• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 31.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ψυχή της δημοσίευσης

 • A-
 • A+

«Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» αναγράφεται σε πολύ ευδιάκριτο σημείο στην κεντρική αίθουσα της Ένωσης Συντακτών, της ΕΣΗΕΑ, φράση παρμένη από τα «Ελληνικά Χρονικά» του Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ, ενός από τους πρωτοπόρους εκδότες και δημοσιογράφους των επαναστατικών χρόνων.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έβγαλε μια ενδιαφέρουσα έκδοση που αναφέρεται στη φράση αυτή, έκδοση με άρθρα σημερινών μελών της που σχολιάζουν τον επαναστατικό Τύπο, με φωτογραφικές αναπαραγωγές άρθρων της εποχής στα οποία εκείνοι κάνουν αναφορά από το αρχείο και την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ.

Αξίζει βέβαια να θυμηθούμε ότι πριν γίνει ψυχή της δικαιοσύνης, η δημοσίευσις έγινε και ψυχή της ίδιας της Επανάστασης. Η δημιουργία διεθνώς των πρώτων εφημερίδων τον 18ο αιώνα δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν, τουναντίον αποτέλεσε ουσιώδες κομμάτι της ιστορίας της Γαλλικής Επανάστασης, αλλά και των εθνικών επαναστάσεων που ακολούθησαν, με προεξάρχουσα την Ελληνική. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η πρώτη (αν εξαιρέσει κανείς τον μικρής διάρκειας και μη σωζόμενο «Ταχυδρόμο» της Βιέννης) ελληνόφωνη εφημερίδα εκδόθηκε το 1790 στη Βιέννη, ήταν η «Εφημερίς» των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου και έκλεισε το 1797, καθόλου τυχαία, μετά τη σύλληψη του Ρήγα.

Τόσο η χειρόγραφη αυτή εφημερίδα και οι επόμενες της εποχής, όσο όμως και τα βιβλία εκείνη την περίοδο, εκδίδονταν με τη στήριξη συνδρομητών. Για να βγάλει κάποιος ένα βιβλίο έπρεπε να έχει προπληρωθεί την αγορά του, για να εκδώσει εφημερίδα έπρεπε να υπάρχουν συνδρομητές, αλλιώς δεν έβγαιναν τα έξοδα. Δεν υπήρχαν σημεία πώλησης, μόνο με το ταχυδρομείο ταξίδευαν οι εφημερίδες, που ήταν λίγες, και το κοινό τους, βέβαια, μικρό, καθώς υπήρχε μεγάλος αναλφαβητισμός. Τις διάβαζαν όμως και φωναχτά, αυτοί που ήξεραν γράμματα, στα καφενεία.

Σήμερα ζούμε μια παράδοξη κατάσταση. Η συντριπτική πλειονότητα γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, οι εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές, μας κατακλύζουν, όμως φαίνεται πως ο δημοσιογραφικός λόγος έχει πάλι ανάγκη τη συνδρομή. Γιατί η πληθώρα οδηγεί σε πολυδιάσπαση και το δωρεάν δημιουργεί υποτέλειες. Και γιατί η υπερσυγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης, που έχουν τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να καθίστανται ελκυστικά, στα χέρια ολίγων και μάλιστα πολύ πλουσίων, υπονομεύει την ισχύ της φράσης του Μάγερ. Φαίνεται πως, όπως ήδη συμβαίνει με πλατφόρμες κινηματογράφου και μουσικής, ο τακτικός οβολός σε μέσα ενημέρωσης που θα εγγυώνται την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και τη δημιουργία αληθινών κοινοτήτων συλλογικής ανταλλαγής και επεξεργασίας πληροφοριών και ιδεών επανέρχεται ως μονόδρομος. Η συνδρομή γίνεται ξανά ψυχή της δημοσίευσης, ώστε η δημοσίευση να είναι πράγματι ψυχή της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «κατολίσθηση» της κυκλοφορίας των εφημερίδων συνεχίζεται
Με εξαίρεση την «Εφημερίδα των Συντακτών», τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η καθοδική πορεία που ακολουθεί η κυκλοφορία τόσο του συνόλου όσο και των ημερήσιων πολιτικών εφημερίδων -που είχε ξεκινήσει από...
Η «κατολίσθηση» της κυκλοφορίας των εφημερίδων συνεχίζεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια τεράστια καρδιά
Τον Σεραφείμ Φυντανίδη τον γνώρισα το 1983, στα 23 μου χρόνια. Συνέβη τότε να βρίσκομαι στον 5ο όροφο κι εγώ, όπου ήταν το γραφείο του, στην οδό Κολοκοτρώνη 8. Τον έβλεπα καθημερινά. Με δέος τότε και ώς πολύ...
Μια τεράστια καρδιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τελευταίος των μεγάλων διευθυντών
Ηταν Φλεβάρης του ‘88, αν θυμάμαι καλά, όταν χτύπησε ένα πρωί το τηλέφωνό μου. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν η Ποτούλα (γραμματέας του διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας») για να μου μεταφέρει ότι «ο κ....
Ο τελευταίος των μεγάλων διευθυντών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και του Πολιτισμού και του Αθλητισμού Παρακαλώ, μη γελάτε...
Ανήκω στους προνομιούχους που η γειτονιά τους διαθέτει –ακόμη– περίπτερο. Το οποίο πουλάει –ακόμη– εφημερίδες. Στα μανταλάκια κρέμονται οι αθλητικές (οι άλλες μπαίνουν στο πλαϊνό ράφι), μπροστά στις οποίες από...
Και του Πολιτισμού και του Αθλητισμού Παρακαλώ, μη γελάτε...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος των Πειθαρχικών της ΕΣΗΕΑ
Ο κοινωνικός ρόλος του δημοσιογράφου, που είναι η ενημέρωση και η τεκμηριωμένη είδηση, στις σημερινές συνθήκες τίθεται σε εξαιρετικά μεγάλη αμφισβήτηση.
Ο ρόλος των Πειθαρχικών της ΕΣΗΕΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προγράμματα εφημερίδων του 20ού αιώνα
Με αφορμή τα εννέα χρόνια της «Εφημερίδας των Συντακτών»... Σταχυολογούμε σκοπούς και προγράμματα εφημερίδων του περασμένου αιώνα από τη Λέσβο με τη μακρά παράδοση στον Τύπο.
Προγράμματα εφημερίδων του 20ού αιώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας