• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.4°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.0°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  0 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.5°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.9°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.9°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 12.1°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.2°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  2 BF
  80%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»

 • A-
 • A+

Για τις καθεστωτικές δυνάμεις, το πρόβλημα δεν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει δημοσκοπικά τη φθορά που υφίσταται η Ν.Δ. τον τελευταίο καιρό. Αλλά περίπου το αντίστροφο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει μακράν η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, ενώ ακόμη δεν έχει αποβάλει εντελώς τον ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Για την πιο καλομαθημένη μεγαλοαστική τάξη της Ευρώπης, που έχει συνηθίσει να κυριαρχεί σχεδόν ανενόχλητη από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, είτε με τον βούρδουλα του μετεμφυλιακού κράτους είτε με τους ιδεολογικούς μηχανισμούς και τη συστημική προπαγάνδα της μεταδικτατορικής περιόδου, είναι αδιανόητο, δυόμισι χρόνια μετά την «αριστερή παρένθεση» 2015-2019, να διεκδικεί ακόμη την εξουσία μια πολιτική δύναμη που έχει ως στρατηγικό όραμα τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Μακριά από μας η υποτίμηση του αντιπάλου, όμως. Οι εν λόγω καθεστωτικές δυνάμεις διαθέτουν επαρκή πολιτική ωριμότητα και ευφυΐα. Νόμος αντίστοιχος με τον εμφυλιοπολεμικό 509 που καταργούσε το κομμουνιστικό κόμμα δύσκολο να θεσπιστεί, στις παρούσες συνθήκες τουλάχιστον. Γι’ αυτό τον λόγο, το καθεστώς έχει αρχίσει να το «φιλοσοφεί» το ζήτημα. Αποφάσισε πως δεν ενοχλεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός καθ’ εαυτόν, αλλά ο αριστερός του χαρακτήρας. Η στρατηγική στόχευση του καθεστώτος λοιπόν έχει επικεντρωθεί εκεί ακριβώς. Ως σύνθετος στόχος όμως, η αφάνιση της αριστερής φυσιογνωμίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να μεθοδεύεται κατά αναλόγως σύνθετους τρόπους.

Σε συνθήκες που –ακόμα τουλάχιστον- δεν έχουν προσλάβει τον χαρακτήρα κανονικού εμφυλίου πολέμου, σε συνθήκες –οσοδήποτε προβληματικής και υπονομευμένης- κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τα όπλα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη τέτοιων στόχων είναι κυρίως ιδεολογικά και προπαγανδιστικά. Επί πλέον, ακριβώς λόγω συνθηκών στοιχειωδώς ειρηνικής μορφής της διαμάχης, τα υποκείμενα της εκφοράς του ιδεολογικού ή/και προπαγανδιστικού λόγου καταλαμβάνουν ποικίλες θέσεις γύρω από το κόμμα ή και εντός του - καθ’ ότι ο λόγος είναι διάχυτος, και συχνά δεν παρουσιάζεται ευκρινώς ως «λόγος του αντιπάλου».

Ο λόγος περί ΣΥΡΙΖΑ εκφέρεται επομένως πολλαχώς – είτε ως λόγος «ουδέτερων παρατηρητών», είτε ως λόγος «φίλα προσκείμενων» σχολιαστών, είτε και ως λόγος μελών του «ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ.», που εισχώρησαν με την περιβόητη «διεύρυνση» ή και παλαιότερα. Επαναλαμβάνω: Σε όχι άμεσα (εμφυλιο-)πολεμικές συνθήκες, ακόμη και όταν πρόκειται για μέλη του κόμματος, δεν μπορούμε βέβαια να μιλάμε για «πέμπτη φάλαγγα» ή κάτι παρεμφερές. Η διάχυση του ιδεολογικού/προπαγανδιστικού λόγου συχνά τον καθιστά ασυνείδητα επιδραστικό, ακόμη και στα υποκείμενα που τον εκφέρουν.

Σε αυτό λοιπόν το διάχυτο πλαίσιο λόγου, που ως κεντρικό στρατηγικό στόχο έχει την απο-ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή του σε κεντρώο ή «κεντροαριστερό» κόμμα, κομβικό ρόλο κατέχει το τέχνασμα των κατασκευασμένων διλημμάτων. Προσφιλές τέχνασμα σε τέτοιες περιπτώσεις, καθ’ ότι πειστικό. Υποτίθεται ότι λαμβάνεται υπ’ όψη και αντιμετωπίζεται «με σεβασμό» η ύπαρξη αντικρουόμενων απόψεων, δεν λέμε κατ’ ευθείαν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκηρύξει το αριστερό του παρελθόν». Αλλά οι αντιτιθέμενες απόψεις παρουσιάζονται κατά πώς βολεύει: ως ένα δίλημμα έτσι διατυπωμένο ώστε να καθίσταται ηλίου φαεινότερο προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα της ορθότητας.

Μάλλον η πιο βασική εκδοχή των εν λόγω κατασκευασμένων διλημμάτων, παραλλαγές της οποίας αποτελούν όλα τα υπόλοιπα διλήμματα, είναι η ακόλουθη: «ιδεολογική καθαρότητα ή πολιτική αποτελεσματικότητα». Η καθεστωτική προπαγάνδα επιστρατεύει εδώ στοιχεία από το παρελθόν της ίδιας της Αριστεράς και τα παρουσιάζει ως αναχρονιστικά κατάλοιπα που επιμένουν πεισματικά να διαφεντεύουν τρόπους σκέψης και συμπεριφορές του παρόντος.

Ετσι, η «ιδεολογική καθαρότητα» παραπέμπει σε λάβαρα με τις εικόνες του Μαρξ, του Ενγκελς και του Λένιν, ενώ η «πολιτική αποτελεσματικότητα» είναι ο πολιτικός «ρεαλισμός» που θα καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ικανό να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία αφού θα έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες του «21ου αιώνα».

Ο ίδιος ο όρος «καθαρότητα» στην προκειμένη περίπτωση είναι απολύτως αποπροσανατολιστικός. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι, παρ’ ότι δεν δηλώνεται ρητά κάτι τέτοιο, υποκρύπτει την καταγγελία ότι πρόκειται για ένα είδος ρατσισμού της ιδεολογικής ταυτότητας.

Στην πραγματικότητα, ο μαρξιστικός προσανατολισμός, η αντικαπιταλιστική τοποθέτηση, η σύνδεση με τα ριζοσπαστικά κινήματα, και –πάνω απ’ όλα- τα ταξικά χαρακτηριστικά της πολιτικής ενός κόμματος δεν αφορούν σύμβολα, σημαίες, ταμπέλες, οικόσημα, παράσημα ή πιστοποιητικά αριστερών φρονημάτων. Αφορούν τη χάραξη μιας σοσιαλιστικής στρατηγικής, με τα αναλυτικά εργαλεία που παρέχει η αριστερή –που σημαίνει κυρίως η μαρξιστική- θεωρία, καθώς και τη συνακόλουθη αριστερή πρακτική. Αυτά είναι που φοβάται το καθεστώς. Και προσπαθεί να τα ξορκίσει παρουσιάζοντάς τα ως το φάντασμα μιας ούτως ή άλλως παρωχημένης «ιδεολογικής καθαρότητας».

* καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρωγμές του συστήματος
Αν η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης (εκ νέου) εκλογής της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανό κίνητρο για την εν λόγω ανασυσπείρωση, πόσο επαρκές μπορεί να είναι το κίνητρο της αντιμετώπισης της...
Οι ρωγμές του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου
Η ιδέα ότι η συσσώρευση κεφαλαίου σε μια καπιταλιστική οικονομία και κοινωνία μπορεί να ακολουθήσει μια πορεία συνύπαρξης με ένα κοινωνικό κράτος, αποτελεί σήμερα μια επικίνδυνη αυταπάτη.
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παντοδυναμία της ηγεσίας
Δεν υπάρχει κόμμα εξουσίας, στην Ελλάδα ή αλλού, που να χάνει εκλογές και να μην αμφισβητεί την ηγεσία του. Τούτο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι αλλάζει η ηγεσία ενός κόμματος κάθε φορά που χάνει σε κάποια...
Η παντοδυναμία της ηγεσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μαρξισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ
Στις μελέτες μου για τον νεοφιλελευθερισμό, κάτι που μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού είχε έναν συγκεκριμένο αρνητικό στόχο: τον μαρξισμό.
Ο μαρξισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το plan B της Αριστεράς
Για να έρθουμε και «στα δικά μας», το γεγονός ότι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κυβέρνησε μια ευρωπαϊκή χώρα επί τεσσεράμισι έτη αποτέλεσε όντως μια «αριστερή παρένθεση» στην κυρίαρχη αφήγηση. Απομένει...
Το plan B της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί προόδου
Η απάντηση της Αριστεράς ας μην είναι η επιστροφή στη δική της εκδοχή της ιστορικής νομοτέλειας. Ας είναι η –θεωρητική, ιδεολογική, πρακτική– καταστροφή της νομοτέλειας και της «προόδου» των ιδεολόγων του...
Περί προόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας