• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 30.9°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.2°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.5°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 28.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 32.1°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το 2021 έφυγε. Το 2022 είναι εδώ

 • A-
 • A+

Ο καινούργιος χρόνος (και) λόγω πανδημίας δεν εισέρχεται με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλή κρίση, υγειονομική, οικονομική και θεσμική, η οποία οφείλεται και πάντως επιβαρύνεται από την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., που, με τις παλινωδίες της, προκαλεί, εκτός των άλλων, και αισθήματα έντονης ανασφάλειας στους πολίτες. Η κρίση βιώνεται πλέον από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Ομως δεν προβάλλεται και δεν αναδεικνύεται από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η διαχείριση και ο έλεγχος των οποίων ανήκουν στην εγχώρια ολιγαρχία, η οποία προωθεί την πολιτική τού δήθεν ενός και μοναδικού δρόμου, του νεοφιλελευθερισμού. Και αυτό γίνεται, μέσω της μονοφωνίας, του αποκλεισμού κάθε αντίθετης-διαφορετικής γνώμης, της απόκρυψης, της συσκότισης, της διαστρέβλωσης, της παραποίησης των γεγονότων και των απόψεων που δεν συνάδουν με το κυρίαρχο αφήγημα, εν τέλει μέσω της άσκησης προπαγάνδας υπέρ των κυβερνητικών θέσεων.

Εξάλλου, η εγχώρια ολιγαρχία, «σαν να μην έχει αλλάξει κάτι» και «σαν έτοιμη από καιρό», ετοιμάζεται να απομυζήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφού το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και το αντίστοιχο Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν σαφή νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Οι πόροι, που θα διατεθούν, μέσω του τραπεζικού συστήματος, προορίζονται για τους μεγάλους και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αποκλείονται οι μικρομεσαίες, οι νεοφυείς, οι καινοτόμες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας, η περιφέρεια, όπως επίσης και όλοι οι τομείς του κοινωνικού κράτους, η εργασία, η εκπαίδευση, η υγεία, η πολιτική προστασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική οικονομία παραμένουν αναξιοποίητα. Οι προτεραιότητες τίθενται έξωθεν και η «πράσινη» ανάπτυξη συνιστά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για τους πολλούς και το περιβάλλον, ενώ ευνοεί συγκεκριμένους μεγάλους και ισχυρούς «παίκτες». Αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, σε διεύρυνση των ήδη μεγάλων κοινωνικών, περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και σε περαιτέρω ερημοποίηση της υπαίθρου.

Προκειμένου δε να εφαρμοστούν, η καταστολή, οι αυταρχικές μέθοδοι και η περαιτέρω περιστολή των ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι σε «πρώτη ζήτηση». Οι κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές αποτελούν την κοινωνική πλειοψηφία. Η ενεργοποίησή της, ώστε να σχηματιστεί μία ευρεία κοινωνική συμμαχία για την αλλαγή πλεύσης, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. Η αντιστροφή της κατεύθυνσης των πραγμάτων πρέπει και μπορεί να στηριχθεί στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ειδικότερα:

■ Στον έλεγχο της αγοράς, όπου η ακρίβεια έχει ξεφύγει και επιβαρύνει κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

■ Στη στήριξη των εργαζομένων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε «να σταθούν όρθιοι» και να μην αποτελέσουν τα «λουκέτα» και η ανεργία το «σήμα κατατεθέν» της κρίσης.

■ Στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της δημόσιας δωρεάν παιδείας και εν γένει του κοινωνικού κράτους.

■ Στην άσκηση μιας ενεργειακής πολιτικής που να στηρίζεται σε δημόσιους πυλώνες και όχι στην ανάθεσή της στις αγορές.

■ Στην προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών που να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε ευρύτερης περιοχής, ώστε οι πόροι να διαχυθούν δίκαια και αποτελεσματικά σε όλες της Περιφέρειες, βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων τους, αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν συνόλω, ώστε να υπάρξει αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος προς την κατεύθυνση της βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία, για να υπάρξει αντιστοίχιση της κοινωνικής με την πολιτική-κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μία προοδευτική πλειοψηφία. Το 2022 μπορεί να αποτελέσει έτος καμπής. Για μία νέα αρχή.

*Βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποψίλωση του ΕΣΥ, αθετήσεις, παλινωδίες και άλλες αντί άλλων αντιδράσεις οργής
Εν τω μεταξύ, η αποψίλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δικαιώνοντας άλλες αντί άλλων αντιδράσεις, απτόητη συνεχίζεται.
Αποψίλωση του ΕΣΥ, αθετήσεις, παλινωδίες και άλλες αντί άλλων αντιδράσεις οργής
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως άλλη μία πανδημία προς τους πολίτες»
Η χαρακτηριστική απραξία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως άλλη μία πανδημία προς τους πολίτες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν συμμετέχουμε στη διορισμένη διοίκηση της ΟΛΜΕ!
Μέσα σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες και ενώ η αντιεκπαιδευτική πολιτική σαρώνει το Δημόσιο Σχολείο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία-Κίνα...
Δεν συμμετέχουμε στη διορισμένη διοίκηση της ΟΛΜΕ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας διδάσκει η πανδημία
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δει πολλά κι απίστευτα τα μάτια μας. Κι αυτό μας επιτρέπει να διατυπώσουμε ορισμένες εικασίες για τον κόσμο που θα προκύψει όταν η πανδημία εκλείψει
Τι μας διδάσκει η πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
Πίσω από τα νούμερα υπάρχουν ανθρώπινες ζωές. Άνθρωποι που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους, άνθρωποι που αδυνατούν πλέον να αγοράσουν βασικά είδη...
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας