• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.4°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 27.7°C
  0 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.5°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 25.5°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.7°C / 21.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απειλές και προκλήσεις

 • A-
 • A+
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ζούμε κάτω από δύο απειλές και ένα σημαντικό ερώτημα. Οι απειλές είναι η υγειονομική πανδημία του κορονοϊού και η «πανδημία» της ακρίβειας. Και το ερώτημα: Πώς θα είναι ο κόσμος -και η ελληνική κοινωνία- όταν, και αν, αυτές οι απειλές περάσουν;

Στο ζήτημα της πανδημίας, αλλά και στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, των ανισοτήτων, της υπερσυσσώρευσης πλούτου στα χέρια των ολίγων, στο προσφυγικό ζήτημα, στο δημογραφικό ζήτημα η Αριστερά καλείται να διαβάσει σωστά την ιστορική συγκυρία. Και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με τους πολίτες και τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από το καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, η οποία είναι το απότοκο των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Η πανδημία, όπως ακριβώς και η οικονομική κρίση, είναι ο καταλύτης που από τη μία πλευρά ξεσκέπασε τη γύμνια και την απανθρωπιά του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, ενώ από την άλλη φανέρωσε τις κοινωνικές τάξεις που βρίσκονται στη ζώνη της ευαλωτότητας, έχοντας χάσει τη σχετική ασφάλεια περασμένων εποχών. Ούτε ο ιός πλήττει το ίδιο πλούσιους και φτωχούς ούτε οι συνέπειες της κρίσης στην οικονομία. Δεν επηρεάζεται το ίδιο το ήδη μειωμένο λαϊκό εισόδημα με τα ανώτερα και ανώτατα εισοδήματα. Δεν αισθάνονται ούτε βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο την ανασφάλεια και τον φόβο που προκύπτει από την αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Για την εργασία ή την ανεργία, τις συνθήκες ζωής, την παιδεία, τη ζωή και την υγεία του καθενός από εμάς.

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο με ποια πλευρά στοιχίζεται ιδεολογικά η Αριστερά. Οι διαχρονικές αξίες της Αριστεράς έχουν επανέλθει στο προσκήνιο δυναμικά. Ωστόσο, απαιτείται να υπάρχει το κόμμα-πολιτικό υποκείμενο που θα μετουσιώσει την ιδεολογική αντιπαράθεση σε πολιτική πράξη. Αυτό το πολιτικό υποκείμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ετσι, η απαίτηση για παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και εκλογές ξεκαθαρίζει πως τελικά η λύση των «πανδημιών» είναι πολιτική. Και η αφετηρία της άμεσης πορείας με ξεκάθαρο στόχο τη νίκη στις εκλογές και την εφαρμογή του δικού του εναλλακτικού προγράμματος για τη χώρα, είναι το συνέδριο του κόμματος.

Το συνέδριο πρέπει να είναι μια πρόσκληση συμπαράταξης ανοιχτή σε όλους τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες που αρνούνται να πέσουν στην καταθλιπτική παραίτηση της ματαίωσης, του «δεν αλλάζει τίποτα» και του «όλοι ίδιοι είναι». Μέσα από το συνέδριο και την οργανωτική του ανασυγκρότηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απευθύνεται στον κόσμο της εργασίας, ειδικότερα της επισφαλούς εργασίας νέου τύπου στις διάφορες πλατφόρμες, το ψηφιακό εμπόριο και την ψηφιακή διανομή, την τηλεργασία.

Στον κόσμο της δημιουργίας και του πολιτισμού, στο πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και στους διανοούμενους, ιδίως της νέας γενιάς. Στα ζωντανά, σύγχρονα κινήματα, πρωτίστως της νεολαίας που αναζητά και βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης και νέους κώδικες. Αυτούς αφορά.

Συγκροτούμε, λοιπόν, κόμμα δημοκρατικό, συμμετοχικό, κοινωνικά προσανατολισμένο, στιβαρό απέναντι στο πολιτικοοικονομικό σύστημα, κόμμα ανήσυχο. Εδώ ο όρος «διεύρυνση» αποκτά το ουσιαστικό του νόημα. Διεύρυνση όχι συγκυριακή και στη βάση μιας πρόσκαιρης τακτικής, αλλά στη βάση θέσεων. Που δεν θα περιορίζεται σε πολιτικές προσωπικότητες όμορων ιδεολογικά χώρων, αλλά θα απευθύνεται πρωτίστως στα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την πολλαπλή συστημική κρίση και από τις πολιτικές της κυβέρνησης της Δεξιάς.

Σε αυτό το προσκλητήριο πρέπει να υπάρχει μια καθαρή προοπτική: η εφαρμογή του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πολιτικό σχέδιο σαφές και ξεκάθαρο σε όλους. Χωρίς αμφισημίες και αοριστίες, αλλά αριστερά εφικτό, συγκεκριμένο και στοχευμένο.

Ο νέος κόσμος, η νέα Ευρώπη θα αναδυθεί μέσα από μια σύγκρουση συμφερόντων και κοινωνικών τάξεων. Τούτο δεν θα γίνει με μια «τελική» μάχη. Θα γεννηθεί επώδυνα μέσα από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, σε μια εποχή όπου δεν θα υπάρχουν μεσαίες λύσεις. Σε μια εποχή όπου οι λύσεις είτε θα είναι αριστερές ή θα σπρώχνουν τον κόσμο προς τα πίσω.

*Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυτικής Αθήνας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή και πεσιμιστική ατμόσφαιρα από τη μία αλλά και μέσα στην αισιοδοξία της έκρηξης του Μetoo και της επανάκαμψης του φεμινιστικού κινήματος από την άλλη, η απόφαση του 3ου Συνεδρίου του...
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
Με αφετηρία μπορούμε να ανακτήσουμε την ηγεμονία στις πολιτικές εξελίξεις στο όνομα των υποτελών κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Όχι ο πολιτικός τακτικισμός και οι δημοκρατικοφανείς οργανωτικοί νεωτερισμοί....
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψυχή του συστήματος
Το πιο εύκολο στις προσυνεδριακές περιόδους είναι να απλοποιούνται, να τυποποιούνται και να αναπαράγονται υπεραπλουστευμένα διλήμματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η ψυχή του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ανοιχτά χαρτιά
Την κοινωνία τη βασανίζουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η πανδημία. Αυτά θα έπρεπε να απασχολούν και τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριό του.
Με ανοιχτά χαρτιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Αυτό θα διεξαχθεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου η διαιρετική τομή Αριστεράς - Δεξιάς υποχρεώνει σε λόγο κρυστάλλινο και σαφή, με...
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερή τομή
Προετοιμάζονται έντονα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επικείμενο συνέδριό τους. Κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί να προβλέψει αν προκύψει κάτι καλό – για την κοινωνία, εννοείται.
Αριστερή τομή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας