• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.2°C / 34.8°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.8°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 35.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.4°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.6°C / 36.6°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.4°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 33.3°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  50%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνέδριο με συνδιαμορφώτρια την κοινωνία

 • A-
 • A+

1. Η αντίφαση! Σε μια περίοδο που οξύνονται οι κοινωνικές-γεωγραφικές ανισότητες και συρρικνώνεται η εγχώρια παραγωγική βάση, αντί οι πολίτες να προσκαλούνται για να συνδιαμορφώνουν τα κυβερνητικά προγράμματα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υποβιβάζονται σε χειροκροτητές μιας χρήσης. Συστημικά κέντρα μέσω της «τηλε-δημοκρατίας» παρουσιάζουν ως δημοκρατική κατάκτηση τον περιορισμό της κοινωνίας σε ρόλο χειροκροτητή που εξουσιοδοτεί.

2. Οι διεργασίες που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στα κόμματα εκ των πραγμάτων κρίνονται και για τον τρόπο συμμετοχής των μελών τους, αλλά και της κοινωνίας, στη διαμόρφωση του πολιτικού και προγραμματικού λόγου των ηγεσιών τους. Γιατί δεν αρκεί οι συμμετέχοντες να εκφράζονται μόνο για τα πρόσωπα, αλλά κυρίως για τα περιεχόμενα της πολιτικής.

Σ’ ένα περιβάλλον πολύπλευρης κρίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σαφές στον κάθε πολίτη αν οι προτάσεις που καταθέτουν οι κομματικές ηγεσίες αφορούν τη διαχείριση της ίδιας πολιτικής που ασκείται σήμερα ή στοχεύουν σ’ έναν άλλο ρόλο του κράτους. Ρόλο που θα εγγυάται την πρόσβαση όλων στα προγράμματα ανάπτυξης, στα κοινωνικά αγαθά και στις υπηρεσίες. Για να σταματήσει η συρρίκνωση και να δυναμώσει η παραγωγική βάση της χώρας.

3. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί με τις εργασίες και τις συμμετοχές να αναδείξει ότι υπάρχει ο δρόμος των ενεργών μελών και της ενεργού κοινωνίας. Είναι ο δρόμος που ως πολιτικό και κοινωνικό γεγονός συγκρούεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Αυτό που καθηλώνει την κοινωνική και παραγωγική βάση σε ρόλο θεατή.

Δρόμος που απορρίπτει τα κομματικά μοντέλα τα οποία ευνοούν συμμετοχές μιας χρήσης. Αυτά που εξουσιοδοτούν ηγεσίες χωρίς δεσμεύσεις και θεσμούς συλλογικής διαμόρφωσης και ελέγχου προγραμμάτων και πολιτικών.

4. Η πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να εξελιχθεί σε δημοκρατική απάντηση. Για να αναδείξει ότι η συμμετοχή των μελών και της κοινωνίας είναι μόνιμη διαδικασία συνδιαμόρφωσης και ελέγχου υλοποίησης του σχεδίου προοδευτικής διεξόδου με τεκμηριωμένα μέσα και πόρους. Συνέδριο με ευρύτερους όχι μόνο κομματικούς αλλά και κοινωνικούς και πολιτικούς συνδιαμορφωτές!

Αυτή να είναι η απάντηση του προοδευτικού φορέα, κορμού της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων να στήσουν αναχώματα στις πλειοψηφίες για προοδευτική διέξοδο! Στις μικροκομματικές περιχαρακώσεις η προοδευτική διέξοδος δείχνει τη συνάντηση με την καταγεγραμμένη για δεκαετίες, υπάρχουσα, προοδευτική πλειοψηφία!

● Αναφερόμαστε στον χώρο των επαγγελματιών που αγγίζουν τις 700.000 περίπου,

● Στις δυνάμεις της επισφαλούς ορατής και αόρατης εργασίας, της ανεργίας (το precariato), που ξεπερνούν τον προηγούμενο αριθμό,

● Στους περίπου 800.000 αγρότες που βρίσκονται σε κρίση,

● Την τεράστια δεξαμενή των πολιτών που ο καθένας για διαφορετικούς λόγους αρνείται την εκλογική συμμετοχή.

5. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει προπομπός με ευρύτερα μηνύματα σύγχρονης προγραμματικής συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Μπορεί να ανοίξει τον διάλογο για κομματικό μοντέλο με σύγχρονες δομές που δυναμώνουν τη γείωση με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει!

Με αποφασιστικά όργανα χωρίς γραφειοκρατική δομή! Με διακριτούς πολιτικά και προγραμματικά θεσμούς, ασυμβίβαστα ρόλων και θητείες! Γεγονός που καθιστά τη διεύρυνση διαρκές ταυτοτικό στοιχείο της ριζοσπαστικής, σοσιαλιστικής και οικολογικής, νέας μεγάλης Αριστεράς.

Η κοινωνία έχει πολλούς λόγους να συμπράξει για έναν σύγχρονο πολιτικό φορέα που δεν αναμετράται, δεν αναλώνεται στη δικαίωση επιμέρους ρευμάτων της ιστορικής Αριστεράς! Εναν φορέα που δεν προσβλέπει στις ξεπερασμένες αντιλήψεις της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας που ηττήθηκαν.

Η σύγχρονη πλειοψηφική πλέον νέα μεγάλη Αριστερά διαμορφώνεται στη βάση των προτάσεων των σημερινών αναγκών. Που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα, που μεταξύ των άλλων είναι η αναδιαμόρφωση των ζωνών επιρροής, η ρομποτική στην παραγωγή, η βιοτεχνολογία, η βιοηθική, η περιβαλλοντική κρίση, η επιβολή της οικονομίας στην πολιτική κ.λπ.

6. Αυτή την πολιτική και προγραμματική συμπόρευση θέλουν να αποτρέψουν η Ν.Δ. και οι συστημικές δυνάμεις πριν από τις εκλογές. Είναι πλέον η ώρα οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις και εκλογικές προτιμήσεις, να τοποθετηθούν πάνω στην κυρίαρχη αντίθεση: Συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής ή εναλλακτική προγραμματική πρόταση διεξόδου;

* Μέλη Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή και πεσιμιστική ατμόσφαιρα από τη μία αλλά και μέσα στην αισιοδοξία της έκρηξης του Μetoo και της επανάκαμψης του φεμινιστικού κινήματος από την άλλη, η απόφαση του 3ου Συνεδρίου του...
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
Με αφετηρία μπορούμε να ανακτήσουμε την ηγεμονία στις πολιτικές εξελίξεις στο όνομα των υποτελών κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Όχι ο πολιτικός τακτικισμός και οι δημοκρατικοφανείς οργανωτικοί νεωτερισμοί....
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψυχή του συστήματος
Το πιο εύκολο στις προσυνεδριακές περιόδους είναι να απλοποιούνται, να τυποποιούνται και να αναπαράγονται υπεραπλουστευμένα διλήμματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η ψυχή του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ανοιχτά χαρτιά
Την κοινωνία τη βασανίζουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η πανδημία. Αυτά θα έπρεπε να απασχολούν και τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριό του.
Με ανοιχτά χαρτιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Αυτό θα διεξαχθεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου η διαιρετική τομή Αριστεράς - Δεξιάς υποχρεώνει σε λόγο κρυστάλλινο και σαφή, με...
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερή τομή
Προετοιμάζονται έντονα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επικείμενο συνέδριό τους. Κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί να προβλέψει αν προκύψει κάτι καλό – για την κοινωνία, εννοείται.
Αριστερή τομή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας