• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.4°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 27.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 28.7°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.7°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 23.1°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.5°C / 27.2°C
  1 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.1°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  40%
John Macdougall/Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαχείριση της μετάβασης

 • A-
 • A+

Η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία, το αρχαιότερο κεντροαριστερό κόμμα στην Ευρώπη, επανέκαμψε την Τετάρτη στην καγκελαρία ύστερα από δεκαέξι χρόνια απουσίας.

Πριν από μερικούς μήνες το ιστορικό SPD φαινόταν να έχει κλείσει τον κύκλο του ως μεγάλο κόμμα καθώς οι δημοσκοπήσεις το κατέτασσαν στην τρίτη θέση μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.

Σήμερα υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που συνδέει την ορκωμοσία Σολτς με την είσοδο των Σοσιαλδημοκρατών στην καγκελαρία το 1918-19 με τους Εμπερτ και Σάιντεμαν, το 1969 με τον Μπραντ και μετά το 1974 με τον Σμιτ, και τέλος το 1998 με τον Σρέντερ.

Κάθε φορά που η Γερμανία έπρεπε να υλοποιήσει μια δύσκολη μετάβαση ή ακόμη περισσότερο μια οδυνηρή προσαρμογή, οι Σοσιαλδημοκράτες πρόβαλλαν ως οι πλέον κατάλληλοι διαχειριστές της αλλαγής ή και της ανατροπής.

Το 1918 οι Σοσιαλδημοκράτες Εμπερτ και Σάιντεμαν ανέλαβαν την εξουσία και επέβαλαν τη σταθεροποίηση της ηττημένης στον πόλεμο χώρας με κάθε μέσον και κόστος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νόσκε έπνιξε στο αίμα την επανάσταση των Σπαρτακιστών που είχαν δημιουργήσει σοβιέτ σε όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή ο καγκελάριος Σάιντεμαν υπέγραφε τους επαχθείς όρους της Συνθήκης των Βερσαλιών που επιδίκαζαν δυσθεώρητες, υπέρ της Γαλλίας κυρίως, αποζημιώσεις αλλά και υποχρέωναν το Βερολίνο σε σημαντικές εδαφικές απώλειες.

Οταν ο Μπραντ ήλθε στην εξουσία το 1969, η Δυτική Γερμανία ήταν το πιο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην ΕΣΣΔ και τους δορυφόρους της, με τη Βόνη εγκλωβισμένη στην άρνηση οποιασδήποτε σχέσης με την Ανατολική Γερμανία.

Μέσα σε τρία χρόνια ο Μπραντ αποκατέστησε μια ειδική σχέση με την ΕΣΣΔ, η οποία με τη σειρά της επέτρεψε την εξομάλυνση των σχέσεων της Βόνης με το Ανατολικό Βερολίνο.

Επιπλέον ο Μπραντ αναγνώρισε την οριστική απώλεια των ανατολικά των ποταμών Οντερ-Νάισε εδαφών που αποτελούσαν το εν τρίτον της έκτασης της χώρας στα σύνορα του 1937, με πληθυσμό 10 εκατομμύρια κατοίκους που απελάθηκαν μαζικά το 1945.

Οταν ο Σρέντερ διαδέχθηκε τον Κολ τον Νοέμβριο του 1998, πρώτον, είχε πριν από την ορκωμοσία του δεχθεί να ανακληθεί η διαλυθείσα προ των εκλογών Μπούντεσταγκ για να εγκρίνει τη συμμετοχή της Γερμανίας σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στη συνέχεια, αφού εξανάγκασε ύστερα από λίγους μήνες σε παραίτηση τον ηγέτη του SPD και υπουργό Οικονομικών Λαφοντέν, προχώρησε στην προώθηση ενός οδυνηρού κόστους πακέτου μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών με την ονομασία Ατζέντα 2010 οι οποίες στόχευαν στη μείωση του κόστους της κοινωνικής ασφάλειας και των συνταξιοδοτικών ταμείων αλλά και στην ελαστικοποίηση της εργασίας. Με άλλα λόγια ό,τι δεν τόλμησε η κοινωνική Κεντροδεξιά του Κολ το υλοποίησε ένα κόμμα που στο καταστατικό του αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα της εργατικής τάξης.

Σήμερα, τριάντα και πλέον χρόνια μετά την πτώση του Τείχους και την ενοποίηση της χώρας, είκοσι και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση της ευρωζώνης αλλά και δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης της ευρωζώνης, η Γερμανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι.

Ή θα συνεχίσει την τακτική της Μέρκελ να κλοτσάει το τενεκεδάκι ή να πετάει τη σκόνη κάτω από το χαλί με κίνδυνο την αποδόμηση των μέχρι τώρα κεκτημένων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή θα επιλέξει την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με βήματα που θα σημαίνουν τη μη αντιστρέψιμη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Για ακόμη μία φορά μια υπαρξιακής σημασίας μετάβαση θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί με Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θολό τοπίο στη Γερμανία
Δέκα μήνες σχεδόν μετά την εξάπλωση της πανδημίας και λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2021 στη Γερμανία, το πολιτικό τοπίο της χώρας είναι όσο ποτέ θολό.
Θολό τοπίο στη Γερμανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύνδρομο της Μεγάλης Ελβετίας
Η πολιτική κρίση στη Γερμανία που πυροδοτήθηκε από τις εξελίξεις στη Θουριγγία, μέρα με τη μέρα μοιάζει να εξελίσσεται σε δυναμική πλήρους ανατροπής στο πολιτικό σκηνικό.
Το σύνδρομο της Μεγάλης Ελβετίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οριακή ισορροπία
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι Χριστιανοδημοκράτες αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες θέλησαν κατά προτεραιότητα να περιφρουρήσουν τη συνοχή της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού καθώς πρόωρη προσφυγή στις...
Οριακή ισορροπία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Βόνη στη Βαϊμάρη;
Η δικομματική σταθερότητα και ο αποκλεισμός της συνεργασίας με ακροδεξιά πολιτικά μορφώματα υπήρξαν δύο από τις πιο βαρύνουσες παραμέτρους που συνέθεταν το στίγμα της Δημοκρατίας της Βόνης.
Από τη Βόνη στη Βαϊμάρη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στασιμότητα και αβεβαιότητα
Το 1966, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η Δ. Γερμανία είχε εισέλθει στην πρώτη μεταπολεμική ύφεση, επικράτησε λογική αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που αποτυπώθηκε στη συγκρότηση κυβέρνησης Συνασπισμού.
Στασιμότητα και αβεβαιότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια σοσιαλδημοκρατική τραγωδία
Θα μπορούσε να είναι μια συναρπαστική προεκλογική εκστρατεία. Μια αντιπαράθεση σχετικά με την πολιτική πορεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, μια ψηφοφορία για μια πραγματική στροφή. Και κάπως έτσι φάνηκε στις...
Μια σοσιαλδημοκρατική τραγωδία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας