• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 26.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.2°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: πρόοδος ή συντήρηση;

 • A-
 • A+

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από γενναία ανατροπή του πολιτικού συστήματος ώστε να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της. Μια διοικητική μεταρρύθμιση που θα μεταφέρει, με διαφάνεια, τις εξουσίες από το κεντρικό κράτος σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, οι Συνεταιρισμοί, τα τοπικά Πανεπιστήμια, για να μπουν περισσότερες Ελληνίδες και Ελληνες στον δρόμο της προόδου και να διευρύνουν την παραγωγική βάση.

Μια τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση απαιτεί ένα προοδευτικό κόμμα αισιόδοξο, με σχέδιο, και πολιτικούς με πίστη στις δυνάμεις μας που θα διεκδικήσουν την εξουσία για να τη μοιράσουν. Τέτοιο κόμμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Αντίθετα, υπερεκπροσωπείται η συντήρηση, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του φάσματος. Κόμματα που πιστεύουν ότι η πολιτική είναι θέμα διαχείρισης, όχι οράματος, ότι το σύστημα δεν αλλάζει, ότι η εξουσία πρέπει να εναλλάσσεται μεταξύ «δικών μας» και «δικών τους». Το πολιτικό κενό που έχουν αφήσει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι δυσθεώρητο.

Οταν χτίζαμε τον Τομέα Επικοινωνίας στο ΠΑΣΟΚ ξεκινούσαμε από μια θεμελιώδη αρχή: για να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πού θέλουμε το κόμμα στο τέλος της διετίας. Ο στόχος να καθορίζει το άμεσο. Γιατί έτσι έχεις στρατηγική και δεν άγεσαι και φέρεσαι από την επικαιρότητα, χτίζεις ομάδα και δεν σέρνεσαι από το κάθε στέλεχος, δεν μένεις δέσμιος σε προσλαμβάνουσες του χθες. Αν ξεκινήσουμε σήμερα να χτίζουμε το πατριωτικό, προοδευτικό κόμμα του μέλλοντος θα το έχουμε έτοιμο να διεκδικήσει την εξουσία σε δύο χρόνια.

Για να γίνει αυτό, ο νέος πρόεδρος (δεν γνωρίζω ακόμα ποιος θα εκλεγεί) πρέπει να στείλει δείγματα γραφής άμεσα για να κερδίσει τις εντυπώσεις:

Να διευρύνει την ομάδα του με ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Μια μικρή κάστα δεν μπορεί να φτιάξει ένα μεγάλο κόμμα που πιστεύει στην Ελληνίδα και τον Ελληνα.

Να ξεκινήσει αλλαγές στο καταστατικό. Να ανοίξει το κόμμα με εργαλεία, όπως οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ώστε να καταστήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύγχρονο και δημοκρατικό, ανοιχτό στα λαϊκά στρώματα.

Να «λιώσει σόλες». Να μεταφέρει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ότι κάτι αλλάζει, να ενεργοποιήσει στελέχη που παραμένουν αδρανή, που με τη σειρά τους θα φέρουν στις κάλπες όσους σήμερα δεν πιστεύουν ότι η πολιτική μπορεί να γίνει φορέας αλλαγών. Η πολιτική ανασυγκρότηση του κόμματος δεν μπορεί να γίνει από το εξωτερικό.

Τέλος, να μεταφράσει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις που αφορούν την κοινωνία σήμερα. Αυτό απαιτεί ένα δημοκρατικό συνέδριο θέσεων με ευρύ προσυνεδριακό διάλογο και σύνθεση. Η ομάδα μου και εγώ προτείναμε το σχέδιο Αναγέννηση. Είναι στη διάθεση του νέου προέδρου.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Μπορεί όμως να γίνει. Μπορεί να αγκαλιάσει και να εμπνεύσει, να δώσει ελπίδα και να αγαπηθεί, να δείξει εμπιστοσύνη και να εισπράξει εμπιστοσύνη. Δευτέρα πρωί ξημερώνει μια νέα μέρα για τον χώρο και άρα για τη χώρα. Θα πάμε εκεί που θα μας δείξουν ή εκεί που θα επιλέξουμε; Το δεύτερο θα μας κάνει ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνεδριακές διαδικασίες και πολιτικός μετασχηματισμός
Σε μια περίοδο σαν την παρούσα, ένα συνέδριο δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να καθηλωθεί απλά και μόνο σε μια μηχανιστική, οργανωτική προετοιμασία και διαδικασία. Γιατί, τα «πράγματα» δεν είναι πουθενά τα...
Συνεδριακές διαδικασίες και πολιτικός μετασχηματισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κενά
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.
Πολιτικά κενά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καταλλαγή τώρα και βλέπουμε
Γιατί ζήτησε τώρα ο Αλ. Τσίπρας εκλογές; Για να πετάξει το γάντι στον πρωθυπουργό ενώ ήξερε ότι δεν θα το σηκώσει; Γιατί δεν επέλεξε μια άλλη πολιτική, για παράδειγμα την κατάθεση πρότασης μομφής, όπως του...
Καταλλαγή τώρα και βλέπουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Habemus papam (στο ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η πλειονότητα των εκτιμήσεων ασχολείται με τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό μεριδίων του εκλογικού σώματος, όπως αυτό εκφράστηκε στις εκλογές του 2015 και του 2019.
Habemus papam (στο ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαφαινόμενη αναγέννηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η επικίνδυνη για τη Ν.Δ. νέα συνθήκη
H τελευταία μηνιαία μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata καταγράφει μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση ύψους 70% ως προς την επιρροή του Κινήματος Αλλαγής.
Η διαφαινόμενη αναγέννηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η επικίνδυνη για τη Ν.Δ. νέα συνθήκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελπίδα και το μετέωρο βήμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου αναδείχτηκαν σε σημαντικό πολιτικό γεγονός, όταν όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια βαρετή διαδικασία με περιορισμένο ενδιαφέρον.
Η ελπίδα και το μετέωρο βήμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας