Με την απουσία κοινής συνέντευξης Τύπου, ξεχωριστών συνεντεύξεων αλλά και κοινού ανακοινωθέντος, η αξιολόγηση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης κορυφής Πούτιν - Μπάιντεν μοιάζει περισσότερο με διατύπωση υποθέσεων εργασίας καθώς το πραγματικό περιεχόμενο των διαμειφθέντων παραμένει επτασφράγιστο απόρρητο.
Οι όποιες προσχεδιασμένες διαρροές από το στενό περιβάλλον των δύο ηγετών είναι μέρος της επικοινωνιακής διαχείρισης της τηλεδιάσκεψης κορυφής και από τις δυο πλευρές.
Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες και βδομάδες τόσο στην Ανατολική Ουκρανία όσο και στη Μαύρη Θάλασσα θα δώσουν την απάντηση αν οι δυο πλευρές, χωρίς να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους για το καθεστώς ασφαλείας της Ουκρανίας, αποφάσισαν να αποκλιμακώσουν την ένταση ή –για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους– να ξαναπαγώσουν μια σύγκρουση που κατέγραψε αναζωπύρωση από την πρώτη στιγμή της εισόδου του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Ενα είναι βέβαιο ότι στο επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο η ένταση και οι απειλές που προηγήθηκαν της χθεσινής τηλεδιάσκεψης κορυφής διευκολύνουν την αποκλιμάκωση:
- Ο Λευκός Οίκος μπορεί να ισχυριστεί ότι απέτρεψε επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
- Από τη μεριά του το Κρεμλίνο θα μπορεί να ισχυριστεί ότι έστω και σιωπηρά έγιναν κατανοητές οι κόκκινες γραμμές των ζωτικών του συμφερόντων όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην πρώην ΕΣΣΔ συνολικά.
Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο της Γεωργίας μετά το 2008 και της Μολδαβίας μετά το 1992, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές με τη στήριξη της Μόσχας έχουν παγώσει την de facto αλλαγή του εδαφικού status quo.
Τούτων λεχθέντων, είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν θα θυσίαζε τη λειτουργία του NordStream-2, που λειτουργεί και ως ασφάλεια της ειδικής σχέσης Ρωσίας – Γερμανίας.
Από τη μεριά του ο Μπάιντεν δεν έχει κανένα λόγο να γίνει ο σπόνσορας μιας στρατηγικής προσέγγισης Μόσχας - Πεκίνου.
Πέραν των εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, θα έχει αυξημένο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες βδομάδες η συνεργασία ή η αντιπαράθεση Πούτιν – Μπάιντεν σε άλλα μέτωπα.
Από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι την αναζήτηση κοινού παρονομαστή για την επόμενη μέρα στη Συρία, τη Λιβύη αλλά και στο Αφγανιστάν.
Από μόνη της η πραγματοποίηση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης δείχνει ότι και οι δυο πλευρές φοβούνται την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας