• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 10.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 14.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  41%
(AP Photo/Oded Balilty)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ας μιλήσουν οι αριθμοί

 • A-
 • A+

Με την πανδημία να εξαπλώνεται με ασταμάτητους ρυθμούς στη χώρα και με κάθε ανακοίνωση των ημερήσιων κρουσμάτων να αποτελεί και νέο αρνητικό ρεκόρ, η Ελλάδα, στην οποία έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί συνολικά 966.221 κρούσματα και 18.595 θάνατοι, βιώνει αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιδημιολογική κρίση των τελευταίων μηνών, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να ελέγξει το νέο κύμα κορονοϊού που μαστίζει τη χώρα.

Κατά τον Νοέμβριο ανακοινώθηκαν συνολικά 195.955 κρούσματα, με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να ανέρχεται στα 6.174 κρούσματα ημερησίως, τη στιγμή που έναν χρόνο πριν, κι ενώ η χώρα είχε μόλις μπει σε νέο, σκληρό λοκντάουν, ο μέσος όρος ανερχόταν στα 1.766 κρούσματα την ημέρα. Παρόμοια είναι και η κατάσταση αν συγκρίνουμε τον αριθμό των θανάτων, με την Ελλάδα να έχει ανακοινώσει μέσα στον τελευταίο μήνα 2.173 απώλειες, με μέσο όρο 90 νεκρούς την ημέρα, ενώ η Πορτογαλία, με παρόμοιο πληθυσμό, ανακοίνωσε συνολικά κατά το ίδιο διάστημα 274 απώλειες.

Προκειμένου όμως να τονιστεί ακόμη καλύτερα η υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την πορεία της Ελλάδας με κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία καθώς και με τα υπόλοιπα μεγάλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του Κέντρου Ερευνών Johns Hopkins, η Ελλάδα καταγράφει κατά μέσο όρο 57 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, με την Πορτογαλία να καταγράφει 29 κρούσματα, την Ιταλία να ακολουθεί με 23 και την Ισπανία τελευταία με 21,7.

Η πραγματική όμως διαφορά θα φανεί εάν εξετάσουμε τη σχέση των παραπάνω κρατών αναφορικά με τον μέσο όρο θανάτων που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες. Η Ελλάδα εξακολουθεί να προπορεύεται ανακοινώνοντας 0,87 θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με 0,48 νεκρούς, τη Μεγάλη Βρετανία με 0,18 και την Πορτογαλία με 0,15. Τη λίστα συμπληρώνουν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες καταγράφουν 0,13, 0,12 και 0,06 μέσο όρο θανάτων αντίστοιχα.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πανδημίας, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να λυγίζει διαρκώς μπροστά στις λιγοστές ελεύθερες ΜΕΘ και στον όλο και αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων. Οσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει να ακολουθεί μια πολιτική που να καθησυχάζει συνεχώς τους πολίτες, με άσκοπα και πολλές φορές αναποτελεσματικά μέτρα, οφείλει να δει την πραγματικότητα και να χαλιναγωγήσει άμεσα την ανεξέλεγκτη επιδημιολογική πορεία που σημειώνει η χώρα. Οσο λοιπόν δεν ακούν την κραυγή αγανάκτησης της κοινής γνώμης και όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν, τώρα είναι η ώρα για δράση. Γιατί, άλλωστε, όπου δεν πείθουν τα λόγια, πείθουν οι αριθμοί.

* φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρύβουν κρίσιμα στοιχεία για την πανδημία
Σύμφωνα δε με τον ΠΟΥ και το ECDC, η χώρα δεν συλλέγει ή δεν δηλώνει -το σίγουρο είναι ότι δεν δηλώνει- μια σειρά στοιχεία τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα υποχρεωτικώς δηλούμενα στοιχεία προς αυτούς τους...
Κρύβουν κρίσιμα στοιχεία για την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπεραξίες θανάτου
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια ποιο ακριβώς μέτρο θνησιμότητας είναι «κανονικό» ή «φυσιολογικό», όλες οι στατιστικές υπηρεσίες μετρούν με ζήλο τις υπεραξίες θανάτου που αποδίδει η ίδια η Covid-19.
Υπεραξίες θανάτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε κάθε σπίτι ένας τρελός...
Πήγε λέει η Σάνα (έτσι τη λένε την εν λόγω) σε μπαρ. Με παρέα. Να τα πιούνε δηλαδή. Εμβολιασμένη μεν, αλλά με υπουργό που 'χει ιό. Και την κράξανε!
Σε κάθε σπίτι ένας τρελός...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δίκαιο και το σωστό
Όταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενός νοσοκομείου υπάρχει διαθέσιμο ένα μόνο κρεβάτι, είναι δίκαιο μεταξύ ενός ηλικιωμένου συνταξιούχου ασθενούς και ενός νεαρού αρρώστου να προτιμηθεί
Το δίκαιο και το σωστό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελεγχος
Καλημέρα σας, πιστοποιητικό έχετε; Πιστοποιητικό εμβολιασμού, τρίτης δόσης, νόσησης, οικογενειακής κατάστασης, φορολογικής ενημερότητας, ποδοσφαιρικών προτιμήσεων· ένα οποιοδήποτε πιστοποιητικό, να το σκανάρω.
Ελεγχος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας