• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.8°C / 14.0°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.6°C / 8.8°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 12.1°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.7°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.2°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 3.3°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 11.8°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 14.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 14.1°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 10.1°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.5°C / 6.9°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.3°C / 8.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 14.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 9.9°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.7°C / 8.9°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  81%

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Οχι» για τη δημοκρατία σε Ελλάδα και Ευρώπη

 • A-
 • A+

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής καλούνται οι πολίτες να αποφασίσουν αν εγκρίνουν ή όχι μια πρόταση που τέθηκε ως τελεσίγραφο από τους δανειστές, η οποία περιλαμβάνει ένα σκληρό πακέτο μέτρων, χωρίς να περιέχει μια βιώσιμη λύση για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι υποστηρικτές του «ναι», σε πλήρη αρμονία με εκείνους που πρότειναν τη συγκεκριμένη συμφωνία στο εξωτερικό, λένε ότι το πραγματικό ερώτημα δεν αφορά την πρόταση καθαυτή, αλλά αν θέλουμε να παραμείνουμε ή όχι στη ζώνη του ευρώ και ακόμα παραπέρα στην Ευρώπη. Το ερώτημα αυτό, πέρα από παραπλανητικό, αγνοεί και την πρόσφατη ιστορία.

Διότι, όπως όλοι γνωρίζουν, η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιδίωξε έναν έντιμο συμβιβασμό. Εκλεισε μια ενδιάμεση συμφωνία στις 20 Φλεβάρη και για τους επόμενους μήνες έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος σε όλα τα θέματα. Ακόμα κι όταν οι θεσμοί, αγνοώντας προκλητικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, έφεραν στο τραπέζι τις αρχικές τους θέσεις, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να συζητά, φτάνοντας στα όρια της εντολής της. Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για τους δανειστές.

Ετσι, αν πράγματι υπάρχει ένα δεύτερο ερώτημα πίσω από το δημοψήφισμα, αυτό είναι αν θα επιτρέψουμε να επιλέγουν οι δανειστές τις κυβερνήσεις που θέλουν για να εφαρμόσουν τα μέτρα που οι ίδιοι θεωρούν κατάλληλα για εμάς. Και επίσης, αν θα υπάρχουν πρόθυμες δυνάμεις και άτομα για να στελεχώσουν αυτού του είδους τις κυβερνήσεις.

Ο ελληνικός λαός έχει πλέον μια εμπειρία 5 ετών για το πώς λειτουργούν αυτές οι κυβερνήσεις. Γνωρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητές τους, ποια είναι η κοινωνική τους ευαισθησία και ποια είναι, σε τελική ανάλυση, η οικονομική τους αποτελεσματικότητα. Κανείς και καμία, λοιπόν, δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι ήταν στο τραπέζι, ποιες θα είναι οι συνέπειες της απόφασής του.

Από τη δική μας πλευρά, δεν δημιουργούμε αυταπάτες ότι με το «όχι» θα υποχωρήσουν άμεσα και σε όλα τα επίπεδα οι δανειστές – άλλωστε η ρήξη έχει πάντα το στοιχείο του απρόβλεπτου. Αλλά δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε καμία αυταπάτη για οποιοδήποτε θέμα αν επικρατήσει το «ναι».

Η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς θα θέτει στην Ευρώπη σειρά ερωτημάτων που αγγίζουν τον πυρήνα της συγκρότησής της. Μετά από ένα «όχι», η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να ζήσει με μια κυβέρνηση που δεν εντάσσεται στο κυρίαρχο ρεύμα.

Αν μπορεί, δηλαδή, να ζήσει με τον πλουραλισμό, αν δέχεται ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις στα εθνικά και υπερεθνικά προβλήματα. Αν μπορεί να ζήσει με μια αναδιανομή του εισοδήματος από τα πλουσιότερα στα φτωχότερα στρώματα, κι όχι το αντίθετο που γινόταν μέχρι σήμερα, αν μπορεί να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.

Γιατί αν δεν μπορεί η Ευρώπη να δεχτεί έστω και μια μικρή αλλαγή, τότε θα αντιμετωπίσει τον μαρασμό. Αυτό συμβαίνει σε κάθε οργανισμό, είτε φυσικό είτε κοινωνικό, που δεν έχει βιοποικιλότητα, που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες όταν αυτές αλλάζουν. Πρέπει να προϋπάρχουν στον οργανισμό στοιχεία που δίνουν λύσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι κυρίαρχες, αλλά που μπορεί να δώσουν καλύτερες απαντήσεις στη συγκεκριμένη στιγμή.

Η ριζοσπαστική Αριστερά ξέρει πότε πρέπει να υποχωρήσει - όταν ο όποιος συμβιβασμός μπορεί να ενταχθεί σε ένα πολιτικό σχέδιο που να δίνει προοπτική και ιδιαίτερα για τον κόσμο της εργασίας. Ξέρει όμως και πότε δεν πρέπει.

*Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα βάλει το τρίτο Μνημόνιο τέλος στα Μνημόνια;
Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να καταθέσει έναν εθνικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση; Να αποδεχτεί αποφάσεις για το χρέος που μέχρι πρότινος απέρριπτε; Να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις; Αν είναι έτοιμη...
Θα βάλει το τρίτο Μνημόνιο τέλος στα Μνημόνια;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμπόρευση της Αριστεράς
Η πολυδιάστατη κρίση στη χώρα μας ήρθε ως η μετάδοση της οικονομικής κρίσης από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να προστεθεί στη δομική κρίση του πολιτικού μας συστήματος την άνιση ανάπτυξη των χωρών της...
Η συμπόρευση της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια, που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ’15 και άφησαν έναν λαό έρμαιο κάθε εκβιασμού, από θύτες της κρίσης εμφανίζονται ως λυτρωτές από τα δεινά.
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού βρισκόμαστε ύστερα από μία δεκαετία κρίσης;
Τον μήνα αυτό συμπληρώνονται 10 χρόνια από την οικονομική κρίση που άλλαξε τη ζωή μας. Στην Ελλάδα ζήσαμε σκληρά αυτή την κρίση, αλλά η πολιτική εργαλειοποίησή της, όλα αυτά τα χρόνια έως σήμερα, δεν άφησε...
Πού βρισκόμαστε ύστερα από μία δεκαετία κρίσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις
Το τέλος των μνημονίων, η εκλογή νέου γραμματέα, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός καθώς και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έπονται διαγράφουν τα καθήκοντα της περιόδου που καλούνται να αντιμετωπίσουν το...
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας