• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.9°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.4°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.5°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.0°C
  1 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  52%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Nutri-score: ένα σχέδιο ολοκληρωτικού χαρακτήρα

 • A-
 • A+

Το τετρασέλιδο σπουδαίο αφιέρωμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο αποκαλύπτει σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σήμανση των προϊόντων διατροφής, θυμό και οργή προκαλεί στους πολίτες εκείνους που αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό. Προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόσουν σύστημα σήμανσης στα συσκευασμένα τρόφιμα με μια ταμπελίτσα με πέντε γράμματα A, B, C, D, Ε, υποδηλώνοντας τον βαθμό υγιεινότητας του προϊόντος: Α ίσον υγιεινό, Β καλό, C σχετικά υγιεινό, D και E ανθυγιεινά. Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω αλγορίθμου. Με αυτό το σύστημα το παρθένο ελαιόλαδο κατατάσσεται στο γράμμα D, δηλαδή ανθυγιεινό! Κοντά στο ανθυγιεινό κατατάσσεται και το μέλι!

Αλλά με ποια λογική και ποια αντίληψη δημοκρατικότητας μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθορίσει για τους πολίτες και έμμεσα να τους ωθήσει τι τρόφιμα θα διαλέγουν και τι είναι γι’ αυτούς υγιεινό και τι όχι; Κι αυτό γιατί σχετικά με το τι είναι υγιεινό και τι λιγότερο, υπάρχουν εκατοντάδες γνώμες που άλλοτε ενισχύονται από την παράδοση (όπως π.χ. μεσογειακή διατροφή, ελαιόλαδο, όσπρια κτλ), άλλοτε από τους ειδικούς της διατροφής και από τις γνώμες και τις γνώσεις των αγοραστών. Το σχέδιο αυτό, που αποσκοπεί να ομοιογενοποιήσει τη στάση των αγοραστών διατροφικών προϊόντων, ορίζοντας πέντε κατηγορίες υγιεινότητας, αποπνέει ολοκληρωτισμό. Φαίνεται ότι πίσω από αυτό βρίσκεται το λόμπι των μεγάλων εταιρειών προϊόντων διατροφής.

Είναι πολύ καλή και ενθαρρυντική η θέση του γ.γ. Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), κ. Γιάννη Μάνου, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας: «Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι απλουστευτική, παραπλανητική και αθέμιτη και δεν ενημερώνει σωστά τον Ευρωπαίο καταναλωτή με τη μονοδιάστατη φιλοσοφία της». Μόνο που δεν πρόκειται για φιλοσοφία, αλλά για μία απολύτως αντιδημοκρατική ενέργεια. Δεν χρειάζεται και δεν απαιτείται καμία τέτοια σήμανση ομοιογενοποίησης. Κάθε χώρα ανάλογα και με τη γεωγραφική της θέση (Βορράς, Νότος), με τις ξεχωριστές κλιματικές συνθήκες και τις όποιες ιδιαιτερότητές της, μπορεί να καθορίζει κριτήρια για το πώς πρέπει να παράγονται και να διατίθενται τα διατροφικά προϊόντα.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται πράγματι για την υγεία των πολιτών της Ενωσης, ας το αποδείξει με μέτρα, δημοκρατικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των αποφάσεων για τη δημόσια υγεία:

Α) Απαγόρευση όλων των βλαβερών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων (και του Ράουνταπ). Β) Επιβολή μέτρων για την υγιεινή εκτροφή των ζώων χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά (γελάδια, χοίροι και πουλερικά). Γ) Μέτρα ενίσχυσης του βιολογικού τρόπου παραγωγής τροφίμων. Δ) Μέτρα για καθαρό πόσιμο νερό. Ε) Απαγόρευση των ιχθυοκαλλιεργειών. ΣΤ) Απαγόρευση της υπεραλίευσης. Ζ) Απαγόρευση των πλαστικών δοχείων για τα τρόφιμα κτλ.

Το αντιδημοκρατικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβάλλει από το σχέδιο σήμανσης πρέπει να συσχετιστεί με τις μυστικές συμβάσεις για την αγορά των εμβολίων και την άρνησή της να δημοσιεύσει τα σχετικά έγγραφα. Καθώς και με το γεγονός της «προδοσίας της σχετικά με τη διάθεση εμβολίων στις φτωχές χώρες». Και βέβαια το πιο σημαντικό είναι οι αποφάσεις και οι ενέργειές της σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα αλλά και τόσες άλλες. Εάν οι πολίτες της Ε.Ε. δεν αγωνιστούν για πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων, τότε το μέλλον της θα είναι πολύ οδυνηρό.

Γιάννενα


Η επιστολή και η απάντηση δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 13/12/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ελληνική υπογραφή χάθηκε η φέτα
Ολοι όσοι συνέβαλαν στην κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας, να γνωρίζουν ότι αυτή θα αποτελεί πλέον τον πολιορκητικό κριό στις διεθνείς αγορές για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας.
Με ελληνική υπογραφή χάθηκε η φέτα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακρίβεια και το «στο κρανίο» του υπουργού μας
Με τέτοια οικονομική καταιγίδα -βαριά φορολογία, ανεργία, συνωμοσία ακρίβειας- αισχροκέρδειας ασύδοτων κερδοσκόπων, έχουμε ταυτόχρονα την απουσία κράτους αλλά και της όποιας αντίστασης των καταναλωτών.
Η ακρίβεια και το «στο κρανίο» του υπουργού μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πατριωτική στάση η διατροφική επάρκεια της χώρας
Οι μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να κατανοήσουν πως το μέλλον βρίσκεται στην παραγωγή προϊόντων εντάσεως τεχνολογίας και όχι αποκλειστικά στη βασική πρωτογενή παραγωγή.
Πατριωτική στάση η διατροφική επάρκεια της χώρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Nutri-score, το «Πεντάγωνο» της Nestlé κι ένα πιρούνι
Με αφορμή το Θέμα της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, από το Μάρμπουργκ της Γερμανίας δύο φωτογραφίες κι ένα μικρό, υποδόριο σχόλιο για το «βασίλειο» της ελβετικής πολυεθνικής, στη λίμνη Λεμάν.
Το Nutri-score, το «Πεντάγωνο» της Nestlé κι ένα πιρούνι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φετιχισμός της καινοτομίας
Είναι πρόοδος η εσπευσμένη αντικατάσταση των αγαθών, ο καταναλωτικός ατομικισμός και ηδονισμός, το κυνήγι της καινοτομίας, ο δανεισμός χρημάτων για να αγοράσουμε προϊόντα που είναι προγραμματισμένα να χαλάσουν;
Ο φετιχισμός της καινοτομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηρθε η ώρα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία από τη γλυφοσάτη!
Πριν από λίγες ημέρες, δικαστήριο της Καλιφόρνια καταδίκασε σε βαρύ πρόστιμο 350 εκατομμυρίων ευρώ την εταιρεία Μonsanto για χρήση της καρκινογόνας ουσίας γλυφοσάτη στο διαδεδομένο (με την εμπορική ονομασία)...
Ηρθε η ώρα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία από τη γλυφοσάτη!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας