• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 31.8°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 27.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.7°C / 33.8°C
  4 BF
  18%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  3 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 28.4°C
  1 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.4°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 30.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 31.8°C
  3 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ελπίδα και το μετέωρο βήμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

 • A-
 • A+

Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου αναδείχτηκαν σε σημαντικό πολιτικό γεγονός, όταν όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια βαρετή διαδικασία με περιορισμένο ενδιαφέρον. Είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον προσέδωσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά με τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσε, αλλά φυσικά και η αιφνίδια συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία έδωσε άλλη διάσταση στην αναμέτρηση.

Ομως κάτω από αυτό υπάρχει ένα υπόστρωμα νυν και πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μέσα από διάφορες διαδρομές, αντιφάσεις, δισταγμούς και απογοητεύσεις διατηρούν ελπίδες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναταχθεί και να αποτελέσει σημαντικό πόλο του πολιτικού συστήματος. Σ’ αυτό βοηθά σημαντικά και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει οργανικά τα 2 εκατ. ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που τον προτίμησαν στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και του 2019 με αποτέλεσμα να τον βλέπουν εν πολλοίς ως κέντρο διερχομένων. Το ίδιο συμβαίνει, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με όσους από αυτούς ψήφισαν τη Ν.Δ.

Οι υποψήφιοι προσέφεραν μια μεγάλη βεντάλια πολιτικο-ιδεολογικών επιλογών. Aπό το «εξτρεμιστικό Κέντρο» με πινελιές Ορμπαν που εκπροσώπησε ο Α. Λοβέρδος, τον αχνό σοσιαλδημοκρατικό λόγο του Ανδρουλάκη, την αντιδεξιά δικαιωματική Σοσιαλδημοκρατία του Γ. Παπανδρέου, τον παραδοσιακό πασοκικό πολιτικό λόγο του Καστανίδη, έως την αστική δημοκρατική ευγένεια του Π. Γερουλάνου. Απ’ όλες τις υποψηφιότητες αυτή που αναρρίπισε πάθη και δημιούργησε έντονες πολώσεις ήταν του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν η αχίλλειος πτέρνα του. Η γενικότερη ατμόσφαιρα που επικράτησε και καθόρισε τον νικητή, ήταν αυτή της «ανανέωσης» χωρίς περαιτέρω εμβάθυνση με απολιτικά χαρακτηριστικά.

Ο τελικός νικητής Ν. Ανδρουλάκης ανήκει σε μια γενιά της Ν. ΠΑΣΟΚ γνωστή ως «μια γραβάτα, ένα κινητό στο χέρι και παράγοντες στα υπουργεία», προϊόν της ελληνικής κοινωνίας όταν αυτή ζούσε στον αστερισμό της ανέμελης ευμάρειας. Η γενιά αυτή χαρακτηρίζεται από χαμηλή πολιτική και θεωρητική κατάρτιση, περιορισμένη ομοιοπαθητική με το ιστορικό ΠΑΣΟΚ και μεγάλες ωστόσο φιλοδοξίες.

Στο πρόσωπο του Ανδρουλάκη συνωθούνται διάφορες προσδοκίες και ευσεβείς πόθοι. Εχουμε τους πολλούς της κοινωνικής βάσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ που θέλουν να δουν πάλι να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική κονίστρα. Εχουμε εκείνους, εντός και εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ., που επιθυμούν να αποτελέσει ρεζέρβα-εταίρο της Ν.Δ., εφόσον χρειαστεί. Εχουμε εκείνους που επιθυμούν και «εγγυώνται» ότι θα τον ρυμουλκήσουν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε φυσικά κι εκείνους που κάνουν ήδη positioning για τη διασφάλιση της πολιτικής τους καριέρας.

Εκών άκων θα είναι αναγκασμένος να βγει στο ξέφωτο πλέον και να διαχειρίζεται την καθημερινή πολιτική του κόμματος σε όλα τα πεδία. Οι θερμοκρασίες στην υψικάμινο θα ανέβουν πολύ και θα δοκιμαστεί το σημείο θραύσης του μετάλλου του. Εδώ θα κληθεί να αποδείξει ότι δεν είναι, κατά τον προσφυή χαρακτηρισμό κορυφαίου ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, απλώς ένας κισσός που έχει αναρριχηθεί στον κορμό του ΠΑΣΟΚ.

Εδώ θα δείξει αν μπορεί να οικοδομήσει τη δική του ξεχωριστή πολιτική φυσιογνωμία. Μέχρι τώρα ο ισχυρός πανελλαδικός μηχανισμός που έχει δημιουργήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια τον έχει βοηθήσει αποφασιστικά σε όλες τις εκλογές του. Ομως οι μηχανισμοί είναι κατάλληλοι να αναδεικνύουν βουλευτές και στελέχη, όχι ηγέτες. Εχει δικαίωμα στην ευκαιρία του. Εχει δικαίωμα να του δοθεί εύλογη περίοδος χάριτος να δοκιμαστεί.

Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντιμετωπίζει δυσκολίες να διανοίξει διόδους σε ζωτικούς κοινωνικούς χώρους που θα του δώσουν τη δυνατότητα να αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά. Ταλανίζεται σε μια πολιτική ιδιότυπου διμέτωπου, ο οποίος δεν επαρκεί να το αναγορεύσει εκφραστή προσδοκιών κοινωνικών στρωμάτων που παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ είχε υπό τη σκέπη του.

Η υπό τη νέα ηγεσία πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τη στρατηγική που θα αναπτύξει και τα μέτωπα που θα ανοίξει. Μια πολιτική που θα προσπαθεί απλώς να τηρεί ίσες αποστάσεις δεν οδηγεί πουθενά. Συνολικά η νέα ηγεσία δημιουργεί ελπίδες αλλά και ευθύνες. Είναι σίγουρο ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. οδηγείται σε μια νέα εποχή με άδηλη προς το παρόν σηματοδότηση.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αποκολληθεί από τη μετριότητα. Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνεδριακές διαδικασίες και πολιτικός μετασχηματισμός
Σε μια περίοδο σαν την παρούσα, ένα συνέδριο δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να καθηλωθεί απλά και μόνο σε μια μηχανιστική, οργανωτική προετοιμασία και διαδικασία. Γιατί, τα «πράγματα» δεν είναι πουθενά τα...
Συνεδριακές διαδικασίες και πολιτικός μετασχηματισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο θα είναι το νέο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δεν υπάρχει κανένα σοσιαλιστικό κόμμα ΚΙΝ.ΑΛΛ. που να θυμίζει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Πολύ περισσότερο όταν αναρτούν τη φωτογραφία του Ανδρέα για το «φαίνεσθαι» κι όχι για το «είναι».
Ποιο θα είναι το νέο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μπορεί να σημαίνει η εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, με λογική ή ατομική ψυχολογία, την επιμονή ενός πολιτικού σε σίγουρη ήττα, όταν έχει δυνατότητα αξιοπρεπούς υποχώρησης.
Τι μπορεί να σημαίνει η εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγαλώνοντας την «Παράταξη»
«Να μεγαλώσουμε την Παράταξη» αποτελεί το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα και των έξι υποψήφιων προέδρων στο Κίνημα Αλλαγής. Πώς, όμως, θα μεγαλώσει η «Παράταξη»;
Μεγαλώνοντας την «Παράταξη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι προοδευτικοί πολίτες παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους
Την Κυριακή οι Ελληνες και οι Ελληνίδες πηγαίνουν στις κάλπες. Το δίλημμα είναι καθαρό. Δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος. Το δίλημμα είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες.
Οι προοδευτικοί πολίτες παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας