• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.8°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 33.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 34.3°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 25.5°C / 32.7°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.2°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί η Δικαιοσύνη αδρανεί;

 • A-
 • A+

Γράφεται και λέγεται κατά κόρον από «αρμόδιους» και αυτοαποκαλούμενους τιμητές ότι η Δικαιοσύνη βραδυπορεί, αδρανεί, κοιμάται και ότι δεν έχει τα ανάλογα αντανακλαστικά όπως σε άλλες χώρες (π.χ. Γαλλία, Μ. Βρετανία κ.λπ.), και δη σε κραυγαλέες περιπτώσεις ανομίας, όχι μόνο από απλούς πολίτες, αλλά κυρίως από δημόσιους λειτουργούς εκλεγμένους ή διορισμένους. Λειτουργούς οι οποίοι, ενώ έχουν ταχθεί να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, είναι στο απυρόβλητο για α) απευθείας αναθέσεις έργων ή προμηθειών πολλών εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων με πρόσχημα την κατάσταση της πανδημίας, β) παράλειψη από την εκτελεστική εξουσία να κινηθεί δικαστικώς κατά συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας [μολονότι υφίσταται ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από παράνομες πράξεις που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, τη στιγμή που άλλα κράτη (ΗΠΑ, Γερμανία κλπ.) αποζημιώθηκαν μετά από «ομολογία» των εκπροσώπων της και συμβιβασμό], γ) ανοχή στο «μπλοκάρισμα» σοβαρών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα κ.λπ.

Στην κατάσταση αυτή σημαντική «συμβολή» έχει και η αφωνία ή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα, η χρηματοδότηση των οποίων περιέργως δεν ελέγχεται).

Ο μεγάλος Αλμπέρ Καμί στηλιτεύει με οξύ τρόπο τη στάση αυτή των ΜΜΕ. Γράφει: «Μια κοινωνία που ανέχεται να τη διασκεδάζει ένας ανέντιμος Τύπος και μια ομήγυρη κυνικών παλιάτσων οδεύει ολοταχώς στη σκλαβιά της, παρά τις διαμαρτυρίες ακόμη και αυτών που συμβάλλουν στον εξευτελισμό της» (εκδόσεις Αγρα).

Για τη Δικαιοσύνη ένας δικός τους άνθρωπος και πολίτης, ο Στ. Ματθίας, όντας αρεοπαγίτης, πριν γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου, γράφει: «Τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές διαδικασίες χαρακτηρίζονται, ιδίως τα τελευταία χρόνια, από πρακτικές που αποτελούν μεθοδευμένη αρνησιδικία. […] Η δικαιολογία του “φόρτου” είναι συχνά υποκριτική και πάντοτε άστοχη. […] Εκείνο που πραγματικά χρειάζεται είναι να σταματήσουν οι κάθε είδους αναβολές και υπεκφυγές της ντροπής και να αναλάβουν όλοι με προκοπή την κοινωνική τους αποστολή που είναι η γοργή και ουσιαστική παροχή έννομης προστασίας. Διαφορετικά στρώνουμε το χαλί στις μαφίες» (Ελληνική Δικαιοσύνη, τ. 35 -1994, σελ. 1.482). Φευ, τραγικά επίκαιρος!

Και ο καημός του Κ. Παλαμά: «Μόνη άσφαλτη, όλη μάτι, Δικαιοσύνη, όλη αντρειά, όλη θύμιση, όλη νους» (Α', 16, Σατυρικά Γυμνάσματα). Στο ίδιο πόνημά του είναι ιδιαίτερα σκληρός, άγριος και αιχμηρός στην κριτική του για τους πολιτικούς και τις παρεμβάσεις τους. Ηταν τότε, μετά το «όνειδος του 1897», καιροί που προσομοιάζουν με τους σημερινούς, χρόνια ήττας, εξευτελισμού, οικονομικής δυσπραγίας, κομματικού και παλατιανού οργίου. Και ενώ από τη μία ψάλλει τη διαχρονικότητα και την παγκοσμιότητα του «ελληνικού», από την άλλη στηλιτεύει, σαρκάζει, χλευάζει τις νεοελληνικές αθλιότητες, πολιτικές συναλλαγές, καπηλείες και εκμεταλλεύσεις. Αηδιασμένος από τους πολιτικούς, τους αποκαλεί «ποσαπαίρνηδες» και «θεσιθήρες» (Β', 4, Σ.Γ.). Γι’ αυτό και στη συνέχεια γίνεται βίαιος και άγριος, όπως είναι και οι καιροί-καταστάσεις: «Δε φτάνει να λάμπει η αλήθεια, πρέπει και να σφάζει» και απευθυνόμενους στους πολιτικούς τους στολίζει ως «φασουλήδες και παλιάτσους, κηφήνες, βατράχους και ακρίδες».

Είναι βέβαιο ότι η Δικαιοσύνη ούτε καθεύδει, ούτε κοιμάται, ούτε αδρανεί, αλλά «μπλοκάρεται» από την εκτελεστική εξουσία, δυστυχώς ενίοτε χωρίς αντίσταση. Σε υποθέσεις που αποστρέφει το πρόσωπό της σε παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα είναι ζηλευτά και υποδειγματικά. Οι λειτουργοί της ας σκεφτούν τι θα έγραφε ο Κ. Παλαμάς σήμερα, ώστε να εμπεδωθεί η πίστη των πολιτών στον βασικό πυλώνα της δημοκρατίας που είναι η Δικαιοσύνη.

*δικηγόρος, τέως γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίκη και τιμωρία
Οσοι υποστηρίζουν ότι με την άκριτη και οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οργανωμένη ή ανοργάνωτη εγκληματικότητα που ταλανίζει τη χώρα, μάλλον πρέπει να διαπνέονται από μια...
Δίκη και τιμωρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα βαρέα μέταλλα και τα SLAPP
Το ακρωνύμιο SLAPP σημαίνει πρακτικά αγωγές και μηνύσεις κατά ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά. Ο σκοπός του SLAPP είναι απλός: να «κόψουν τον βήχα» και εν τέλει να λογοκρίνουν φωνές που ασκούν δημόσια...
Τα βαρέα μέταλλα και τα SLAPP
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εναλλακτική επίλυση των διαφορών ως αυταξία του κοινωνικού (;) βίου
Με το ν. 4512/2018, ο οποίος θεσπίστηκε κατόπιν διαβουλευτικής διαδικασίας-εξπρές, πλήθος ιδιωτικών διαφορών (π.χ. ασφάλιση αυτοκινήτου, οροφοκτησία, οικογενειακές διαφορές) υπήχθησαν στην υποχρεωτική...
Η εναλλακτική επίλυση των διαφορών ως αυταξία του κοινωνικού (;) βίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μηχανισμοί εντοπισμού των φοροφυγάδων και πολιτική βούληση
Χωρίς να κάνουμε νομική κριτική, ξενίζει την κοινή γνώμη το εξαιρετικά ευνοϊκό για τον κατηγορούμενο αποτέλεσμα της δίκης. Θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό; Πού οφείλεται; Και πώς θα λυθεί το ουσιαστικότατο για την...
Μηχανισμοί εντοπισμού των φοροφυγάδων και πολιτική βούληση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο αντιλήψεις περί πολιτικής
Τούτες τις μέρες, συντελείται ένας ολοκληρωτικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προσλάβει έναν κυρίως θεσμικό χαρακτήρα.
Δύο αντιλήψεις περί πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων
Η μεγάλη και πρωτοφανής -για τα συνηθισμένα μέτρα του συγκεκριμένου κομματικού οργανισμού- συμμετοχή στις κυριακάτικες εκλογικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει θετικές προεκτάσεις, που απλώνονται σε δύο...
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας