• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.8°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 18.7°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 20.5°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  85%
AP Photo/Michael Probst
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Άρθρο της Λαγκάρντ στην «Εφ.Συν.»: Χρόνια πολλά στο ευρώ!

 • A-
 • A+

Η Πρωτοχρονιά θα είναι πάντοτε μια ξεχωριστή μέρα για μένα. Οπως για τον καθένα μας, είναι το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς. Είναι όμως και η ημέρα των γενεθλίων μου. Την Πρωτοχρονιά του 2002 είχαμε έναν ακόμη λόγο για να γιορτάσουμε: ήταν η ημέρα κατά την οποία η ζώνη του ευρώ, που απαρτιζόταν τότε από 12 χώρες, έθεσε σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα του ενιαίου νομίσματος.

Βρισκόμουν με την οικογένειά μου και φίλους στο σπίτι μας στη Νορμανδία, στη Γαλλία, και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα πήγαμε στο πλησιέστερο ΑΤΜ, ανυπομονώντας να αποκτήσουμε τα πρώτα μας τραπεζογραμμάτια ευρώ. Κάποιοι φίλοι μου υποστήριζαν ότι τα μηχανήματα θα υπερφορτώνονταν λόγω της μετάβασης στο νέο νόμισμα και άρα δεν θα διέθεταν τραπεζογραμμάτια ευρώ. Βάλαμε στοίχημα: αν το μηχάνημα μας έδινε γαλλικά φράγκα αντί ευρώ, τότε θα μπορούσαν να κρατήσουν τα χρήματα.

Μετά τα μεσάνυχτα κάναμε τη δοκιμή μας. Το μηχάνημα μας έδωσε ολοκαίνουργια κολλαριστά τραπεζογραμμάτια ευρώ και όλοι μας κάναμε μια πρόποση στο νέο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αυτή η προσωπική στιγμή ήταν ένα μικρό μόνο μέρος της μεγαλύτερης νομισματικής μετάβασης που έγινε ποτέ στον κόσμο. Εκτοτε, η ζώνη του ευρώ έχει μεγαλώσει. Οι 12 χώρες έγιναν 19 και περισσότεροι από 340 εκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται το ίδιο νόμισμα ανεξαρτήτως γλώσσας, κουλτούρας ή εθνικών συνόρων. Μας βοήθησε να ενωθούμε ως Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην ερώτηση «τι σημαίνει για σας η Ευρωπαϊκή Ενωση;», η απάντηση που έδωσε το 41% των πολιτών ήταν το ευρώ. Το ενιαίο μας νόμισμα έρχεται δεύτερο μόνο μετά την ελεύθερη κυκλοφορία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη και το ευρώ είναι πλέον ένα και το αυτό. Για τους νεαρούς Ευρωπαίους, που το μόνο που έχουν γνωρίσει είναι το ενιαίο νόμισμα, πρέπει να είναι μάλλον αδύνατον να φανταστούν την Ευρώπη χωρίς το ευρώ. Πράγματι, η στήριξη προς το ευρώ διαμορφώθηκε το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Και πάλι σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η αποδοχή για το νόμισμά μας αγγίζει πλέον το 78%.

Οταν σκέφτομαι το ευρώ, μου έρχονται στον νου τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που μπόρεσαν να πετύχουν χάρη στα πλεονεκτήματα του ευρώ και της ενιαίας αγοράς μας. Από το 1990 μέχρι το 2002, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών που επρόκειτο σύντομα να γίνουν μέλη της ζώνης του ευρώ αυξάνονταν κατά λιγότερο από 5%, ενώ από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος και μετά ο ρυθμός αύξησής τους επιταχύνθηκε σχεδόν κατά 200%. Οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να τους απασχολεί η ταλαιπωρία και το κόστος που συνδέονταν με τις υπηρεσίες συναλλάγματος και εκατομμύρια φοιτητές και επαγγελματίες σπουδάζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά νομίσματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ευρώ μάς έκανε πιο ανθεκτικούς. Μετά την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, διαθέτουμε καλύτερα εφόδια για την αντιμετώπιση κρίσεων. Οι πρόσφατες οικονομικές διαταραχές θα ήταν ακόμη πιο σοβαρές χωρίς τη σταθερότητα και την ενοποίηση που το ευρώ έχει προσφέρει στην ενιαία αγορά μας. Σε κρίσιμες στιγμές, όπως στη διάρκεια της πανδημίας, η ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος συνέβαλε καθοριστικά ούτως ώστε να ληφθούν συντονισμένα μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο θεματοφύλακας του ευρώ και εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε το κοινό μας νόμισμα. Η αποστολή μας είναι να διατηρούμε ασφαλή τα τραπεζογραμμάτιά σας, όπως ακριβώς είναι καθήκον μας να διερευνούμε συμπληρωματικές μορφές πληρωμής, όπως το ψηφιακό ευρώ.

Σκοπεύουμε να επανασχεδιάσουμε τα τραπεζογραμμάτιά μας για πρώτη φορά, διατηρώντας τα ασφαλή και καινοτόμα, ενώ παράλληλα θα τα αναβαθμίσουμε ώστε να τα φέρουμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και προέλευσης. Θα ζητήσουμε τη συμβολή των πολιτών σχετικά με το θέμα και τα σχέδια των μελλοντικών τραπεζογραμματίων μας, τα οποία θα δημοσιοποιήσουμε το 2024, προτού αποφασίσουμε το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα τεθούν σε κυκλοφορία.

Εκείνη την κρύα νύχτα στη Νορμανδία πριν από δυο δεκαετίες δεν θα μπορούσα να είχα προβλέψει ότι η διαφύλαξη του ευρώ θα αποτελούσε κάποτε την κύρια εργασία μου. Αυτό ακριβώς, όμως, ανέλαβα να κάνω όταν έβαλα το όνομά μου πάνω στα τραπεζογραμμάτια που έχετε στα χέρια σας και χρησιμοποιείτε σχεδόν καθημερινά. Η υπογραφή μου αυτή δηλώνει τη δέσμευσή μου να φροντίσω ένα από τα πολυτιμότερα σύμβολα της ευρωπαϊκής ενότητας.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια πρόποση ακόμη: καλή 20ή επέτειο στα τραπεζογραμμάτια ευρώ!

* πρόεδρος της ΕΚΤ

■ Το άρθρο της προέδρου της ΕΚΤ, που δημοσιεύεται αποκλειστικά για την Ελλάδα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δημοσιεύεται επίσης (αύριο 31/12/2021) στις εξής εφημερίδες χωρών της ευρωζώνης: Kleine Zeitung (Αυστρία), Le Soir και Nieuwsblad (Βέλγιο), 24 Chasa (Βουλγαρία), Večernji list (Κροατία), Politis (Κύπρος), ERR (Εσθονία), Kaleva (Φινλανδία), Les Echos (Γαλλία), Frankfurter Rundschau (Γερμανία), The Irish Independent (Ιρλανδία), Corriere della Sera (Ιταλία), Delfi.lv (Λετονία), Verslo žinios (Λιθουανία), Luxembourg Times (Λουξεμβούργο), Times of Malta (Μάλτα), Algemeen Dagblad (Ολλανδία), Sábado (Πορτογαλία), Hospodarske noviny (Σλοβακία), Delo (Σλοβενία), El Correo, El Diario Vasco, El Diario Montañés, La Verdad, Ideal, Hoy, Sur, La Rioja, El Norte de Castilla, El Comercio, Las Provincias and La Voz de Cádiz (Ισπανία).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είδους νόμισμα είναι το ευρώ;
Μπορεί το ευρώ, ένα ιδιότυπο τεχνοκρατικό νόμισμα, να λειτουργήσει κατά τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρώπη, εάν η ίδια η Ευρώπη ως οντότητα δεν μετασχηματιστεί; Το ερώτημα είναι υπαρξιακό για την ίδια την...
Τι είδους νόμισμα είναι το ευρώ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
20 χρόνια με το ευρώ και 30 χρόνια με τις προδιαγραφές της Συνθήκης του Μάαστριχτ
Το ευρώ, ως το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ, προετοιμαζόταν για πολλά χρόνια ως εκ των ουκ΄ άνευ στοιχείο της συγκρότησής της, μέσω και της αναγωγής, από την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση.
20 χρόνια με το ευρώ και 30 χρόνια με τις προδιαγραφές της Συνθήκης του Μάαστριχτ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα μνημόνια με παλιές συνταγές
Πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος της ΕKT, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωνε ότι ο πληθωρισμός είναι «ανεπιθύμητος και επώδυνος».
Νέα μνημόνια με παλιές συνταγές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βρόμικη δουλειά
Ο πληθωρισμός της Λαγκάρντ και τα δανεικά της Ελλάδας καταγράφονται στη μεταβατική περίοδο μεταξύ Μέρκελ και Σολτς στο Βερολίνο με την Bild να εκλαϊκεύει τον Βάιντμαν.
Η βρόμικη δουλειά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην περιμένουμε την επόμενη κρίση για να θωρακιστούμε
Ενα σημαντικό μάθημα από την κρίση του COVID-19 είναι ότι η ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται ελλείμματα δεν περιορίζεται μόνο σε περιόδους κρίσης. Κι αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρει επίσης η...
Μην περιμένουμε την επόμενη κρίση για να θωρακιστούμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Ταμείο Ανάκαμψης, ο νέος Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και το δημόσιο χρέος
Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ είναι ασφαλώς ένα σημαντικό θετικό βήμα και γι’ αυτό το στηρίζουμε με την ψήφο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιέζοντας έτσι ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί χωρίς άλλη...
Το Ταμείο Ανάκαμψης, ο νέος Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και το δημόσιο χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας