• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.2°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  3 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 14.9°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το «Χρυσό Βατόμουρο» της πολιτικής

 • A-
 • A+

Στη μακρινή και εφευρετική Αμερική, στον αντίποδα των βραβείων Οσκαρ, έχουν θεσμοθετήσει το βραβείο του «Χρυσού Βατόμουρου». Αυτό δίνεται στους πλέον ατάλαντους ηθοποιούς, στις απελπιστικές ερμηνείες, στα πλέον απαράδεκτα σενάρια. Στις περιπτώσεις δηλαδή όπου η πρόθεση κατέληξε σε απερίγραπτη καταστροφή. Αυτά στον κόσμο του θεάματος.

Στον κόσμο της πολιτικής, δυστυχώς, δεν έχει θεσμοθετηθεί βραβείο για τέτοιου είδους επιδόσεις. Κρίμα! Η πολύ πρόσφατη ιστορία της χώρας μας θα επέβαλλε να υπάρχει τέτοιο βραβείο. Ακόμα και αν η προκήρυξή του γινόταν σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και αν διευρυνόταν η χρονική του εμβέλεια έτσι, ώστε να περιλαμβάνει πολλούς αιώνες, αναμφίβολα φαβορί για την απόκτησή του θα ήταν η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Πρόκειται για το απόλυτο φαβορί.

Μια ματιά στο σενάριο αξίζει τον κόπο. Το ξεκίνημα έγινε μέσα σε κυκλώνα λεονταρισμών. Θα ήταν άσκοπο να τους επαναλάβουμε εδώ. Την επαύριο της 25ης Ιανουαρίου η υπόσχεση ευτυχίας διακλαδώθηκε. Ο κάθε υπουργός άρχισε να υπόσχεται στον τομέα του τον ουρανό με τ’ άστρα. Ενα εξασκημένο μάτι θα μπορούσε ήδη να διακρίνει τα προβλήματα. Η απουσία συγκροτημένου σχεδίου ή -απλά και μόνο- η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των λαλούντων ήταν εμφανής. Η θύελλα όμως αυτών των ανερμάτιστων υποσχέσεων καθησύχασε τον λαό, στο σημείο ακριβώς όπου ο τελευταίος θα έπρεπε να αρχίσει να ανησυχεί. Οταν δηλαδή οι τύχες του κατατέθηκαν στα ηγετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα συντονιστικά όργανα του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Μπορούμε να κάνουμε μύριες όσες υποθέσεις για το τι ακριβώς έχουν καταλάβει οι τρομεροί πανεπιστημιακοί και οικονομολογούντες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη φύση των θεσμών αυτών και ως προς την αποστολή τους. Προφανώς όμως οι περί οικονομίας γνώσεις τους περιορίζονται στο ότι ο καπιταλισμός είναι παντοδύναμος, ίσως και καλός, εάν τον φτιασιδώσουμε λιγάκι. Κρατούμε στην άκρη αυτή την ακαδημαϊκή απορία και συνεχίζουμε.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μέσα σε κλίμα «δημιουργικής ασάφειας». Αυτή εκπορευόταν κυρίως από την αδυναμία εκπόνησης πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ –οι άλλοι είχαν πολιτική: «Θα εφαρμόσετε αυτά που οι προηγούμενοι υπέγραψαν», τα οποία ήταν τόσο θεάρεστα, ώστε οι προηγούμενοι ούτε καν τόλμησαν να τα ολοκληρώσουν. Η παραπάνω αδυναμία προερχόταν από το γεγονός ότι η πνευματική και πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί τη μόνη ομάδα ανθρώπων επί της Γης που εξακολουθούν να πιστεύουν και να παίρνουν στα σοβαρά αυτά που γράφονται στο προοίμιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ: ότι η Ενωμένη Ευρώπη φτιάχτηκε για να φέρει την ειρήνη και την ευημερία στους λαούς της Ευρώπης. Παρεμπιπτόντως, κάτι παρόμοια έγραφαν στο προοίμιό τους και τα κείμενα, στη βάση των οποίων συγκροτήθηκε ο Αξονας, αλλά για να το γνωρίζεις αυτό, πρέπει να έχεις διαβάσει και λίγο Ιστορία.

Και ενώ ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υπονομεύσει τη θέση της σε αυτές. Υπέγραψε μια πρώτη συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου. Σε αυτήν έγιναν αποδεκτές όλες οι δεσμεύσεις, ενώ ξεχάστηκαν οι υποχρεώσεις των δανειστών (να συνεχίσουν να δανείζουν δηλαδή). Ετσι η μεν Ελλάδα εξακολουθούσε να εκπληρώνει στο ακέραιο τις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ οι δανειστές απλά πρόσθεταν μέτρα στα μέτρα. Πολύ λογικά φτάσαμε σε ένα σημείο όπου εξαντλήθηκαν όλα τα νομισματικά αποθεματικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αποθεματικών οργανισμών, ιδρυμάτων, νοσοκομείων, ταμείων υγείας και σύνταξης.

Οταν εξαντλήθηκε και το τελευταίο ίχνος νομίσματος στα εθνικά ταμεία η κυβέρνηση αποφάσισε να... επαναστατήσει! Προφανώς λησμόνησε προς στιγμή ότι η ίδια είχε μεθοδικά υπονομεύσει όλα τα «εργαλεία» που χρειάζονται, όχι για επανάσταση, αλλά απλά για τη δυνατότητα πολιτικής λειτουργίας και απόφασης. Παρ’ όλα αυτά, προχώρησε στην εξαγγελία δημοψηφίσματος «εθνικής υπερηφάνειας».

Η έκφραση της «εθνικής υπερηφάνειας» περνούσε μέσα από έναν τρομερά ριζοσπαστικό στόχο: την καλύτερη εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυτικών δόσεων διά μέσου πρόσθετης αφαίμαξης του λαού και της χώρας κατά οκτώ δισεκατομμύρια! Οι εταίροι δυστυχώς δεν κατανόησαν το μεγαλείο της επαναστατικής κίνησης και αντέδρασαν, ζητώντας εννέα δισεκατομμύρια. Ε, τότε πια η επανάσταση βγήκε στους δρόμους. Για να εκδικηθεί τους «αγνώμονες», η κυβέρνηση άφησε να κλείσει άδοξα το δεύτερο μνημόνιο μόνο και μόνο για να διεκδικήσει, στη θέση του, τρίτο! Για να τους εκδικηθεί δε, το τρίτο αυτό μνημόνιο το ζητά χωρίς όρους –ό,τι προαιρείσθε και ό,τι σας κάνει ευχαρίστηση.

Υποψιαζόμαστε ότι το σχέδιο αποσκοπούσε στο να εξοντώσει τους δανειστές, προκαλώντας γέλιο «μέχρι θανάτου». Οπως όμως συμβαίνει στις κακές κωμωδίες, ουδείς φαίνεται να πεθαίνει από αυτό. Αντίθετα μεγάλες ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας φαίνεται πως προορίζονται για θανατηφόρες δοκιμασίες –όχι από γέλιο. Οι συνταξιούχοι στις ουρές σήμερα, οι μισθωτοί που ήδη δεν βλέπουν και ίσως θα αργήσουν πολύ να δουν μισθό, οι επαγγελματίες.

Ποιος αμφιβάλλει ότι όλα ετούτα αξίζουν μέγα βραβείο!

Και ως υστερόγραφο του όλου σκηνικού, στις 29 Ιουνίου, συντάκτης της παρούσας εφημερίδας διαπίστωσε ότι το ΚΚΕ «για μία ακόμα φορά στην ιστορία του» αντιτίθεται στο επαναστατικό σχέδιο που εκπόνησε το ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Με βάση αυτή την «απόδειξη» άφησε να πλανάται η άποψη ότι στην ηγεσία του ΚΚΕ έχουν διεισδύσει «πράκτορες». Προφανώς στο «Χρυσό Βατόμουρο» της πολιτικής πρέπει να προβλεφτούν και «έπαινοι». Με τόση παράκρουση που κυκλοφορεί δεν ξέρεις ποιον να πρωτοπρολάβεις!

*Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
Δεν γνωρίζω αν είναι τυχαία σύμπτωση ή σκόπιμη επιλογή των ημερομηνιών, όμως οι δύο ημερομηνίες έχουν τη δική τους σημασία: στις 8 Ιουλίου, την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους...
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μνημονιακά πεπραγμένα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.
Στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2019 (Π.2019), οι υπουργοί και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., όπως και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Ν.Δ., επιδόθηκαν σε μια...
Τα μνημονιακά πεπραγμένα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
Δυστυχώς, οι σημερινοί αρχηγοί της Ν.Δ. και (ουσιαστικά) του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχάσει ο λαός τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τα κόμματά τους και οι προκάτοχοί τους την 35ετία 1974-2009, καθώς και οι ίδιοι τη...
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς
Η κοινωνία ξέρει ότι η τωρινή διαπραγμάτευση είναι μια μάχη αποτροπής της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Και είναι, δικαιολογημένα, αμφίθυμη. Καταλαβαίνει –με τον δικό της τρόπο– ότι η έξοδος από την έρημο της...
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές
Στη σφαίρα της επίπλαστης πραγματικότητας του σύγχρονου δημόσιου πολιτικού λόγου, παρατηρείται ο εξής παραλογισμός: Η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., πρωτοστατούντος του κόμματος της Δεξιάς,...
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας