• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.4°C / 3.5°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.7°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 1.5°C / 3.6°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 1.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  64%
(AP Photo/Alessandra Tarantino)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική χωρίς αρχές και αξίες

 • A-
 • A+

Στις 26 Αυγούστου του 2015 βρέθηκαν νεκροί 71 Σύροι πρόσφυγες στο πίσω μέρος ενός εγκαταλειμμένου φορτηγού σε αυστριακή εθνική οδό. Αν το καλοσκεφτείς, δεν ήταν τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ένα φορτίο σαν όλα τα άλλα που διακινούνται καθημερινά στις ευρωπαϊκές εθνικές οδούς.

Η διαφορά με τις πατάτες είναι ότι τα ανθρώπινα φορτία είναι πολύ πιο... επικερδή. Το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Ιντερπόλ και της Europol, τα κέρδη που άντλησαν οι διακινητές ανθρώπων εκμεταλλευόμενοι το κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ανήλθαν σε πάνω από 5 δισ. ευρώ. Εννέα στους δέκα πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη χρονιά αυτή, πλήρωσαν από 3.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ σε δίκτυα εγκληματιών.

Στη σκέψη των περισσότερων ανθρώπων, οι διακινητές είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της προσφυγικής κρίσης. Κάνουν λάθος. Οι πραγματικά μεγάλοι κερδισμένοι είναι ηγέτες σαν τον Ερντογάν που χρησιμοποιούν τους μετανάστες σαν όπλα και που έχουν μεταφέρει το πρόβλημα της μετακίνησης των ανθρώπων από την πολιτική και τη διπλωματία σε ένα πεδίο στο οποίο κυριαρχούν ο καταναγκασμός, ο εκβιασμός και οι βρόμικες συμφωνίες. Είναι φανερό ότι αυταρχικοί ηγέτες σε χώρες-πύλες, όπως η Λιβύη και η Τουρκία, αξιοποιούν την απειλή της μαζικής μετανάστευσης για να αποσπάσουν χρήματα και άλλες παραχωρήσεις. Και δυστυχώς η Ε.Ε. αλαζονικά τους αναθέτει τη «βρόμικη δουλειά» αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις ακόμα και στην ίδια.

Υπερβολή; Λάθος. Τα παραδείγματα της Λιβύης και της Τουρκίας είναι τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα της πολιτικής «ανάθεσης εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες έναντι τιμήματος». Το 2008, ο Καντάφι συνήψε μια συμφωνία με την Ιταλία, με την οποία η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε να πληρώσει 5 δισ. δολάρια ως «επανορθώσεις» στη Λιβύη για να σταματήσει τη ροή των Αφρικανών που κατευθύνονταν βόρεια προς την Ευρώπη. Οταν ξέσπασαν οι εξεγέρσεις της «αραβικής άνοιξης» το 2011, ο Καντάφι προσπάθησε να αποτρέψει τις δυνάμεις της Ε.Ε. από την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην επανάσταση, προειδοποιώντας ότι «βομβάρδιζαν έναν τοίχο που στεκόταν εμπόδιο στην αφρικανική μετανάστευση προς την Ευρώπη».

Το 2017, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψε μια συμφωνία που της πρόσφερε περαιτέρω αναγνώριση, πιστώσεις, ακόμα και εξοπλισμό, σε αντάλλαγμα για την αναχαίτιση των επίδοξων μεταναστών. Πρόσφατα ο «New Yorker» αποκάλυψε ότι η Ε.Ε. έχει πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια στη Λιβύη για να χρηματοδοτήσει διοικούμενα από «πολιτοφυλακές» κέντρα κράτησης -η Διεθνής Αμνηστία τα αποκάλεσε «τοπίο κόλασης»- στα οποία κρατούνται χιλιάδες μετανάστες.

Το 2015, η Ε.Ε. συμφώνησε να πληρώσει στον Ερντογάν έξι δισ. ευρώ για να μην αφήσει τους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε στα χρηματικά ανταλλάγματα και πολιτικές απαιτήσεις. Οταν η Ε.Ε. άρχισε να επικρίνει τη διεξαγωγή τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν απείλησε λέγοντας ότι «θα ανοίξω τις πύλες και θα στείλω 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες προς εσάς» εάν δεν σταματούσαν να αποκαλούν την επίθεσή του στη Συρία «εισβολή». Η Ε.Ε. υποχώρησε και η «εισβολή» μετατράπηκε σε «μονομερή στρατιωτική ενέργεια».

Ετσι η εξωτερική ανάθεση της μεταναστευτικής αστυνόμευσης εξελίχθηκε σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης, τεράστιους αριθμούς θανάτων στη θάλασσα, νομιμοποίηση αυταρχικών καθεστώτων, καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, διαφθορά... Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταπατώντας τις αξίες και τις αρχές της παρέχει σε αυταρχικούς ηγέτες όχι μόνο επικερδή βοήθεια αλλά και «ελευθέρας» στην καταπάτηση της Χάρτας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία.

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι πρόκειται για μια συγκυριακή αντιμετώπιση. Κάνουν λάθος, διότι στο μέλλον ούτε οι μεταναστευτικές ροές θα μειωθούν ούτε οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις θα υποχωρήσουν. Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι στα επόμενα χρόνια οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη θα αυξηθούν, γεγονός που θα ενισχύσει τα ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κινήματα τα οποία αξιοποιούν το αντιμεταναστευτικό αίσθημα.

Ετσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δέχονται ακόμα ισχυρότερη πίεση να «αναθέτουν» στις αυταρχικές κυβερνήσεις να διατηρήσουν τη ροή των μεταναστών σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή να ακολουθηθούν πολιτικές ανάλογες με εκείνες που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Αλλά τέτοιου είδους στρατηγικές αποκαλύπτουν την αναλγησία και την υποκρισία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. των συμβιβασμών, που με τη στάση της στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους «ανέστησε» την Ακροδεξιά, αποδεικνύει καθημερινά ότι για αυτήν οι αρχές και οι αξίες δεν είναι τίποτε παραπάνω από μη εκπληρούμενες ευχές.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόσφυγες, μετανάστες, εκπατρισμένοι
Η χρησιμοποίηση νεολογισμών είναι χρήσιμη, ευπρόσδεκτη και θεμιτή, αφού μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα φαινόμενα που ανακύπτουν και να περιγράψουμε ορθότερα την υφιστάμενη κατάσταση. Θα πρέπει να...
Πρόσφυγες, μετανάστες, εκπατρισμένοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θαλάσσιοι τάφοι
Στο ναυάγιο της Πάρου οι περισσότεροι ήταν από τη διαλυμένη Συρία, την ασφυκτικά καταπιεζόμενη Παλαιστίνη, το στα πρόθυρα λιμού Αφγανιστάν. Αυτοί οι άνθρωποι τι έχουν να χάσουν;
Θαλάσσιοι τάφοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Ξενιστών
Ο όρος «ξενιστής» έγινε τελευταία περισσότερο οικείος στη γλώσσα μας. Ορίζεται ως ο οργανισμός που μέσα ή πάνω του ζει ένας άλλος. Ενα επίκαιρο παράδειγμα συνδυαστικής δράσης των δύο παραπάνω ζευγών αποτελούν...
Περί Ξενιστών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δίκιο συνταιριάζει με τη νηφαλιότητα
Τα γεγονότα ρέουν από μόνα τους και υποχρεώνουν τον καθένα να τοποθετηθεί εκ των υστέρων ή τα δημιουργούν οι άνθρωποι; Νομίζω πως κάποιοι άνθρωποι τα...
Το δίκιο συνταιριάζει με τη νηφαλιότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέχρι το Ο…
Ο κύριος Σ την άνοιξη δεν πλησιάζει το ποτάμι. Τα νερά πέφτουν και η όχθη γεμίζει πτώματα. Τον στοιχειώνουν από μικρό παιδί. Ετσι την άνοιξη μαζεύει τα πράγματά του και πάει στην Αθήνα, στην κόρη του.
Μέχρι το Ο…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μαρμίτα του προσφυγικού
Μόνιμοι κάτοικοι και μετανάστες ολημερίς να... βράζουνε, το βράδυ να χυλώνουν, την άλλη να μαλώνουν!
Η μαρμίτα του προσφυγικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας