Καλά είστε στην επαρχία, στο νησί, μας λένε και μας μακαρίζουν οι φίλοι κι οι γνωστοί που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών και Πειραιώς. Οσο κι αν αποφεύγεις αυτές τις περιοχές, λόγω κορονοϊού, επειδή συνωθούνται οι κάτοικοί τους, έρχεται ο χρόνος με τ’ άγραφο μέλλον του και σου αλλάζει τις επιθυμίες, τον όποιο προγραμματισμό, την καθημερινότητά σου.
Ετσι, κάποιο πρωινό, βρίσκεσαι στον χώρο ελέγχου εισιτηρίων για αναχώρηση προς την πρωτεύουσα. Εκεί διαπιστώνεις τι σημαίνει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και στα δύο αεροδρόμια, Μυτιλήνης και Αθηνών, τα μεγάφωνα προτρέπουν τους επιβάτες να κρατάνε τις απαραίτητες αποστάσεις και γενικότερα να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Κι αυτό γίνεται. Ομως όταν μπεις στο λεωφορείο για να σε μεταφέρει στο αεροπλάνο, οι επιβάτες όχι μόνο δεν έχουν απόσταση ενός μέτρου και πάνω, καθώς μας λένε, αλλά κάποιοι είναι πλάτη με πλάτη. Στο δε αεροπλάνο χρησιμοποιούνται όλες οι θέσεις. Αλλά ξέχασα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν μεταδίδεται ο ιός!
Οι φίλοι που μας φιλοξένησαν μας απέτρεψαν να μετακινηθούμε με λεωφορείο ή μετρό. «Οπου θέλετε να πάτε θα σας πάμε εμείς, με το αυτοκίνητο», μας είπαν, γιατί γνωρίζουν το πάστωμα που γίνεται σ’ αυτά και την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σ’ αυτούς τους χώρους. Ετσι νωρίς (για να είμαστε λίγοι) ένα πρωινό βρέθηκα να κοιτώ τα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης.
Οσες φορές και να βρεθείς μπροστά από τις Καρυάτιδες, πάντα θα διακρίνεις μια άλλη πτυχή, κάτι νέο, σαν αιώνιες νέες που είναι. Κι αναρωτιέσαι, πώς έφτασε χέρι ανθρώπου, το μυαλό του Ελγιν, να χωρίσει βίαια τα μάρμαρα της Ακρόπολης, πώς απήγαγε μια κόρη; Πού θα πάει, θα βρει τον δρόμο της επιστροφής. Στέκεσαι μπροστά στον λίθο VI της ζωοφόρου του Παρθενώνα και εντοπίζεις το θραύσμα που θα μας δανείσουν από το Μουσείο του Παλέρμο. Ενα τόσο δα κομματάκι, όσο δυο σπιθαμές, η άκρη του ποδιού της θεάς Αρτέμιδος κι η άκρη του χιτώνα της. Τι να σχολιάσεις;
Το άλλο πρωί βρίσκεσαι στο «Ασκληπιείο» Βούλας. Για να κάνεις λιθοτριψία με λέιζερ. Την ίδια μέθοδο, με άλλη διαδικασία, με την οποία καθαρίστηκαν μάρμαρα του Παρθενώνα. Η επιστήμη υπηρετεί την ιατρική και την αρχαιολογία. Προσωπικά χαίρεσαι γιατί οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου φροντίζουν, εν μέσω κορονοϊού, τους ασθενείς. Με μέτρα προστασίας, υπομονή, ενδιαφέρον κι ας δέχονται ασθενείς από όλη την Ελλάδα, για επεμβάσεις που δεν πραγματοποιούνται σε επαρχιακά νοσοκομεία. Ευχαριστίες στον Εφραίμ Σεραφετινίδη και στους συνεργάτες, γιατρούς και νοσηλευτές του «Ασκληπιείου»· αλλά και σε όσους υπηρετούν την υγεία, φροντίζουν ανθρώπους σ’ όλη την Ελλάδα, τούτη τη δύσκολη χρονική περίοδο. Τους οφείλουμε, ειδικά η πολιτεία.
* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας