• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 31.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.7°C / 32.5°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.2°C / 28.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 26.0°C / 31.6°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 25.5°C / 31.6°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  5 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.4°C / 31.8°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαγειρεύει σήμερα για να έχει αύριο

 • A-
 • A+

Ποιος είναι ο πρώτος στόχος ενός νέου αρχηγού όταν αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις τύχες ενός κόμματος εντός του οποίου υπάρχουν ισχυρές ομάδες που δεν συμφωνούν μαζί του και απλώς του δίνουν περίοδο χάριτος για να τον μετρήσουν; Να ελέγξει το κόμμα του τοποθετώντας σε θέσεις-κλειδιά δικά του στελέχη ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το τι παίζεται στη βάση και για να αποτρέπει κινήσεις αμφισβήτησής του, οργανωμένες ή αυθόρμητες. Αυτό έκανε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν ήθελε να υποστεί ό,τι υπέστη ο πατέρας του πριν από μερικά χρόνια. Στη συνέχεια συμμάχησε με ορισμένους εσωκομματικούς αντιπάλους του, τους προώθησε σε νευραλγικά πόστα, αξιοποίησε ανθρώπους τους και ανέχτηκε τις απόψεις τους, ακόμη και αυτές που ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις δικές του.

Μπορεί να χαλούσε την εικόνα που είχε φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του -δηλαδή του ευρύχωρου φιλελεύθερου, του κεντρώου που φιλοδοξεί να καταργήσει τη διάκριση Δεξιάς-Αριστεράς, που δεν καθοδηγείται από δογματισμούς και συντηρητικά στερεότυπα- αλλά εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν να δημιουργήσει τον μηχανισμό που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα και θα θεραπεύσει την ανασφάλειά του.

Στη συνέχεια επιχείρησε να προσεταιριστεί τους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης υποσχόμενος προστασία και κυρίως στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων τους, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς. Η ενασχόλησή τους με τα μέσα ενημέρωσης δεν αποσκοπεί στο κέρδος. Επιρροή θέλουν να έχουν για να πιέζουν, να εκβιάζουν, να διαπραγματεύονται από θέση ισχύος με τις κυβερνήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε, χωρίς πολλά πολλά, χωρίς αστερίσκους, χωρίς αντίσταση, το πλαίσιο. Κι αυτοί το ανταπέδωσαν. Τον βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές, τον βοήθησαν να ξεπεράσει τις δυσκολίες κάνοντας το μαύρο άσπρο για την κυβέρνησή του και την τρίχα τριχιά για τους πολιτικούς αντιπάλους του και συνεχίζουν να τον βοηθούν, στέλνοντας αραιά και πού κάποια προειδοποιητικά μηνύματα για να του θυμίζουν τη συμφωνία που έχουν κάνει και διαμηνύοντάς του με κομψό τρόπο ότι δεν πρέπει να μπει στον πειρασμό να σκεφτεί πως μπορεί να προχωρήσει χωρίς να τους υπολογίζει.

Ταυτοχρόνως εφάρμοσε πολιτικές για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τάξης στην οποία και ο ίδιος ανήκει. Απευθείας αναθέσεις, πώληση φιλέτων της δημόσιας περιουσίας, ρυθμίσεις χρεών, μείωση φορολογίας, ελεύθερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στους πόρους των ευρωπαϊκών ταμείων, συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία για να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας, κατώτατος μισθός πείνας. Και βεβαίως ψήφισε νόμους για να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία και στη διαδήλωση - πάγια αιτήματα του ΣΕΒ.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών. Πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του, άλλαξε τον νόμο (αν και είχε δεσμευτεί ότι δεν θα το κάνει) για να διορίσει επικεφαλής της πρόσωπο το οποίο δεν είχε τα προσόντα που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, επέτρεψε τις παρακολουθήσεις πολιτών και τώρα εκκαθαρίζει την υπηρεσία από τα στελέχη που θεωρεί ότι δεν ανήκουν στην παράταξή του, στέλνοντάς τα στην Αστυνομία, τάχα μου για να τη βοηθήσουν στην εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων.

Το καθεστώς στήνεται μεθοδικά σε όλα τα πεδία ισχύος. Δημιουργούνται τετελεσμένα που δεν θα είναι εύκολο να αποκαθηλωθούν από μια κυβέρνηση με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό. Ο πρωθυπουργός μαγειρεύει σήμερα για να έχει και αύριο.

Ανάγωγα

Ενοχη για παράβαση των υπουργικών της καθηκόντων κρίθηκε η Ινγκερ Στόιμπεργκ, πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, καθώς με παράνομη απόφασή της χώρισε ζευγάρια προσφύγων. Η Στόιμπεργκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 60 ημερών, ποινή την οποία θα πρέπει να εκτίσει καθώς δεν είναι εφέσιμη. Ευτυχώς που δεν γίναμε η Δανία των Βαλκανίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Και πώς να βγάλεις άκρη με τις παλινωδίες των αρίστων!
Λήξη συναγερμού; Επιστροφή στην κανονικότητα; Ο ιός συνετρίβη και αποσύρθηκε; Ανοίξαμε ασφαλώς και σας περιμένουμε με χορούς και πανηγύρια; Τι ισχύει; Εξαρτάται ποιος μιλάει και πότε μιλάει.
Και πώς να βγάλεις άκρη με τις παλινωδίες των αρίστων!
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μάζευε κι ας είναι σάπιες ρόγες»
Ο κ. Γεωργιάδης πάντως έχει αποδειχτεί και χρήσιμος για τους υποψιασμένους πολίτες. Του ξεφεύγουν (;) πράγματα που κάποιος άλλος στη θέση του θα έκανε τα πάντα για να κρύψει ή να εξωραΐσει.
«Μάζευε κι ας είναι σάπιες ρόγες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πετάει ο γάιδαρος;» -«Πετάει ακόμη, αλλά σαν κότα»!
Υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πανέτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα με διαφορετικό τρόπο από τον συνήθη πριν ακόμη κερδίσει τις εκλογές. Υποσχόταν ότι έχει αλλάξει και καλούσε τους πολίτες να την...
«Πετάει ο γάιδαρος;» -«Πετάει ακόμη, αλλά σαν κότα»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί
Οσο κυλούν οι μέρες τόσο πιο πιεστικό προβάλλει το ερώτημα: Πότε ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει να εφαρμόζει το περιεχόμενο της ατζέντας που έχει σε κάποιο συρτάρι του γραφείου του στο Μαξίμου;
Δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μη γυρίσουμε πίσω
Ποια είναι αυτά που θέλει να απαλείψει  η ΝΔ από το παρελθόν της; Θέλουν να μην επιστρέψουμε σε ότι θετικό είχε κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Την εργασία με δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις, τη δημόσια...
Να μη γυρίσουμε πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απολείπειν ο Θεός Μνημόνιον
Η επιλογή της Ν.Δ. να παραχαράξει τον Καβάφη δεν στερούνταν μονάχα γνώσης ή έστω στοιχειώδους σεβασμού. Διότι, εντάξει, Καβάφη μπορεί να μην έχουν διαβάσει όλοι στη Ν.Δ. Αλλά όταν ανέτρεχαν στα άπαντά του για...
Απολείπειν ο Θεός Μνημόνιον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας