• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.5°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.8°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 23.5°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.2°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 26.6°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  79%
AP Photo/Petros Giannakouris

Δημοψήφισμα: ώρα ευθύνης

 • A-
 • A+

Η προσφυγή στην καταγραφή της θέλησης του ελληνικού λαού είναι δημοκρατικό δικαίωμα! Είναι επιλογή δημοκρατικού προοδευτικού χαρακτήρα όταν μάλιστα θέτει ως ζητούμενο τον προσδιορισμό του περιεχομένου μιας διαπραγμάτευσης που αφορά το σχέδιο για τον επιμερισμό κίνδυνων, επιπτώσεων και ευκαιριών σ ένα σχέδιο εξόδου από την πολύπλευρη κρίση!

Μια κρίση που επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια σε βάρος χώρας και πολιτών! Λίγες μέρες όμως πριν την έκφραση των πολιτών, κέντρα εξουσίας εκτός και εντός της χώρας, που επιμένουν στο σχέδιο άνευ όρων ομηρίας, βομβαρδίζουν τον πολίτη με εκβιασμούς και κινδυνολογίες που εκ των πραγμάτων όχι μόνο συσκοτίζουν, αλλά εκτρέπουν το θέμα από το πραγματικό διακύβευμα που αφορά το ερώτημα για το βιώσιμο σχέδιο, την κατανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων και το χρέος!

Παρ όλα αυτά, πίσω από τους εκβιασμούς και τις άνισες στη σύνθεση, τα περιεχόμενα και τους χρόνους εκπομπές των ΜΜΕ (Ενημερωτικές?? με άνιση σύνθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους του «ναι» και το «όχι»), μπορεί να γίνουν διακριτές δυο διαφορετικές «γραμμές» για το τι ζητείται ως συνέχεια εντός της Ευρώπης!

Συγκεκριμένα:

Η μια που εκφράζεται με το «Ναι άνευ όρων», επικαλείται το φόβο μιας εξόδου από την Ευρώπη, αλλά στην πράξη «ασπάζεται» την αποδοχή ενός σχεδίου τα μέτρα του όποιου δεν εξασφαλίζουν κοινωνική οικονομική και παραγωγική βιωσιμότητα!

Είναι πολλές οι φωνές που καταγράφουν πως: επιμηκύνεται η ομηρία χώρας πολιτών και χρέους!  Η άλλη εκφράζεται με το «Οχι» στο λεγόμενο «σχέδιο τελεσίγραφο»! Σε αντίθεση μ'αυτό, με βάση τελευταία  πρόταση της χώρας, ζητείται μια συμφωνία σ' ένα επώδυνο μεν, αλλά βιώσιμο συμβιβασμό για την έξοδο της χώρας από τη κρίση και το χρέος με ανάπτυξη!

Προηγούμενη περιγραφή σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να διαγράψει τις μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, για λάθη και παραλήψεις που αφορούσαν τα περιεχόμενα, τους χρόνους και τη μεθοδολογία μιας διαπραγμάτευσης που τα «γεράκια» μετέτρεψαν σε φάκα! Πολύ περισσότερο το γεγονός ότι «το επιτελείο σχεδιασμού» δεν πρόβλεψε σχέδιο αντιμετώπισης της «χειραγώγησης», από τους εκβιαστές εντός και εκτός της χώρας!

Δεν συμφωνώ λοιπών με την επιλογή του «ναι σε όλα» γιατί;

►επιμένω στην Ευρώπη του διάλογου, της αλληλεγγύης και των  δημοκρατικών συμβιβασμών!

►η Ελλάδα δεν πρέπει να εκχωρήσει άνευ όρων και για απροσδιόριστα χρόνια τη διαπραγματευτική της ικανότητα  και τη παρουσία της, άκριτα στο «λόμπι» του Βερολίνου!

►η χώρα ,οι πολίτες παραγωγική βάση και η Ευρώπη δεν έχουν ανάγκη από μια αποικιοκρατική επιβολή, αλλά από βιώσιμο ευρωπαϊκό σχέδιο!

►στις δημοκρατίες υπάρχει και προοδευτικός δρόμος, γιατί πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με βιώσιμο σχέδιο!

►γιατί τις κυβερνήσεις πρέπει να τις επιλέγουν οι λαοί, 

►γιατί οι λαοί έχουν την δύναμη να  τρομοκρατούν τους... τρομοκράτες!

*πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «όχι» και η προοπτική μιας αγωνιστικής, αριστερής, εναλλακτικής επιλογής
Το σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση για την διενέργεια δημοψηφίσματος συνιστά μια σημαντική εξέλιξη στην πορεία της οποίας παρουσιάστηκαν φαινόμενα τα οποία είναι αναγκαίο να καταγραφούν, να αναλυθούν...
Το «όχι» και η προοπτική μιας αγωνιστικής, αριστερής, εναλλακτικής επιλογής
ΑΠΟΨΕΙΣ
'Ηρθε η ώρα!
«Ναι ή όχι, όχι ή ναι, συζητήσεις, λογομαχίες, ουρές, λόγια, πολλά λόγια, προπαγάνδα κ.λ.π. Ωραίο το σκηνικό, καλοφτιαγμένο, έτοιμο, καθώς πρέπει. Δουλειές με φούντες έχουν αυτές τις μέρες τα Μ.Μ.Ε...»
'Ηρθε η ώρα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ωρα μηδέν!»
Τις τελευταίες μέρες έγινε περισσότερο αντιληπτό στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δανειστές ακολουθούν μια ακραία εκβιαστική πολιτική η οποία επιδιώκει όχι μόνο να αμφισβητήσει ή να ακυρώσει...
«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ωρα μηδέν!»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα πεθαίνει;
Αυτά που δεν έγιναν τα χρόνια μετά το 2008, μαζί με αυτά που έγιναν, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την έχουν καταδικάσει σε μια ταχεία παρακμιακή πορεία.
Η Ελλάδα πεθαίνει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παρακμή της ελληνικής οικονομίας
Αυτό που περιγράφεται είναι μια παραγωγική καταστροφή, που μόνο σε πολεμικές περιόδους έχει υπάρξει. Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη περίπτωση μεταξύ των χωρών που επλήγησαν από την κρίση.
Η παρακμή της ελληνικής οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά, παράταξη της ανημπόριας;
Πρώτη φορά στην ιστορία, οι υπερπλούσιοι-τρομερά παιδιά του νεοφιλελευθερισμού έχουν τόση αυτοπεποίθηση, ώστε να ιδιωτικοποιούν ακόμη και το Διάστημα. Σιγά μην υπολογίσουν τους πολιτικά εκμηδενισμένους...
Η Αριστερά, παράταξη της ανημπόριας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας