• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 6.6°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 11.2°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 5.1°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 8.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.4°C / 9.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.4°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 1.6°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 6.7°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  58%

Μια λάθος σκιά για να ξεκουράσει κάθε αναγνώστη

 • A-
 • A+

Μια ενδιαφέρουσα προβληματική που θέτει ο Αισχύλος στον Προμηθέα Δεσμώτη, αφορά την ελευθερία μέσω τής αρμονίας στη σχέση Θεού και Ανθρώπου. Γιατί δεν είναι η επανάσταση προς την αυθαίρετη εξουσία τού Δία το κεντρικό και διαχρονικό μήνυμα του έργου, το επιμύθιό του κατά μια έννοια,  αλλά η συμφιλίωση με το θεϊκό στοιχείο. Χωρίς όμως να διακόπτει την αυθαίρετη εξουσίας προς τις ζωές τον ανθρώπων - Θέλει απλά την αρμονία μαζί της.

Κι εδώ, εύλογα, μπαίνει το ερώτημα γιατί μπορεί να αναζητεί την αρμονία με την εξουσία μέσω της ανοχής, και όχι την κατάργησή της. Αν και γνωρίζει (όπως προκύπτει και από τα υπόλοιπα έργα της τριλογίας) ότι το Κράτος θα καταλήξει σε Βία - Είναι τα δύο κύρια μέσα εξουσίας. Αλλά ο Προμηθέας φαίνεται ότι, τελικά, αναγνωρίζει και αποδέχεται τα όρια χωρίς να έχει ως στόχο να τα ξεπεράσει, με αποτέλεσμα να περιχαρακώνει κατά μια έννοια την έκταση της επανάστασης. Για αυτό και η τελευταία μετατρέπεται, τελικά, σε προσπάθεια συμφιλίωσης με την αυθαίρετη εξουσία του Δία. Έχει ενδιαφέρον η άποψη του Καστοριάδη για την ανθρωπογονία που συναντάμε στον Αισχύλο (-νωρίτερα) και στον Σοφοκλή (-αργότερα). Καθώς μέσα σε λίγα χρόνια προκύπτει οντολογική ανατροπή με την αυτοδημιουργία ως ουσία τού ανθρώπου για τον Σοφοκλή, σε αντίθεση με τη μυθική ανθρωπογονία του Αισχύλου.

Προφανώς, εδώ, δεν υπάρχει ζήτημα νέας ανάγνωσης του έργου, καθώς τελικά είναι διδακτικός ο ίδιος ο Προμηθέας όταν μας θυμίζει πως είναι εύκολο να νουθετεί εκείνος που βρίσκεται έξω από τα δεινά. Αλλά σύμφωνα με τον Ρανσιέρ ο επικίνδυνος εργάτης για την εξουσία δεν είναι εκείνος που τραγουδά επαναστατικά στιχάκια, αλλά εκείνος που τα βράδια γράφει ποίηση για την ανατροπή. Άρα, με μια σαφή έννοια, εκείνος που βάζει την αυτοδημιουργία ως ουσία στο εξεγερτικό υποκείμενο.

Την ίδια έννοια της αυτοδημιουργίας φέρνει στο επίκεντρο ο Φάνης Παπαγεωργίου, στην τελευταία του ποιητική εργασία με τίτλο Με λάθος σκιά, από τις εκδόσεις Κουκκίδα. Καθώς γράφει ξανά για όλα εκείνα τα όμορφα της ζωής που γίνονται όνειρο, αν τα διαχειριστούμε σωστά, ή εφιάλτης αν γίνει η ζωή μας σύμπτωση. Για αυτό και οι στίχοι του δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον χώρο, δηλαδή δεν ολοκληρώνουν την έκφραση στο τέλος της «γραμμής», αλλά με τον χρόνο - Δηλαδή με την ολοκλήρωση της έννοιας.

Ένας αναγνωρισμένος ποιητής, σε ώριμη φάση δημιουργικής δραστηριότητας, ο Φ. Παπαγεωργίου ξαναθυμίζει πόσο ωραία είναι η ποίηση που ξεφεύγει από την ακινητοποίηση της ήττας, την ποίηση που πανηγυρίζει την ήττα, βάζοντας στο επίκεντρο το πάθος και την ομορφιά της ζωής. Όχι γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ήττα. Αλλά γιατί είναι παραλυτική όταν την συνηθίσουμε.

Το ταλέντο του, το κοινό μας οραματικό μέλλον, ακόμα και το χαμόγελο του Φάνη είναι παράμετροι που θα υποστήριζε κάποιος ότι δεν με κάνουν αντικειμενικό. Για αυτό, στο φινάλε, κράτησα δύο στίχους από τη συλλογή: «Το σώμα της δεν μπορεί να είναι παρά ένα άθροισμα από βουνά, καθώς ελευθέρωνε τα υπόγεια ύδατα κατά της βούλησή της / αστικά λύματα εδώ και τη λίμνη του Μαραθώνα παραπέρα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης δικαίωση για τον Παύλο Πολάκη
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο Παύλος Πολάκης έχει δικαιωθεί πλήρως, σε ό,τι έχει πει, σε ό,τι έχει υποδείξει, σε ό,τι έχει πράξει από τη θεσμική θέση ευθύνης του βουλευτή, αλλά και την επιστημονική του...
Πλήρης δικαίωση για τον Παύλο Πολάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος εποχής
Μπάιντεν και Πούτιν αναζητούν, από τη συνάντησή τους στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο, το πλαίσιο και τους κανόνες του παιχνιδιού μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας.
Τέλος εποχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξοπλισμοί και ανθρώπινο δυναμικό
Η πολιτεία καιροσκοπικά φερόμενη και εκ του ασφαλούς, δρομολογεί όλα τα διατιθέμενα κονδύλια στους εξοπλισμούς, το δε ένστολο προσωπικό βολεύεται να το περιλούει με περίσσιους επαίνους, ευχαριστίες και...
Εξοπλισμοί και ανθρώπινο δυναμικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΟΟΣΑ μιλάει για την υγεία. Η κυβέρνηση;
Από την «έκθεση ΟΟΣΑ» σημειώνονται εδώ οι «πρωτιές» της χώρας, σε σχέση με την Ε.Ε., οι οποίες δείχνουν ότι δεν «συμβαίνουν σε όλους τα ίδια πράγματα».
Ο ΟΟΣΑ μιλάει για την υγεία. Η κυβέρνηση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται η Ν.Δ., «Ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω πανδημίας», μαρτυρά τον πανικό της απέναντι σε ένα υπαρκτό και...
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Αυτό θα διεξαχθεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου η διαιρετική τομή Αριστεράς - Δεξιάς υποχρεώνει σε λόγο κρυστάλλινο και σαφή, με...
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας