Η δήλωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) για τα πυρηνικά όπλα είναι βαρύνουσας σημασίας:
● Πρώτον, είναι ένα μήνυμα προς τις παλαιές και νέες ή ακόμη και αναδυόμενες δυνάμεις ότι οι νικητές του B′ Παγκοσμίου Πολέμου είναι μια κλειστή λέσχη που δεν επιδέχεται διεύρυνση και μεταρρύθμιση.
● Δεύτερον, αποτελεί ένα μήνυμα προς τις υπόλοιπες χώρες που έχουν ή βρίσκονται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων (Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα, Ιράν) ότι άλλο η ύστατη δυνατότητα αποτροπής μιας επίθεσης και άλλο η κατοχύρωση περιφερειακής ηγεμονίας
● Τρίτον, η κοινή δήλωση αποδέχεται αποκλειστικά και μόνον την ισορροπία του τρόμου, δηλαδή την Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Δυνατότητα Καταστροφής (Mutual Assured Destruction), γνωστή και με το ακρώνυμο ΜΑD.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανής η συσχέτιση της δήλωσης με την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη στις 10/1/2022 μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών και των διαβουλεύσεων που έπονται στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στον ΟΑΣΕ.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν ο κοινός παρονομαστής ζωτικών συμφερόντων που οδήγησε τους Πέντε στην κοινή δήλωση επεκτείνεται και πέραν των πυρηνικών.
Αν δηλαδή υπάρχει στους Πέντε η επίγνωση ότι οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί και συγκρούσεις αποσαθρώνουν την αξιοπιστία της κλειστής λέσχης των μονίμων μελών ως διεθνούς διευθυντηρίου και επιταχύνουν την ανάδυση ενός πολυκεντρικού – πολυπολικού διεθνούς σκηνικού.
Εξυπακούεται ότι οι ΗΠΑ, που για σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λειτούργησαν ως μόνη υπερδύναμη, θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, την ανάδυση δηλαδή ενός μετα-αμερικανικού κόσμου.
Για έναν αιώνα από το Συνέδριο της Βιέννης το 1815 μέχρι την έκρηξη του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις χειρίζονταν ad hoc τις κρίσεις που θεωρούσαν ότι απειλούν τα ζωτικά τους συμφέροντα χωρίς βέτο και χωρίς εμπόδια στη συμμετοχή νέων εθνικών κρατών, όπως η Ιταλία το 1860 και η Γερμανία το 1871.
Ενα είναι βέβαιο, ότι η υπενθύμιση της παρουσίας της Κλειστής Λέσχης των Πέντε δεν ενθουσίασε ούτε το Βερολίνο, ούτε το Τόκιο, ούτε τη Σεούλ, το Νέο Δελχί και την Μπραζίλια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας