• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 4.7°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 6.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 0.9°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 4.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.0°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 2.4°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 2.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 6.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 5.4°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.8°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  62%
POOL / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας Πάπας στην κοιλάδα του φόβου

 • A-
 • A+

Πρέπει να γίνει πια κατανοητό: τα περί ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς κατά τη Μεταπολίτευση, που έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, σήμερα ακούγονται ως το πιο σύντομο ανέκδοτο. Τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτέλεσαν για τη Δύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, μια διαδικασία σταδιακής συντηρητικοποίησης που επιταχύνθηκε την τελευταία δεκαετία και έχει οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες, για μια ακόμη φορά, στα πρόθυρα του φασισμού.

Κάπως έτσι, ο Πάπας στην Ελλάδα με τις λέξεις και φράσεις που εκστόμισε, όπως «αλληλεγγύη», «υποχώρηση της Δημοκρατίας», «φροντίδα των αδυνάτων», «αποξένωση του πολίτη από τους πολιτικούς θεσμούς», «η πολιτική πρέπει να θέτει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα», «κοινωνική δικαιοσύνη», «εκτεταμένη φτώχεια που θα πρέπει όλοι με κοινό όραμα να αντιμετωπίσουμε», λέξεις και φράσεις αυτονόητες άλλοτε, ο Πάπας λοιπόν σήμερα φαντάζει με αυτόν τον λόγο σαν αρχηγός μιας αριστερής ομαδούλας. Σε τέτοιο κλίμα ζούμε. Ας αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα.

Στη Γαλλία η Λεπέν και ο ακόμα πιο ακροδεξιός Ζεμούρ έχουν αθροιστικά στις δημοσκοπήσεις 35%. Οι δε Ρεπουμπλικανοί εξέλεξαν χθες μια πολύ δεξιά επικεφαλής, που επικράτησε ενός άλλου υπερδεξιού υποψήφιου που ελάχιστα διέφερε από Λεπέν και Ζεμούρ. Αλλο ένα 10-15% δηλαδή, υπέρ ενός λόγου που προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, χωρίς όμως να απομακρυνθεί πολύ, από τον λόγο των δύο προηγούμενων.

Ολα αυτά συμβαίνουν για δύο κυρίως λόγους: ο ένας είναι η διαρκής οικονομική κρίση από το 2008 και μετά η, αν όχι κρίση για όλους, οπωσδήποτε αβεβαιότητα. Με ένα πρωτοφανές παγκόσμιο χρέος να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια όλων και μια ελευθερία κινήσεων των πολύ μεγάλων εταιρειών που προκαλεί δέος, η αβεβαιότητα δεν μπορεί να είναι παρά η φυσιολογική καθημερινή συνθήκη.

Ο άλλος λόγος είναι ακριβώς αυτός για τον οποίο βρέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα: το μεταναστευτικό και προσφυγικό. Ηρθε με φυσική παρουσία για να θυμίσει ότι και αυτοί είναι άνθρωποι, σε μια Ευρώπη που μοιάζει να θέλει να το ξεχάσει. Ο κοινός παρονομαστής, βέβαια, οικονομικής αβεβαιότητας και προσφυγικού είναι ένας: ο φόβος.

Ο διπλός φόβος μιας μεγάλης πλειοψηφίας ανθρώπων για το αν αύριο θα έχουν ένα πιάτο φαΐ να φάνε και για εκείνους που έρχονται να διεκδικήσουν -υποτίθεται- ένα κομμάτι από το ψωμί τους και από τη διαλυμένη τους ταυτότητα, δηλαδή τη διαλυμένη τους περηφάνια. Και όπως ξέρουμε όλοι, ο φόβος είναι κακός σύμβουλος. Και η ύπαρξή του βολεύει τους πιο ισχυρούς. Γι’ αυτό και ο κυνικός εν τέλει όρος «εργαλειοποίηση», που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει την ανθρωπιά, δεν ταιριάζει τόσο στον Ερντογάν και τον Λουκασένκο όσο στην ισχυρή Δύση. Εκείνη είναι που εργαλειοποιεί με τη συμπεριφορά της το προσφυγικό, γιατί έτσι εργαλειοποιεί τον φόβο. Τον φόβο των πολλών, που καθησυχάζει τους -άλλης τάξης- φόβους των λίγων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θαυμαστή επίσκεψη του Πάπα και οι πιθανές παρενέργειες
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο ανήκει ήδη στα μεγάλα συμβάντα της χρονιάς. Ο λόγος του και οι ευρύτεροι συμβολισμοί της επίσκεψης είναι πρώτης τάξης γεγονός στη δεδομένη συγκυρία. Ο ακαταμάχητος...
Η θαυμαστή επίσκεψη του Πάπα και οι πιθανές παρενέργειες
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Να δω τον Πάπα
Ηθελα να δω τον Πάπα, αλλά δεν τον πολυέδειχναν. Λίγες σκηνές βρήκα. Ο Πάπας χάιδεψε παιδικά κεφαλάκια πίσω από τα κάγκελα, αγκάλιασε όσους ήθελαν να τον αγκαλιάσουν. Κοντό το κάγκελο, επέτρεπε αγκαλιές, στο...
Να δω τον Πάπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι νέοι «άγιοι» της Λέσβου
Γύρω στο 2015, στο νησί μας έφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ενα σημαντικό μέρος των κατοίκων της Λέσβου λειτούργησε ανθρωπιστικά. Ανάμεσα σ’ όλους ξεχωρίζουν ο παπα-Στρατής και ο κυβερνήτης του...
Οι νέοι «άγιοι» της Λέσβου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σας προλάβαμε, ω Αθηναίοι
Σας προλάβαμε, ω Αθηναίοι, στα κλεισίματα δομών που υποστήριζαν πρόσφυγες και στις ανάλογες εξαγγελίες, εμείς οι Λέσβιοι.
Σας προλάβαμε, ω Αθηναίοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάνω στον κύκλο
Τούτες τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα γεγονότα που συνέβησαν στην αγροτική τοποθεσία Καράβα της Λέσβου. Τότε που ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ήρθαν νύχτα στο νησί, για να επιβάλουν τη δημιουργία...
Πάνω στον κύκλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας