• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.2°C / 35.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 37.6°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.2°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.2°C / 35.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  24%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Jumbo: στον αστερισμό της αντεργατικής διολίσθησης

 • A-
 • A+

Οι ακραία αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας Jumbo, όπως αποτυπώθηκαν στον κανονισμό εργασίας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, θεωρoύμε ότι σηματοδοτούν μια ευρύτερη τάση στη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Σίγουρα η οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία κερδοσκοπίας για μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών, αλλά στην περίπτωσή μας δεν πρόκειται μόνο περί αυτού.

Η απαλλοτρίωση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, όπως το 8ωρο, οι άδειες και οι αργίες, μας οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα ο οποίος μπορεί εύκολα να γενικευτεί. Μια εταιρεία με το μέγεθος της Jumbo μπορεί εύκολα να συμπαρασύρει τον ανταγωνισμό και να λειτουργήσει ως καταλύτης για πολλά golden boys που αναζητούν δάφνες στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων. Πόσο μάλλον όταν θεωρούν την τρέχουσα συγκυρία προκλητικά ευνοϊκή, δεδομένου ότι:

 1. Η κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα μέσω του διαβόητου ν. 4808 (Χατζηδάκη) και των συμπληρωματικών νόμων στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την κατάργηση του 8ωρου, την υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, τη φαλκίδευση της απεργίας και την καταστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
 2. Η εργοδοτική αυθαιρεσία γιγαντώνεται από την ένοχη σιωπή ή ακόμη και την υπόγεια στήριξη μιας μεγάλης μερίδας του συνδικαλιστικού κινήματος. Αποτελεί περίεργη «σύμπτωση» το γεγονός ότι από την επιτροπή που ενέκρινε τον κανονισμό εργασίας της Jumbo, απουσίαζαν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, που ανήκει στη ΔΑΚΕ, καθώς και ο αναπληρωτής του. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να αντιληφθεί κανείς ότι παρόμοιες συμπεριφορές εκθέτουν ανεπανόρθωτα το κύρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και υποσκάπτουν την αξιοπιστία των συλλογικών διεκδικήσεων.
 3. Μέσα στο περιβάλλον μιας γενικευμένης ανασφάλειας, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας έχουν αμβλυνθεί, καθώς η πίστη στη συλλογικότητα έδωσε τη θέση της στον ατομικισμό ως έσχατη προσπάθεια επιβίωσης.
 4. Η παιδεία έχει απολέσει τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της και η πνευματική ελίτ βρίσκεται σε μια περιδίνηση εσωστρέφειας και αμηχανίας απέναντι στην καταιγιστική εμπορευματοποίηση της γνώσης.

Ωστόσο πλησιάζει η ώρα που το συνδικαλιστικό κίνημα θα κληθεί να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα χωρίς να έχει την πολυτέλεια να στρουθοκαμηλίζει. Με το σκεπτικό αυτό θα πρέπει:

• Η ΓΣΕΕ να ζητήσει άμεσα την ανάκληση του συγκεκριμένου κανονισμού, ο οποίος εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των εργαζομένων.

• Το καταναλωτικό κίνημα της ΓΣΕΕ, σε περίπτωση που η διοίκηση της Jumbo επιμείνει στην εφαρμογή των αντεργατικών αυτών πρακτικών, οφείλει να εντάξει τα Jumbo στις επιχειρήσεις με κόκκινη σήμανση, καλώντας τους εργαζόμενους – καταναλωτές να καταδικάσουν έμπρακτα την εργοδοτική αυθαιρεσία.

• Να οργανωθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας από τα δευτεροβάθμια σωματεία, έξω από τα καταστήματα Jumbo.

• Να αναλάβει η ΓΣΕΕ πρωτοβουλία για τη δημιουργία πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου στα Jumbo, το οποίο θα σταθεί απέναντι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις.

• Τέλος, η ηγεσία της ΓΣΕΕ και η ΔΑΚΕ οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη απουσία εκπροσώπου εργαζομένων στην αρμόδια επιτροπή, γεγονός που έλυσε τα χέρια της εργοδοσίας κι απενοχοποίησε την κυβέρνηση από την εφαρμογή του χειρότερου κανονισμού εργασίας στη σύγχρονη συνδικαλιστική ιστορία.

Η περίπτωση της Jumbo μπορεί να είναι ένα μήνυμα από το μέλλον κι επειδή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπορεί να κατασταλεί εσαεί, είτε θα πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας όσο είναι ακόμη νωρίς, είτε ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστικό κίνημα θα γίνουμε βορά στους γενίτσαρους του καπιταλισμού που αγνοούν και οι ίδιοι ότι παίζουν με τη φωτιά.

* Μέλος Διοίκησης της ΓΣΕΕ & πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς

**Γενικός σύμβουλος ΟΤΟΕ & μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
Το «όλο γλύκα» σκηνικό κατά τις πρώτες 100 ημέρες της Ν.Δ. δεν μας εμποδίζει να δούμε καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα εσωτερική υποτίμηση στους μισθούς για να τονώσει (;) τις επενδύσεις.
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων
Αφότου η οικονομία προηγείται της εργασίας, τα υπόλοιπα έπονται. Οι μισθοί θεωρούνται βάρος. Το εργατικό δίκαιο στόχος. Οι εργοδότες αποθρασύνονται, ενώ η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία είναι ο κανόνας. Εάν δεν...
Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μη ανάγνωση ενός πορίσματος
Θα περίμενε κανείς μετά τη δημοσίευσή του η συζήτηση να διεξαχθεί στο έδαφος της πραγματικότητας και όχι των διαφόρων εκτιμήσεων. Αντιθέτως η πλειονότητα των απόψεων που σχολιάζουν το πόρισμα καταφέρνουν, με...
Η μη ανάγνωση ενός πορίσματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαναστάτης του οχτάωρου
Τα αφεντικα επιθυμούν στρατιώτες διαθέσιμους ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, με ανοιχτά τηλέφωνα διαρκώς και πρόθυμους να παρατήσουνε ελεύθερο χρόνο, παιδιά και σύντροφο, για να τεθούνε στη διάθεση της εταιρείας,...
Επαναστάτης του οχτάωρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»
«Ο συνδικαλισμός κουβαλάει βαρίδια. Εχει λερωθεί πολύ από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων που χρόνια τώρα δεν στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων αλλά δρουν ως Δούρειος Ιππος των εργοδοτών. Στην περίπτωση...
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
Το πρόβλημα της έλλειψης μεγάλου αριθμού εργαζόμενων από τον τουρισμό έπεσε ιδιαίτερα για τους τουριστικούς επιχειρηματίες «ως κεραυνός εν αιθρία». Δεν είχαν κατανοήσει τον βαθμό σημασίας της επιδείνωσης των...
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας