Στη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία κατά κύριο λόγο και της επίσκεψης Σολτς στο Παρίσι κατά δεύτερο την Παρασκευή 10/12 η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ξεκίνησε τη διαδικασία απόσχισης από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Δεν πρόκειται για υστερόγραφο των συγκρούσεων της δεκαετίας του ’90 στην πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά για πρελούδιο μιας ενδεχόμενης συνολικής ευρωπαϊκής κρίσης.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η όποια κρίση ξεσπάσει δεν πρόκειται να λυθεί, ή έστω να αποκλιμακωθεί, με τη διαιτησία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και πολύ περισσότερο με ευρωατλαντική στρατιωτική επέμβαση.
Η Ρωσία του 2021, ανεξάρτητα από τη μέχρι τότε εκτόνωση ή επιδείνωση της αντιπαράθεσης με την Ουκρανία, θα έχει στόχο το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, των δύο δηλαδή διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει ισότιμα.
Η όποια αναζωπύρωση των εθνικιστικών συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα συμπέσει με μια κρίσιμη καμπή της διατλαντικής σχέσης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ενα σκηνικό που παραπέμπει στο 1991, όταν η τότε Ε.Ε. των 12 ήταν απορροφημένη από τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο τέλος του χρόνου στη Συμφωνία του Μάαστριχτ.
Μπορεί η απόφαση της Βουλής στην Μπάνια Λούκα να υποβαθμιστεί ως εθνικιστικό πυροτέχνημα για εσωτερική κατανάλωση;
Μια ματιά στην Ιστορία των Βαλκανίων από το Συνέδριο της Βιέννης το 1815 μέχρι και την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 μας θυμίζει ότι όταν κορυφωνόταν η ένταση μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων καταγραφόταν μια αναζωπύρωση των παγωμένων εθνικιστικών συγκρούσεων στην περιοχή.
Το καθεστώς του Ντέιτον, που επέβαλε πριν από 26 χρόνια ο Χόλμπρουκ στους τρεις αντιμαχόμενους εθνικισμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, φάνηκε από την αρχή ότι de facto νομιμοποιούσε τη διαίρεση της χώρας με περιτύλιγμα μια προσχηματική de jure χαλαρή συνομοσπονδία.
Η Ρωσία του Πούτιν αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν και γιατί όχι και η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ θα αμφισβητήσουν σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικά κίνητρα η καθεμία την όποια προσπάθεια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ να θεωρήσουν τη διαχείριση μιας νέας βαλκανικής κρίσης ως εσωτερική ευρωατλαντική υπόθεση.
Τέλος, η όποια αποσταθεροποίηση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα δημιουργήσει ένα ντόμινο αποσταθεροποίησης στις εστίες έντασης της πρώην Γιουγκοσλαβίας με επόμενο σταθμό τη Βόρεια Μακεδονία και μεθεπόμενο το Κόσσοβο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας