Στην πρώην Σοβιετική Κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στη σημαντικότερη χώρα της περιοχής, το Καζακστάν, έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια μια νέα τριγωνική γεωπολιτική-γεωστρατηγική ισορροπία.
Συνολικά η Κεντρική Ασία, που δεν προσφέρεται για συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, βασίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της στην επιδιαιτησία και την εγγύηση της Ρωσίας.
Ο Πούτιν δύο φορές άναψε πράσινο φως στη φιλοξενία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε κράτη της περιοχής, πριν από είκοσι χρόνια, λίγο πριν από την εισβολή στο Αφγανιστάν, και πριν από μερικούς μήνες, την επόμενη μέρα της άτακτης φυγής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη χώρα.
Μια ματιά στον χάρτη αλλά και στο εμπόριο και τις επενδύσεις στην Κεντρική Ασία αρκεί για να φωτίσει το ποιος θα είναι ο ωφελημένος από τον τερματισμό ή έστω σε πρώτη φάση τη μείωση της ρωσικής επικυριαρχίας.
Η Κίνα λόγω γεωγραφικής εγγύτητας μπορεί να εντάξει την ανάπτυξη της περιοχής σε έναν ενιαίο με την εσωτερική της αγορά οικονομικό χώρο, μια εξέλιξη που θα έχει καταλυτικές γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Κινεζική επικυριαρχία στην Κεντρική Ασία σημαίνει παρουσία του Πεκίνου με χερσαία γεωγραφική συνέχεια στο Πακιστάν-Αφγανιστάν και αλλαγή των σταθερών που μέχρι τώρα προσδιορίζουν την ασφάλεια της Ινδίας και του Ιράν.
Τα παραπάνω είναι δεδομένα που υπαγορεύουν στην Ουάσινγκτον μια πολύ προσεκτική στάση καθώς η αναταραχή στο Καζακστάν συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Ετσι, μια πιθανή συνολική κατανόηση από τον Λευκό Οίκο της παρέμβασης του Κρεμλίνου για σταθεροποίηση σήμερα του Καζακστάν και αύριο κάποιας άλλης χώρας της περιοχής μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα τις εξής στοχεύσεις:
● Πρώτον, να επιταχύνει τη δυναμική εξομάλυνσης και προσέγγισης των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων.
● Δεύτερον, να ευνοήσει τη διαμόρφωση ενός ανταγωνισμού ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο για την κυρίαρχη επιρροή στην Κεντρική Ασία.
●Τρίτον, αν ο παραπάνω ρωσο-σινικός ανταγωνισμός έχει διάρκεια και δυναμική κλιμάκωσης να προκύψει μια σφήνα ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο που να βραχυκυκλώνει για το ορατό μέλλον την όποια προοπτική ευρασιατικής συμμαχίας.
Η Κεντρική Ασία έτσι προβάλλει να είναι το δεύτερο μετά τον ισλαμικό τζιχαντισμό τύπου Αλ Κάιντα και ISIS πεδίο σύγκλισης των ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ με τη Ρωσία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας