• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 10.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 14.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  41%

Αποψη από τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Τα στοιχεία που «καίνε» την κυβέρνηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+

Η επιστολή της ΑΚΤΩΡ προς την Αττικό Μετρό ΑΕ που αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο 4/12, φέρνει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Η επιστολή διαψεύδει και εκθέτει την κυβέρνηση, καθιστώντας την υπεύθυνη για μεγάλες καθυστερήσεις και υπόλογη για εκτροχιασμό του κόστους του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα η επιστολή αποκαλύπτει ότι:

 • Η Αττικό Μετρό καταβάλλει σχεδόν 1.000.000 ευρώ το μήνα ως αποζημιώσεις για καθυστερήσεις που η ίδια έχει προκαλέσει μετά το 2019.
 • Η πλευρά του δημοσίου έχει αποδεχτεί τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις που προκαλεί η εφαρμογή της λύσης της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου
 • Το έργο μετά το 2019 δεν έχει χρονοδιάγραμμα εργασιών και συνεπώς δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες.
 • Το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το 2025, 5 δηλαδή χρόνια αργότερα από το 2020, οπότε και θα λειτουργούσε αν δεν άλλαζε το σχεδιασμό του η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με τον υπουργό υποδομών Κ. Καραμανλή εκτός τόπου και χρόνου, να δηλώνει ότι ο δικός του στόχος είναι το έργο να παραδοθεί το 2023.

Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και αυτό που επιχειρεί, είναι το ίδιο με αυτό που κάνουν τα παιδιά όταν πιάνονται αδιάβαστα.
Μη μπορώντας να αμφισβητήσουν την αποτυχία την παραδέχονται, ρίχνοντας όμως τις ευθύνες αλλού.

Η άσκηση στην οποία επιδίδονται, να πείσουν ότι μετά από 2,5 χρόνια στην κυβέρνηση δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον εκτροχιασμό του έργου, είναι μάταιη.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, υπάρχουν 10 αδιάσειστα στοιχεία που διαψεύδουν το παιδαριώδες αφήγημα και τους καθιστούν υπεύθυνους για την πορεία του έργου.

Συγκεκριμένα:

1. Μιλώντας για καθυστερήσεις: Το έργο το 2012, συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσής του, είχε φορτωθεί ήδη με 5 χρόνια καθυστέρησης. Στη συνέχεια, το 2014-2015 σταμάτησε να κατασκευάζεται, έχοντας ολοκληρωμένο μόλις το 33% της κατασκευής του.

2. Για τις καθυστερήσεις του έργου μέχρι το 2015, το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε περί τα 200 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις στους εργολάβους. Το ποσό επιδίκασαν τα διαιτητικά δικαστήρια από ένα σύνολο διεκδικήσεων που έφτανε στα 1,2 δισ. Τις αποζημιώσεις αυτές που οφείλονται σε καθυστερήσεις επί κυβερνήσεων ΝΔ, προσπαθεί σήμερα ο υπουργός υποδομών, ατυχώς, να χρεώσει στη διαχείριση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

3. Το 2016-2019 το έργο γνώρισε τη μεγαλύτερη πρόοδό του, αφού από το 33% το 2016, έφτασε το Σεπτέμβριο του 2019 στο 75% της ολοκλήρωσής του. Εκτελέστηκε, δηλαδή, σε μόλις 3,5 χρόνια, το 42% του έργου.

4. Η πρόοδος αυτή που ο υπουργός αμφισβητεί, τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία από 4 πλευρές:

 • Από την πρόοδο του φυσικού αντικειμένου του έργου.
 • Από την πρόοδο του οικονομικού αντικειμένου του. 
 • Από τη διαχειριστική αρχή του υπουργείου υποδομών και
 • Από τους ευρωπαίους χρηματοδότες του έργου. 

Στις μεγάλες απορροφήσεις κονδυλίων εκείνης της εποχής οφείλεται, άλλωστε, το 1 δις ευρώ αποθεματικό που η σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό βρήκε από την προηγούμενη στα ταμεία της εταιρείας και από τα οποία δεν έχει μείνει σήμερα ούτε το 10%.

5. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που ακολουθήθηκε το 2016 - 2019, οι 12 από τους 13 σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδίνονταν σε λειτουργία στο τέλος του 2020, ενώ ο σταθμός Βενιζέλου θα παραδίνονταν με τα αρχαία αμετακίνητα το 2023. Σήμερα δηλαδή η Θεσσαλονίκη, αν δεν είχε αλλάξει σχεδιασμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα είχε Μετρό από τη μια άκρη της μέχρι την άλλη.

6. Σύμφωνα με το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακύρωσε το 2019, στο ενδεχόμενο που ο ανάδοχος δεν παρέδιδε το έργο στην ώρα του στο τέλος 2020, όφειλε να καταβάλει εκείνος ρήτρες στο δημόσιο και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, που το δημόσιο πληρώνει συνεχώς αποζημιώσεις στον ανάδοχο.

7. Επειδή και αυτό γίνεται απόπειρα να αμφισβητηθεί, παρατίθενται οι διαβεβαιώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΑΚΤΩΡ για την ολοκλήρωση του έργου εντός χρονοδιαγράμματος, τον Φεβρουάριο 2019. 

8. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε το σχεδιασμό του έργου το 2019 προσθέτοντας άλλα 5, όπως αποκαλύπτεται τώρα, χρόνια καθυστέρησης, καθώς και πολλά εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κόστος.

9. Αν και υπήρχε επιστημονικά και τεχνικά εφικτή λύση που είχε εγκριθεί, μελετηθεί και ήδη εφαρμόζονταν πριν το 2019 για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με ανάδειξη του μνημείου αμετακίνητου στη θέση του, η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει τη λύση που καταστρέφει το μνημείο, καθυστερεί το έργο και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό του.

10. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ιστορία 2,5 χρόνων στη διαχείριση του έργου και είναι αυτή που ευθύνεται αποκλειστικά για τον εκτροχιασμό που προκάλεσε στους χρόνους παράδοσης, (η Θεσσαλονίκη σήμερα θα είχε Μετρό), όσο και στο κόστος του έργου, επιβαρύνοντάς το με εκατομμύρια επιπλέον ευρώ.

Κι ακόμη δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ…

 

* Καθηγητής ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουράζουν το μυαλό τους στο επικοινωνιακό, φθείροντας το λειτουργικό...
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δείγματα που δεν επιτρέπουν πια μία στείρα αντιπολιτευτική εκμετάλλευση εναντίον κάποιας κυβέρνησης που δεν συμπαθούμε, αλλά μας υποχρεώνουν όλους σε μια διαφορετική ρότα πριν να...
Κουράζουν το μυαλό τους στο επικοινωνιακό, φθείροντας το λειτουργικό...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πείνα των βιομηχανικών χωρών για πρώτες ύλες και σπάνιες γαίες μπορεί να αντιμετωπισθεί
Με τη μελέτη του για τους πόρους, το Öko-Institut με έδρα το Φράιμπουργκ της Γερμανίας, παρέχει μια ολοκληρωμένη περιγραφή του προβλήματος της πείνας για πρώτες ύλες.
Η πείνα των βιομηχανικών χωρών για πρώτες ύλες και σπάνιες γαίες μπορεί να αντιμετωπισθεί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιον Δικαστή θέλουμε τελικά;
«Η δικαστική εξουσία, ως, θα λέγαμε η πιο αξιοκρατική και διαφανής ως σήμερα στη σύγχρονη ιστορία, έχει ακόμα μερικά αποκτήματά της να διαφυλάξει».
Ποιον Δικαστή θέλουμε τελικά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρτος 2.000 ευρώ
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εξευτελιστικό, προσβλητικό και προκλητικά αναιδές από το να αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή σε χρήματα. Το ύψιστο αγαθό της ζωής προφανώς και δεν μπορεί να κοστολογηθεί. Αυτό είναι αρχή.
Αρτος 2.000 ευρώ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κάντε ησυχία, μην ξυπνήσουμε τα κανάλια...»
Οι ειδησεογραφικοί σταθμοί δίνουν την εντύπωση ότι περιμένουν να δουν ποιος από τους ανταγωνιστές θα βγάλει πρώτος το φίδι από την τρύπα. Αισθάνομαι ότι κάποιος στα γραφεία λέει: «Ασε καλύτερα. Ας περιμένουμε...
«Κάντε ησυχία, μην ξυπνήσουμε τα κανάλια...»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλήθεια, ψέματα και fake news στην πολιτική μας σκηνή
Δεν θυμάμαι στην πολιτική μας ζωή τόσο συχνή χρήση του όρου ψέμα, λες/λέτε ψέματα. Η συχνή χρήση του μιλάει για την πολιτική μας κατάσταση. Υποτίθεται ότι μετά από μερικές δεκαετίες δημοκρατίας και...
Αλήθεια, ψέματα και fake news στην πολιτική μας σκηνή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας