• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 10.1°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.3°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 6.9°C
  4 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.2°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.8°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.6°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 3.5°C / 7.1°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.0°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  52%
AP Photo/Michael Sohn
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «σοσιαλδημοκρατία» στη Γερμανία

 • A-
 • A+

Για άλλη μια φορά «το χέρι του θεού» παρενέβη στη Γερμανία και καθόρισε τις πολιτικές εξελίξεις αναδεικνύοντας τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στην Καγκελαρία. Αυτό συνέβη και το 2002, όταν και πάλι οι πλημμύρες έδωσαν την εκλογική νίκη στον Σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ, παρά τις δημοσκοπήσεις που απέκλειαν την επανεκλογή του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το «έγκλημά» του, την «Ατζέντα 2010» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων με πρόσχημα την υπέρβαση των προβλημάτων της επανένωσης των δύο Γερμανιών, για την οποία εξυμνήθηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ως θεμελιωτής του οικονομικού θαύματος της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι με την «Ατζέντα 2010» μετέφερε το κοινωνικό κόστος της επανένωσης στους εργαζόμενους ενώ τον πλούτο της Ανατολικής Γερμανίας τον οικειοποιήθηκε με την ιδιωτικοποίηση το γερμανικό κεφάλαιο. Το ίδιο συνέβη και τώρα με τις πλημμύρες του Αυγούστου που έδωσαν μια απρόσμενη εκλογική νίκη στο SPD με βραχεία κεφαλή από το CDU.

Με άλλα λόγια, μόνο με «θείες» παρεμβάσεις εκλέγονται πλέον οι Σοσιαλδημοκράτες στην εξουσία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο τίτλος του κόμματός τους είναι πλέον ψευδεπίγραφος, αντιφατικός με την πολιτική που ευαγγελίζονται. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το αντίπαλο δέος του κομμουνισμού επέβαλε την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στη Δύση με φορείς τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ο ρόλος τους στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος εξέλιπε και για να επιβιώσουν εξωραΐζουν ως προοδευτική τη συντηρητική πολιτική που ακολουθούν. Ποιες είναι οι προοπτικές του SPD μετά την εκλογική του νίκη;

Σε τι μπορεί να ευελπιστεί ο γερμανικός λαός; Αφού υιοθέτησε και υλοποίησε την «Ατζέντα 2010», αφού στήριξε το CDU με καγκελάριο τη Μέρκελ, σήμερα η σύμπραξή του με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους είναι εντελώς αντιφατική με την επωνυμία του και αδιέξοδη. Με υπουργό Οικονομικών τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Λίντνερ, με ξεκάθαρες νεοφιλελεύθερες τάσεις, τον Χάμπεκ, συμπρόεδρο των Πρασίνων, αντικαγκελάριο και υπερυπουργό Οικονομίας και Περιβάλλοντος και την Μπέρμποκ, την άλλη συμπρόεδρο των Πρασίνων, υπουργό Εξωτερικών, ποια περιθώρια απομένουν στους Σοσιαλδημοκράτες ώστε να ασκήσουν τη δική τους κοινωνική πολιτική;

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 9,6 σε 12 ευρώ την ώρα και η μείωση του κόστους των φαρμάκων που αναγγέλθηκαν δεν αποτελούν στοιχεία μιας ριζοσπαστικής πολιτικής, διότι όταν το κεφάλαιο χορηγεί αυξήσεις με το ένα χέρι, με το άλλο τις παίρνει πίσω, όπως αποδεικνύουν η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του κόστους ζωής διαρκούσης της πανδημίας. Ομως, όταν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προεκλογικά αποκλείει μετά βδελυγμίας τη μετεκλογική συνεργασία του με το αριστερό κόμμα Linke, αυτό σημαίνει ότι έχει ασπαστεί πλήρως τη νεοσυντηρητική πολιτική. Το είχε πει παλαιότερα και η Θάτσερ.

Οταν τη ρώτησαν ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά της απάντησε: «Το νέο Εργατικό Κόμμα». Και είχε δίκιο. Ο θρίαμβός της ήταν πως ακόμη και οι πολιτικοί εχθροί της υιοθέτησαν τις βασικές οικονομικές πολιτικές της. Διότι ο πραγματικός θρίαμβος δεν είναι η νίκη επί του εχθρού. Ο πραγματικός θρίαμβος συντελείται όταν ο ίδιος ο εχθρός αρχίζει να χρησιμοποιεί την πολιτική σου, ώστε οι ιδέες σου γίνονται το θεμέλιο ολόκληρου του πεδίου.

Ομως ποιες είναι οι δυνατότητες άσκησης διαφορετικής πολιτικής στη Γερμανία; Αν υποθέσουμε ότι στις πρόσφατες εκλογές υπερίσχυε το CDU, πάλι το ίδιο πολιτικό σκηνικό θα προέκυπτε με μοναδική διαφορά τον Λάσετ ως καγκελάριο αντί του Σολτς. Οι Οικολόγοι, που προβλήθηκαν προεκλογικά με την αξιοποίηση της κλιματικής αλλαγής ως εναλλακτική πρόταση, οδηγούν σε ψευδεπίγραφη πολιτική αντιπαράθεση και αποτελούν επιλογή αποπροσανατολισμού, διότι η οικολογία αποτελεί αναπόσπαστη παράμετρο της πολιτικής, που δεν μπορεί να αυτονομηθεί και να επικαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα της κοινωνίας.

Θα πρέπει να προβληματίσει την Ευρώπη η ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στην Μπέρμποκ. Οχι μόνο διότι πρόκειται για αδόκιμη πολιτικό που κατηγορήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο για τις ανακρίβειες του βιογραφικού της αλλά διότι η επιλογή της αποκαλύπτει και τα όρια του ρόλου που φιλοδοξεί να διαδραματίσει το Βερολίνο διεθνώς συμπαρασύροντας την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Μπέρμποκ έχει ταχθεί κατά της λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, προαναγγέλλοντας την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, που δυνητικά θα προσλάβει και άλλες διαστάσεις.

Εχει επιδοθεί επίσης και σε κριτική αναθεώρησης των σχέσεων με την Κίνα υιοθετώντας τις αιτιάσεις της Ουάσινγκτον. Προαναγγέλλει τη θέση της Γερμανίας και της Ε.Ε. στον νέο Ψυχρό Πόλεμο κατά της Ρωσίας και της Κίνας και εγκλωβίζει τον ρόλο της Ε.Ε. στις επιδιώξεις της Ουάσινγκτον ακυρώνοντας την προοπτική ενός αυτόνομου και διεκδικητικού ρόλου της Ευρώπης.

 * πολιτικός μηχανικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρωτοβουλία κινήσεων
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι μέχρι τότε ενδεχόμενες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Μακρόν θα είναι πολιτικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα στο εσωτερικό μέτωπο.
Πρωτοβουλία κινήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην αφετηρία;
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι 27 δεν μπορεί να απαντηθεί με παράταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων ύστερα από μια συγκρουσιακή διαπραγμάτευση μεταξύ των «φειδωλών» του Βορρά και του Νότου.
Επιστροφή στην αφετηρία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κανονικότητα μεταβλητής γεωμετρίας;
Ολα δείχνουν ότι κάποια συμβιβαστική φόρμουλα διπλής ανάγνωσης και ερμηνείας θα βρεθεί σύντομα ανάμεσα στην Κομισιόν από τη μια μεριά και τις Πολωνία-Ουγγαρία από την άλλη.
Κανονικότητα μεταβλητής γεωμετρίας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σοσιαλδημοκρατία ως γερμανική «υπόθεση»
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γερμανία για νέα κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς επανέφερε το θέμα περί ανάκαμψης και «βιωσιμότητας» μιας γηραιάς σοσιαλδημοκρατίας στους δύσκολους καιρούς μας.
Η σοσιαλδημοκρατία ως γερμανική «υπόθεση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δύσκολη επάνοδος της Σοσιαλδημοκρατίας
Οταν η Αριστερά εγκαταλείπει αυτό το πεδίο προς όφελος ενός κοντόφθαλμου ρεαλισμού, στην πραγματικότητα χάνει μια ιστορική, ίσως την τελευταία, ευκαιρία της.
Η δύσκολη επάνοδος της Σοσιαλδημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενταξιακή εμπλοκή
Δεν χρειαζόταν η άνευ νοήματος και περιεχομένου σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. των 27 με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να διαπιστώσουμε ότι ο ενταξιακός ορίζοντας των υποψήφιων προς ένταξη χωρών δεν είναι...
Ενταξιακή εμπλοκή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας