Το μήνυμα του Κρεμλίνου στον Ερντογάν δεν επιδέχεται παρερμηνείες, η ανάμειξη της Αγκυρας στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και στο εσωτερικό της Ρωσίας, είναι μια επιλογή υψηλού κόστους.
Μετά την πώληση των drones στην Ουκρανία η Αγκυρα έδωσε το όνομα του Τσετσένου ηγέτη Ντουντάγεφ, που οδήγησε τη χώρα του σε πολυετή αιματηρή σύγκρουση με τη Ρωσία, σε πάρκο, μια πρόκληση προς τον Πούτιν που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.
Ετσι, ο ηγέτης της Τσετσενίας Καντίροφ αποφάσισε να απαντήσει ονομάζοντας το κεντρικό πάρκο στην πρωτεύουσα, Γκρόζνι, Πάρκο Οτσαλάν!
Το Πάρκο Ντουντάγεφ στην Τουρκία είναι προφανώς μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που νομιμοποιεί δύο ερωτήματα:
● Είναι κίνηση για εσωτερική κατανάλωση που αποβλέπει στη συσπείρωση των ισλαμιστών ψηφοφόρων;
● Ή είναι ένα μήνυμα προς τη Δύση και τις ΗΠΑ της χρησιμότητας που μπορεί να έχει η Τουρκία στην προοπτική κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία;
Αν οι ΗΠΑ είχαν επιλέξει την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και με την Κίνα, τότε ο Ερντογάν θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί όχι μόνον στην πρώην ΕΣΣΔ, στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία, αλλά και στις αυτόνομες μουσουλμανικές και κατά κύριο λόγο τουρκόφωνες Δημοκρατίες και περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σήμερα, για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1991, φαίνεται να έχει αρχίσει μια συνολική διαπραγμάτευση Λευκού Οίκου - Κρεμλίνου με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.
Το μήνυμα της Μόσχας προς την Αγκυρα μέσω του Πάρκου Οτσαλάν στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας είναι ότι η απάντηση στις προκλητικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς στον Καύκασο είναι πιθανόν να δοθεί στη Συρία με την προσέγγιση των κουρδικών οργανώσεων PYD-YPG.
Τούτων λεχθέντων, ο μουσουλμανικός και τουρκόφωνος Καύκασος αποτελεί στην ύστερη οθωμανική και στη συνέχεια τουρκική εθνική μυθολογία μια «χαμένη πατρίδα», τη μνήμη της οποίας συντηρούν οι απόγονοι των προσφύγων που για σχεδόν έναν αιώνα εγκατέλειπαν την περιοχή.
Η ονομασία Πάρκο Οτσαλάν έχει ευρύτερη σημασία, καθώς διαμηνύει στην Αγκυρα ότι είναι ασύμβατη η εργαλειοποίηση των εκτός συνόρων τουρκόφωνων μουσουλμάνων, την ώρα που εντός και εκτός συνόρων το Κουρδικό δημιουργεί υπαρξιακή αγωνία στον ανατολικό μας γείτονα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας