναν Θεό που θα με καταλαβαίνει». Ο Ρούβαλης αντιπροτείνει τον δικό του αφορισμό. Που στη θέση του φανατισμού και της ευθυγράμμισης με τη μόνη αλήθεια, θέτει την κατανόηση. Το δικαίωμα στη συμπάθεια της διαφορετικής άποψης.

Αν, λοιπόν, οι πρόσφατοι αφορισμοί είναι ορατές εκφάνσεις ενός αυταρχικού λόγου από μια μειοψηφία της εκκλησιαστικής ηγεσίας, ανιχνεύονται θραύσματα αφοριστικού λόγου σε πολλούς απ’ αυτούς που ασκούν εξουσία. Που αισθάνονται δυσανεξία με όσους/ες δεν ακολουθούν την κεντρική γραμμή. Και τότε εκδηλώνονται οι μικροαφορισμοί της καθημερινότητας. Αόρατοι αφορισμοί είναι οι διαγραφές. Ο αποκλεισμός της άλλης άποψης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μονή Αβάσσου
Αυτή την αίσθηση είχα ταξιδεύοντας στη Μονή Αβάσσου, που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο της Μικρής Λάκκας Σουλίου, στον δρόμο προς τις πηγές του μυθικού Αχέροντα. Που μας θυμίζει, χιλιάδες χρόνια τώρα, το...
Μονή Αβάσσου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνοπρίγκιπες
Επετειακό το έτος. Διακόσια χρόνια από την απόφαση να γίνει η επανάσταση του 1821. Πέρα από τη λογική γεγονός και τον συσχετισμό δυνάμεων, κατά μία σύγχρονη έκφραση. Στην επαναστατική πυρά αποκτούσαν σχήμα οι...
Ελληνοπρίγκιπες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποκεφαλισμοί
Στο στόχαστρο βρίσκεται η ελευθερία του λόγου, που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του ευρωπαϊκού –και όχι μόνον– πολιτισμού. Υπεράσπιση λοιπόν των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον σκοταδισμό. Που στόχος του είναι...
Αποκεφαλισμοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεφαλοκυνηγοί και ιοί
Οι ιοί του φανατισμού και μιας δήθεν «πολιτικής» ορθότητας έχουν μεταδοθεί ταχύτατα στον δημόσιο λόγο. Εκεί που βρήκαν κλειδαμπαρωμένες τις πόρτες είναι ο εκκλησιαστικός λόγος.
Κεφαλοκυνηγοί και ιοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρυφό Σχολειό στο Στρασβούργο
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα. Να μάθουν τα παιδιά ελληνικά. Τους αξίζει ο έπαινος. Ομως χρειάζονται υποστήριξη οι δάσκαλοι στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας ανά την Ευρώπη....
Κρυφό Σχολειό στο Στρασβούργο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο εναντιούμενος εις την εξουσίαν
Κι όμως η θρησκεία (δρώντας ως «αρχέτυπο» εκκοσμίκευσης), αιώνες στηρίζει την πιο κυνική εκδοχή της πολιτικής, μετατρεπόμενη συχνότατα στην πιο ανάλγητη εξουσία.
Ο εναντιούμενος εις την εξουσίαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας