• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.3°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 14.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 12.7°C
  0 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  0 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.7°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  3 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.0°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 17.1°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  1 BF
  80%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανθρωποφαγία ενός αποδεκτού συστήματος

 • A-
 • A+

Τα ΝΠΔΔ του μίσους ή η κρατική αδιαφορία και επικύρωση αντιδημοκρατικών συμπεριφορών;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε για τη μάχη συγκεκριμένων συλλόγων που στρέφονται ενάντια στους αποφοίτους, πτυχιούχους και μεταπτυχιακούς αποφοίτους ή διδάκτορες ξένων πανεπιστημίων που έχουν κάποιο παράρτημα στην Ελλάδα. Η ανθρωποφαγία μάλιστα είναι τέτοιου είδους που συχνά γενικεύεται στην εσκεμμένη τάση επιρροής και σε άλλους επαγγελματικούς συλλόγους.

Για κάποιους κολέγια, για κάποιους πανεπιστήμια, ο Ελληνας πολίτης πάντα θα θεωρεί ότι ο απόφοιτος του ίδιου ξένου πανεπιστημίου, ο οποίος μπορούσε να πληρώσει και για τα ενοίκιά του εκτός από τα χρήματα των διδάκτρων του (αν και τα χρήματα των διδάκτρων είναι πιο οικονομικά κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τα ενοίκια του εξωτερικού ή άλλης πόλης εντός Ελλάδος) είναι «άχρηστος» ή έλαβε πληρωμένο πτυχίο. Το ίδιο συμβαίνει με φοιτητές που λόγω κάποιας αναπηρίας δικής τους ή των γονέων τους προτίμησαν την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση εντός της χώρας μη έχοντας δυνατότητα απομάκρυνσης από την πόλη τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπήρχε ούτε ειδική ρύθμιση 100% επιβεβαιωμένης μετεγγραφής για αρκετά χρόνια την περίοδο 2002 -2010 για τους εισαχθέντες φοιτητές σε Πανεπιστήμια εκτός της πόλης τους που είχαν γονείς με αναπηρία. Η διαδικασία γινόταν έπειτα από σύσταση ειδικής επιτροπής και μάλιστα επιλέγονταν οι φοιτητές με βάση αυτή την εξέταση έπειτα από ψυχοφθόρες διαδικασίες.

Καμία μελέτη στο αντικείμενο από τους κυρίους «κατηγορώ» για την ποιότητα σπουδών σε γειτονικές χώρες με δίδακτρα άνω των 8.000 ευρώ με τη βοήθεια από ειδικά γραφεία για την εισαγωγή των φοιτητών δεν έγινε ώς τώρα, με αποτέλεσμα η κρίση να είναι μονομερής και εντελώς άσχετη με την πραγματικότητα.

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια το ανοιχτό πανεπιστήμιο δεν έδινε συγκεκριμένο δικαίωμα κατηγορίας Π.Ε. στις ειδικότητές του. Γιατί; Γιατί η διάκριση εναντίον και αυτών των φοιτητών, παρότι προέρχονται από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, είχε τις ευλογίες του κράτους.

Ετσι, ο αντιδημοκρατικός άνθρωπος στρέφεται εναντίον του κάθε ανθρώπου που όχι μόνο δεν κατάφερε να πληρώσει μια εκπαίδευση στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη, αλλά μπορεί να έχει οικογενειακά και κινητικά προβλήματα που δεν του επέτρεψαν τις συνθήκες των άλλων φοιτητών και αποφοίτων.

Το δικαίωμα στην παιδεία –και όχι στην παιδεία που επιβάλλεται υπό το καθεστώς απειλής «δημόσιο Πανεπιστήμιο ή εξωτερικό»– είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Η καταδίκη πάσης φύσεως ρατσιστικής αντιμετώπισης ή διάκρισης από συγκεκριμένους συλλόγους πρέπει να μας βρει όλους αλληλέγγυους σε μια χώρα που ήδη έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος πληθυσμού στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Η τακτική διακρίσεων είναι ζήτημα πολιτικό και εθνικό.


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 06/12/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βάση εισαγωγής και η μείωση εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια
Επειδή οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια σύμφωνα με το Υπουργείο θα παραμείνουν 78.000 όπως πέρσι, σημαίνει πως θα έχουμε πάνω από 20.000 κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Η βάση εισαγωγής και η μείωση εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το όραμα της Ν. Κεραμέως, ο Μπάιντεν και τα φοιτητικά χρέη
Ξεκινάει μια μακροχρόνια περίοδος πλήρους αποδυνάμωσης των Πανεπιστημίων, ώστε σε δεύτερη φάση να στρωθεί το έδαφος για τη μετακύλιση του κόστους λειτουργίας στους φοιτητές με την επιβολή διαφόρων μορφών...
Το όραμα της Ν. Κεραμέως, ο Μπάιντεν και τα φοιτητικά χρέη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλος ένας νόμος για τα ΑΕΙ
Οι επιμέρους ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου με συστηματικό τρόπο «εξαφανίζουν» κάθε θεσμό και φορέα που θα μπορούσε να εγγυηθεί μια δικαιοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου και άρα να διασφαλίσει την...
Αλλος ένας νόμος για τα ΑΕΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περικοπές και αλλαγή πλεύσης στα ΑΕΙ
Η μείωση του αριθμού των εισακτέων με λαιμητόμο τη λεγόμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων μπορούν να δημιουργήσουν εκατόμβες απορριπτόμενων.
Περικοπές και αλλαγή πλεύσης στα ΑΕΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σπουδές της ελίτ σε Χάρβαρντ και Γέιλ
Οι γόνοι της ελίτ σε πολλές περιπτώσεις αριστεύουν σε επιστημονικούς κλάδους στους οποίους οι γονείς τους έχουν «μακρόχρονη επιτυχημένη προϋπηρεσία».
Οι σπουδές της ελίτ σε Χάρβαρντ και Γέιλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας