Αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της γαλλικής προεδρίας η πρωτοβουλία κινήσεων στην Ε.Ε. ανήκει στο Παρίσι, διαπιστώνει η έγκυρη Handelsblatt, με το Βερολίνο να αντιδρά.
Στην πραγματικότητα ο Μακρόν έχει κατοχυρώσει την πρωτοβουλία κινήσεων σε Ε.Ε. – ευρωζώνη από το 2017 με τις ομιλίες του στην Πνύκα και στη Σορβόνη με τη Μέρκελ να σιωπά...
Η μόνη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του ενοίκου των Ηλυσίων που τελεσφόρησε ήταν η συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με την καγκελάριο να υπερβαίνει έστω και προσωρινά το ταμπού του κοινού δανεισμού και της μεταφοράς πόρων.
Τι θα κάνει ο τρικομματικός υπό τον Σολτς συνασπισμός στο Βερολίνο;
Θα επιλέξει τη συνέχεια, περιμένοντας τις πρωτοβουλίες Μακρόν για να αντιδράσει, ή θα πάρει την πρωτοβουλία ευρωπαϊκών κινήσεων, στις οποίες θα πρέπει να τοποθετηθεί το Παρίσι.
Η ευρωπαϊκή σιωπή του Βερολίνου χρονολογείται από την άνοιξη του 2005, όταν το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης απερρίφθη στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
Ολα τα παραπάνω φέρουν μια βαρύνουσα προσημείωση, τη μεταβλητή της προεδρικής εκλογής και -στη συνέχεια- των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Γαλλία τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι μέχρι τότε ενδεχόμενες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Μακρόν θα είναι πολιτικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα στο εσωτερικό μέτωπο.
Οι τρεις πιθανοί αντίπαλοι του Μακρόν στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, η Λεπέν, η Πεκρές και ο Ζεμούρ, έχουν σημείο αναφοράς την εθνική κυριαρχία, μια επιλογή που προεξοφλεί την αρνητική τους στάση απέναντι σε κάθε ευρωπαϊκό αιφνιδιασμό των Ηλυσίων.
Μπορεί η κυβέρνηση Σολτς να παρακολουθήσει ως παρατηρητής την ευρωσκεπτικιστική εθνοκεντρική αναδίπλωση της γαλλικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς;
Ενα είναι βέβαιο: ότι μια ενδεχόμενη θετική ανταπόκριση του Σολτς σε όποιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες εξαγγείλει ο Μακρόν μέχρι τις εκλογές μάλλον θα ζημιώσει τον Μακρόν παρά θα τον ενισχύσει.
Η Πεκρές, υποψήφια της γκολικής Δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων, που σήμερα προβάλλει σαν η πιο πιθανή αντίπαλος του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, έχει υιοθετήσει την ίδια θέση με αυτήν των κυβερνώντων στη Βαρσοβία, ότι δηλαδή η εθνική νομοθεσία υπερέχει της ευρωπαϊκής.
Το 1952, η Γαλλία για να εμποδίσει τον επανεξοπλισμό της Δυτικής Γερμανίας πρότεινε την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας, μια πρόταση που απεδέχθη η Βόνη αλλά την απέρριψε η γαλλική Βουλή...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας